SiolNET. Trendi Svet znanih
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ansambel SSG Trst člane gledališča poziva k bojkotu podpisa pogodb o delu

1

termometer

 | Foto:
Ansambel Slovenskega stalnega gledališča (SSG) Trst je pred današnjim podpisom pogodb o delu vse sodelavce gledališča pozval, naj zaradi nerešenih razmer v gledališču pogodb ne podpišejo.

Pogodbe o delu so za člane ansambla sklenjene za krajše obdobje in so slabše od prejšnjih, so gledališčniki opozorili na novinarski konferenci v Gledališču Koper. V izjavi za javnost so člani ansambla zapisali, da je Ansambel SSG Trst je pred podpisom pogodbe o delu postavljen pred zid. Gledališke kolege zato prosijo, naj z vodstvom gledališča ne sodelujejo, dokler ne razrešijo težav znotraj teatra. Kot poudarjajo, gre za kolegialnost, saj člani ansambla že od junija ne prejemajo plač, vadijo pa v prostorih koprskega gledališča. "Gre nam tudi za kakovost teatra" "Ne gre nam samo za denar. Gre nam tudi za kakovost teatra in za to, da pridobimo občinstvo nazaj," pojasnjuje razloge, zakaj so se odločili za bojkot pogodb o delu, član ansambla Romeo Grebenšek. V ansamblu si po njegovih besedah želijo kakovostnejših delovnih pogojev, dialoga in več besede pri sooblikovanju gledališkega programa. Vodstvu teatra člani ansambla očitajo, da se na krizo s financami, občinstvom in kakovostjo, s katero se po njihovem trenutno soočajo v SSG, ni odzvalo ustrezno. Ansambel je vodstvu večkrat predlagal, kako naj bi repertoar prilagodili, da bi se bolj približali svojemu občinstvu, a je bilo za njihove predloge gluho, je še dejal Grebenšek.

"Izsiljujejo nas, da moramo podpisati, sicer bo teater propadel" Ansambel še vedno ni seznanjen z repertoarjem za letošnjo gledališko sezono, še poudarjajo. "Ne poslušajo nas, odrivajo nas, izsiljujejo nas s pogodbami, ki da jih moramo podpisati, sicer bo teater propadel. Še vedno ne vemo, kaj, kdaj in s kom bomo delali, ampak nam je vsiljeno, da moramo naprej podpisati pogodbo, potem bomo izvedeli ostalo," je odnose med vodstvom in ansamblom pojasnil Grebenšek. Člani ansambla se bojijo tudi, da sredstva, ki jih je SSG Trst za prebroditev finančne krize prejelo od slovenskega kulturnega ministrstva, ne bodo namenjena igralcem, kakor je bilo sprva dogovorjeno.

"Zamenjajte vodstvo" Kot so še zapisali v izjavi za javnost, se potem, ko je kolektiv septembra letos ravnatelju gledališča Tomažu Banu in umetniškemu vodji Primožu Beblerju izrekel nezaupnico, ni nič spremenilo. Vodstvo je bilo za svojo nesposobnost nagrajeno s štirinajstimi plačami in mandatom, da z delom nadaljuje, kolektiv pa je od takrat podvržen pritiskom, izsiljevanju in moralni diskvalifikaciji, so še zapisali. Rešitev za SSG Trst vidijo člani ansambla v zamenjavi sedanjega vodstva, ki se je izkazalo kot "neustrezno in nesposobno vodenja teatra". Novo vodstvo bi moralo sestaviti raznovrsten repertoar, v katerem bo vsak gledalec našel nekaj za svoj okus, pravijo.

Bebler: Program obeta vrhunske predstave Bebler očitke o neustreznem programu zavrača. "Gre za program, ki obeta vrhunske predstave, izredno dobro literaturo in imenitne režiserje," pravi. Med avtorji dramskih del omenja Čehova in Büchnerja, med režiserji pa Janusza Kico, Egona Savina in Paula Magellija. Bebler zavrača tudi očitke o nezadostni informiranosti ansambla glede programa, pozive k bojkotu podpisovanja pogodb pa označuje kot nekorektne. Igralce vabi k podpisu pogodb in jih poziva k sodelovanju. Kot še dodaja, je sam vedno odprt za dialog, vendar igralci pogovore odklanjajo.

"Za mojo kredibilnost pričajo moji uspehi" O zahtevah ansambla po zamenjavi vodstva pa Bebler pravi, da o tem odločajo njegovi lastniki, torej regija, mesto, država in krovne organizacije. Za njegovo lastno kredibilnost po njegovih besedah pričajo njegovi dosedanji uspehi v slovenskih gledališčih.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin