SiolNET. Trendi Odnosi
Vsebino omogoča Krka

Foto: Ana Kovač

Video: Dean Gostimirovič

  • Messenger
  • Messenger

Med izpiti je treba dati užitke na stran

Vsebino omogoča Krka

Foto: Ana Kovač

Video: Dean Gostimirovič

Izpitno obdobje je za vsakega študenta velik stres, ki ga vsak po svoje uravnava. Številnim študentom so ti dnevi obdobje, ko so na preizkušnji njegova privzgojena prepričanja. Naša nagrajenka se je srečala z osebnim svetovalcem – socialnim pedagogom dr. Simonom Turkom.


VIDEO:


[video: 67912 / ]

Po tem, ko smo v članku predstavili delovanje svetovalca transakcijske analize in socialnega pedagoga dr. Simona Turka, smo želeli preveriti, kako tovrstno svetovanje deluje tudi v praksi. Študentko Špelo Filipič iz Ljubljane smo pospremili na svetovalno uro, ki sta jo z osebnim svetovalcem posvetila učinkovitemu obvladovanju stresa.

Ta veščina bi koristila vsakomur izmed nas, ne le študentom, ki so v izpitnem obdobju še posebej izpostavljeni škodljivim posledicam prevelikega stresa. Ko govorimo o stresu, je Špela prava "strokovnjakinja" na tem področju: "V mojem življenju je bilo vedno veliko stresa. Prišla sem, ker se ne morem soočati s preveliko količino stresa. Med študijem mi vedno zmanjkuje časa, saj se ukvarjam tudi z drugimi stvarmi."

Prepričana je, da bi obisk osebnega svetovalca koristil prav vsakomur. "Vedno se je pametno z nekom pogovoriti, še bolje je iti k strokovnjaku, saj se težav loti veliko bolj strokovno kot nam najbližji ljudje," je pred svetovalno uro povedala Špela, ki je absolventka ekonomije.

Večkrat k osebnemu svetovalcu

Septabene Simon Turk Špela Filipič Foto: Ana Kovač

S Špelinim stališčem se povsem strinja tudi Simon Turk: "Bilo bi dobro, da bi vsakdo od nas preveril, ali s privzgojenimi življenjskimi prepričanji in lastnostmi dobro funkcioniramo in ali moramo prilagoditi njihovo jakost. Tako jih ozavestimo in izboljšamo svoje nadaljnje delovanje." Glede teh prepričanj moramo biti previdni, saj je prav, da jih imamo, le jakost posameznega prepričanja moramo dati na tehtnico – ali je pretirano ali premalo privita.

Ali energijo jemlje stres ali naša nesposobnost uravnavanja jakosti teh občutkov? "Ravno s to nezmožnostjo uravnavanja si povzročamo stres. Med tema dvema pojavoma je močna vzročna povezanost. Razmišljati, da bi lahko živeli brez stresa, je utopično," je še dodal svetovalec, ki mu je popolnoma jasno, da se je v življenju treba tudi sekirati. "Na sito moramo dati, katere stvari v trenutnem življenjskem obdobju ocenjujemo kot pomembne in koliko bomo zaradi njih v skrbeh."

Navade, ki nam povzročajo stres, je treba preoblikovati

Septabene Simon Turk Špela Filipič Foto: Ana Kovač

Vsak od nas stres doživlja na svoj način. "Neučinkovito obvladovanje stresa pomeni, da se težko znebim navad, ki jih občutim kot del mene. Če svoje navade ali prepričanja malce preoblikujem, potem lahko ozavestim, kaj je treba spremeniti in učinkoviteje obvladujem stres. Če pa si tega ne priznam, saj gre za težko spoznanje, nastane problem in tako podaljšujem neproduktivno obdobje, ki ga morda niti ne bi bilo treba živeti oz. bi ga lahko skrajšal," nam je pojasnil Simon Turk.

Internet nastavlja največ pasti

Septabene Simon Turk Špela Filipič Foto: Ana Kovač

Internet je sicer uporabno orodje, vendar pa  po mnenju Simona Turka današnji mladini nastavlja največ pasti. "Omogoča jim, da je vse takoj na dosegu – tudi užitek. Med izpitnim obdobjem je užitek treba dati malce na stran. Izpitno obdobje je dolgočasno. In prav je tako. Vendar če so me vzgojili tako, da mora biti vsak trenutek popestren z užitkom, je izpitno obdobje težko speljati tako, da se res posvetim delu in se odrečem določenim užitkom, ki jih imam lahko v nekem drugem obdobju. Mladi so danes vzgojeni tako, da je treba vsak trenutek izkoristiti za delo in užitek, kar je zelo težko skombinirati. Internetna sodobnost nam namreč privzgaja prepričanje oz. občutek izločenosti in zaostanka, takoj ko se za trenutek ustavim, odklopim od ostalih in »dolgočasim« sam s sabo – kamor spada tudi učenje," je povedal svetovalec. Stalno je vpet v delovanje kolektivov in posameznikov, ki na poti osebnostnega razvoja spoznajo, da je treba v življenju nekaj spremeniti, in si želijo stalne osebne rasti.

Najprej opis težav, nato napotki za naprej

Septabene Simon Turk Špela Filipič Foto: Ana Kovač

Svetovalna terapija pri njem poteka tako, da najprej pogleda, v čem klient vidi težavo. Mogoče čez ta opis svetovalec vidi, da težava pravzaprav tiči kje drugje. Svetovalec potem pojasni delovanje določenega mehanizma in od klienta samega je odvisno, koliko bo razlago poskušal vpeljati v vsakdanje delovanje.

"Bila sem pozitivno presenečena. Izvedela sem veliko novih stvari, predvsem glede tega, kako že znana dejstva uporabiti tudi v praksi. Upam, da mi bo to pomagalo glede stresa v izpitnem obdobju in nasploh v življenju. Veliko sem odnesla, čeprav verjetno ne bom takoj spremenila svojega delovanja, saj je za to potreben čas," je bila po terapiji navdušena Špela Filipič, ki jo je Simon Turk opisal kot zelo storilnostno usmerjeno in odgovorno.

"Predvsem pa je zelo odločna. S to odločnostjo in z željo, da bi naredila čim boljši vtis, ni nič narobe. Umetnost je ti dve potrebi oziroma prepričanji uravnotežiti. Pogovarjala sva se, kako konkretno ta razmišljanja v odnosu do sebe in hkrati v odnosu do ostalih pripeljati do tega, da bodo zanjo uporabna. Špela v tem obdobju rabi odločnost, da bo zdržala rituale učenja. Potrebo po 'biti faca', ki tudi v izpitnem obdobju dohaja in počne vse ostalo, pa bi trenutno bilo dobro dati na stran," je terapijo povzel Simon Turk, ki verjame, da je dovolj odgovorna, da bo sposobna uravnotežiti te občutke v obdobju, ki je pred njo in nasploh v življenju.

Septabene Simon Turk Špela Filipič Foto: Ana Kovač

Tvoje grlo je tvoja moč: bolečine v grlu znak, da premalo skrbimo zase

Bolečine v grlu je treba vzeti resno, morda tudi kot znak, da je treba bolje poskrbeti za svoje splošno dobro počutje, se posvetiti tudi svojim hobijem, predvsem pa ljudem, ki jih imamo radi.

Septabene

Pozimi se lahko zaradi suhega zraka in povečanega števila različnih prehladnih obolenj večkrat pojavi vnetje žrela. Pri prehladnih obolenjih poleg bolečega grla lahko tudi kašljamo in smrkamo. Vnetje žrela običajno povzroči virus. Streptokokno angino, pri kateri se poleg vnetega žrela pojavljajo tudi visoka vročina in bolečine v sklepih ter mišicah, pa povzroča bakterija. Angino zdravimo z antibiotiki.

Septabene nam s svojimi učinkovinami lahko pomaga pri celovitem zdravljenju vnetega žrela. Vnetje žrela se lahko pojavi zaradi pogostega stika z obolelimi osebami, prekomernega obremenjevanja glasu, kajenja, suhega zraka, lahko pa je vneto žrelo tudi odziv telesa na težave psihičnega izvora.

Besedilo obravnava zdravilo brez recepta. Pred uporabo natančno preberite navodila! O tveganju in nezaželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin