Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
8. 6. 2014,
21.44

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Nedelja, 8. 6. 2014, 21.44

6 let, 6 mesecev

Človek plemenitih dejanj, ki je s svojim delom za vedno zaznamoval Slovenijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Skozi skoraj dve desetletji krojenja slovenskega modnega prostora je modni oblikovalec Zoran Garevski pokazal veličino svoje skromnosti. Skozi kreativnost in topel odnos do sočloveka.

Modni oblikovalec Zoran Garevski je v 17 letih delovanja na slovenskih tleh ustvaril živo umetnost, ki živi in bo živela še naprej skozi številne oblikovalce mlajše generacije, ki so skozi njegova dela črpale precejšnjo mero kreativnega navdiha.

Vsakokrat, ko se je njegovo ime pojavilo na vabilih tedna mode (prvi se je zgodil leta 2008 ), je to pomenilo, da lahko pričakujemo nekaj več, nekaj, kar nas bo osupnilo in nas navdalo z občutkom, da se kljub navidezni stagnaciji vendarle nekam premikamo.

Skozi svojo bogato kariero se je podpisal pod mnoge modne znamke, skozi katere je črpal znanje, ki se je skozi dolga leta dela prelilo v čudovite stvaritve, ki jih ponosni lastniki modnih kosov z njegovim podpisom negujejo, kot da bi bile vsakič, ko dobijo priložnost, da zablestijo, novi.

Skupaj smo pogledali skozi Trendoskop V decembru smo bili Trendi in Planet Siol.net deležni posebne časti, ko se je na povabilo k sodelovanju na ekskluzivnem modnem dogodku Trendoskopu odzval tudi Zoran. V sredino narodne galerije je ob Robbovem vodnjaku slovensko kreativnost postavil na piedestal, na mesto, ki si ga slovenska moda absolutno zasluži.

Brez predaje do zadnje kolekcije Svojo zadnjo kolekcijo, ki jo je predstavil na aprilskem tednu mode in jo poimenoval Ujetost, je pospremil z besedami: "Želje, vizije, sanje ... in realnost! Realnost, ki jih ujame v obliko, poskuša umiriti, racionalizirati in poslati na oder ... Tudi če za par minut. Duša na dlani ... tudi če boli."

Ob tem je ob s čustvi nabiti dvorani prejel stoječe ovacije zbranih, a usoda ni bila zapečatena. Zoran se namreč ni predal, nezaustavljiva kreativna energija ga je gnala naprej h koncu, čeprav nekoliko okrnjene kolekcije, s katero je še zadnjič v sosledju modne revije ujel pristop, ki ga nikoli ni pustil na cedilu.

Zoran, človek z velikim srcem Prav na svoj rojstni dan je Zoran še enkrat pokazal, kako veliko je bilo njegovo srce. V stari mestni elektrarni je moda zaživela na prav poseben način. Prijatelji, s katerimi je sodeloval med svojo bogato in kreativno ustvarjalno potjo, so pripravili posebno rojstnodnevno praznovanje, ki je potekalo tudi v duhu dobrodelnosti.

Kar 34 slovenskih oblikovalcev je v okviru dogodka oblikovalo unikatne kreacije, ki jih je navdihnila subtilnost oblikovalskega pristopa, ki je bil značilen za Garevskega. Unikatna dela so po modni reviji prodali na dobrodelni dražbi, dražitelji pa so, če so ponudili najvišjo vsoto, kreacijo še isti večer lahko odnesli s seboj in tako dobili modni kos, ki se bo zaradi svoje posebne sporočilnosti zagotovo zapisal v knjigo slovenske modne zgodovine.

Celoten znesek dražbe je bil na željo Zorana Garevskega namenjen Hiši hospica, kjer je takrat bival, saj je bil, kot pravi, šokiran, ko je izvedel, da je to institucija, ki je popolnoma odvisna le od donacij.

Ne spreglejte