SiolNET. Trendi Odnosi
2,06

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Danes naj bi bil najdepresivnejši dan v letu #video

2,06

termometer

Tretji ponedeljek v januarju nosi tudi vzdevek "otožni ponedeljek" in velja za najbolj depresiven dan v celem letu. Toda kaj se v resnici skriva za to oznako?

Današnji dan, tretji ponedeljek v januarju, naj bi bil najdepresivnejši dan v letu. Ta trditev je bila prvič objavljena leta 2005 in se je obdržala vse do danes skupaj z zgodbo, da je "otožni ponedeljek" znanstveno dokazan. Pod odkritje se je podpisal psiholog Cliff Arnall, ki naj bi celo sestavil enačbo, po kateri je mogoče izračunati najdepresivnejši dan.

V enačbo so vključene spremenljivke, kot so denarni dolgovi, višina plače, čas, ki je minil od božiča, in drugi dejavniki, ki naj bi v kombinaciji pomenili, da se na ta dan počutimo res najbolj klavrno. Med spremenljivkami pa je tudi vreme, ki je v tem obdobju najbolj neprijetno na severni polobli, torej enačba za vsaj polovico planeta pravzaprav ne velja.

Promocija za potovanja v tople kraje in alkohol

Da je to za lase privlečena "znanost", so kmalu opozarjali tako znanstveniki kot mediji, v resnici naj bi bil najdepresivnejši dan v letu izmišljotina neke turistične agencije, ki je Arnallu plačala, da se podpiše pod izmišljene izsledke, nato pa s tem prodajala potovanja v tople kraje. A mit o najdepresivnejšem dnevu živi dalje, različna podjetja ga izkoriščajo za prodajo svojih izdelkov, najpogosteje alkoholnih pijač.

žalost, depresija Foto: Pixabay

Ob tem strokovnjaki za duševno zdravje opozarjajo, da je tovrstno banaliziranje depresije in drugih duševnih težav neprimerno, celo škodljivo. Vsakdo se občasno počuti otožnega in se zato tudi prepozna v takšnih oznakah, obenem pa se mnogi dejansko spopadajo s klinično depresijo in jim takšno posploševanje le škodi.

Telefoni za pomoč v stiski

Zaupni telefon Samarijan
Telefon: 116 123 (24 ur na dan, brezplačno, anonimno)

SOS telefon za ženske in otroke, žrtve nasilja
Telefon: 080 11 55 (24 ur na dan, brezplačno, anonimno)

Klic v duševni stiski
Telefon: (01) 520 99 00  (med 19. in 7. uro)

Ženska svetovalnica – krizni center 
Telefon: 031 233 211 (24 ur na dan)

PRISLUHNEM TI – Telefon za pomoč v stiski
Telefon: 031 50 60 50 (pon-pet: od 16:00 do 20:00)

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin