SiolNET. Trendi Kulinarika
Vsebino omogoča Pivovarna Laško
  • Messenger
  • Messenger

Cider začenja svojo zgodbo v dišečem sadovnjaku … in jo konča na osvežujoči zabavi

cider Jabolčni tat
Vsebino omogoča Pivovarna Laško

Kaj je to: njegovi prvi koraki se zgodijo v sadovnjaku, potem se nekaj časa pošteno stiska in poti, nato mu dodajo mehurčke ter ga natočijo v privlačne steklenice in pločevinke? In potem se pojavi na vaši mizi: ohlajen, postrežen z ledom, prijetno sladek in osvežujoč. Brez njega si več ne predstavljate druženja s prijatelji … Odgovor je: cider.

Cider je pri nas še novost pri izbiri alkoholnih pijač, a hitro pridobiva oboževalce. Pazite se, saj vam bo spretno ukradel pozornost. Očara vse, ki jim prija osvežilna naravna pijača z majhno vsebnostjo alkohola. Cider je namreč pripravljen iz jabolk, zato mu pravimo tudi jabolčno vino ali jabolčnik.

Pri njegovi izdelavi je ključna prava kombinacija različnih vrst sočnih jabolk, ki dajo ciderju odlično aromo. In kako nastane ta moderna pijača?

cider Jabolčni tat

Zgodba dobrega osvežilnega ciderja se začne v sadovnjaku, saj moramo obrati ravno prav zrela in ravno prav sladka jabolka. Pri tem je pomembna tudi izbira sorte jabolk. Na razvitih cider trgih, kjer ga dobro poznajo in pogosto pijejo, kot sta Anglija in Belgija, uporabljajo manjša in ravno prav trpka in sladka jabolka.

Najpogosteje uporabljene sorte so: dabinett, ellis bitter, major, harry master in michelin. Iz njih pripravimo tradicionalne, bolj suhe vrste ciderjev. V regijah, kjer je cider novejša pijača, navadno uporabimo kar jedilne sorte jabolk. Golden delicious, gala, jonagold, idared, red delicious so nekoliko manj kisli, manj trpki ter s svojo prijetno aromo in sočnostjo primerni za bolj sladek tip ciderjev.

Tako kot je karakter vina povezan z izbiro sorte grozdja, je tudi tip ciderja odvisen od izbranih sort jabolk. Ste vedeli, da obstaja tudi rose cider? Ta nastane iz prav posebnih jabolk, ki imajo rdečkasto sredico.

cider Jabolčni tat

Pridelava ciderja se v naslednjem koraku iz sadovnjaka prestavi v stiskalnico. Po mletju in stiskanju jabolk pridobimo svež jabolčni sok, ki mu dodamo kvasovke in ga prepustimo fermentaciji. Kvasovke med fermentacijo sladkor iz jabolk pretvorijo v alkohol in mehurčke. Sledi filtracija, pri kateri odstranimo kvas. Tako pridobljeno jabolčno vino nato zori tudi do enega meseca. V zadnjem koraku mu dodamo še druge izbrane sestavine. In okusen cider je pripravljen.

V Sloveniji lahko izbirate med dvema blagovnima znamkama ciderja, ki prihajata iz družine pijač Pivovarne Laško Union.

Gre za vodilno znamko ciderja Jabolčni tat, ki ji družbo dela cider Strongbow. Oba prisegata na vodilo: Tvoja narava je zabava. Prvega po novem najdete tudi v pločevinki. Pa še drobna skrivnost: vas in vašo družbo bosta osvojila, če ju servirate močno ohlajena ali še bolje s tretjino ledu.

cider Jabolčni tat

"Minister za zdravje opozarja: čezkomerno pitje alkohola škoduje zdravju."

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin