SiolNET. Trendi Moda
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zoofa, zadruga oblikovalcev in ustvarjalcev

3

termometer

Ljubljana je dobila še en prostor, kjer se lahko s svojim delom predstavljajo mladi slovenski oblikovalci. Trgovina Zoofa pa se v marsičem razlikuje od drugih podobnih trgovinic.

Lokacija novoodprte trgovine Zoofa je zares odlična, saj stoji na prenovljenem Bregu, prav tam, kjer se čez leto vrstijo umetniški in bolšji sejmi, pred vrati pa je tudi sezona božičnih stojnic. Zdaj je ta živahen predel prestolnice ob urejenem bregu Ljubljanice bogatejši še za zadrugo oblikovalcev in ustvarjalcev, ki so se zbrali pod imenom Zoofa.

Čeprav gre na prvi pogled za še eno prikupno trgovinico, ki ponuja unikatne izdelke domačega oblikovanja (pred kratkim se je denimo v Kristalni palači odprl Siti ArtStore, v središču Ljubljane pa so poleg Zoofe še trgovinice Babushka, Lola, Ika, Sisi …), pa njeni ustvarjalci razložijo, da se od preostalih precej razlikujejo.

Ustvarjalci tudi v vlogi prodajalcev "Zbrali smo se sami, sami vložili v prostor in pripravili vse potrebno," razloži ena od oblikovalk, ki svoje izdelke ponuja v trgovinici. "Obenem bomo ustvarjalci tudi prodajalci, saj se bomo izmenjevali v trgovini. Vsak od nas ve povedati kaj o delu drugega, vsi smo pri zgodbi Zoofe že od začetka."

V prostorih trgovine, kjer trenutno razstavlja 12 ustvarjalcev, bodo potekali tudi različni spremljevalni dogodki, delavnice in predstavitve. Obiskovalci lahko z ustvarjalci poklepetajo o njihovem delu, jih prosijo za nasvet ali stilsko rešitev. Njihova posebnost je tudi v tem, da združujejo tako izdelke modnega oblikovanja kot tudi dodatke za dom. Od nakita do keramike, bi lahko rekli.

Kaj in koga lahko najdete v Zoofi? In kdo za zdaj gradi Zoofino zgodbo? Lesema je znamka lesenega nakita in oblačil, za katero stoji Ema Salčinovič. NI (nikoli isto/neveridentical) je znamka unikatnih oblačil in modnih dodatkov Nine Holc, ki slovi predvsem po svojih svilenih šalih. Modni dodatki Rosa so znamka, za katero ustvarjata Janja Turnšek in Nina Škoberne. Ročno oblikovan nakit Beadhabit je delo Tanje Drinovec, Pisano na kožo pa je ime, s katerim svojo modno zgodbo predstavlja oblikovalka Simona Kogovšek. Keramični izdelki Flamma Art Studia bogatijo bivanjsko kultur, oblikujeta pa jih David Almajer in Eva Berce. Pikoreo je simbol za preproste modne rešitve, Pandemonium pa krasi oznaka "moda za drzne" – gotske in punk kose oblikuje Tanja Maraš. ČrnA Z-raČkA so "upcycle" izdelki, ki jih iz odpadnih zračnic izdeluje Urška Pirc, Tina Pavlin pa oblikuje estetsko in tehnično dovršena oblačila. Tu sta še znamka oblačil in dodatkov iz džinsa Gipsyandclown Jake Kolarja ter umetelno izdelan nakit iz aluminija Margaret88, ki ga oblikuje Marjeta Pezdirec.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin