Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 11. 2014,
13.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Muff

Sreda, 12. 11. 2014, 13.35

8 let

"Zmoti nas, da se ljudje premalo poglobijo v glasbo in besedilo"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Skupina Muff bi se lahko znašla v rubriki Junaki za jutri, saj dokazuje, da se lahko slovenski glasbeniki s kakovostno glasbo prebijejo na radijske postaje in napolnijo koncertna prizorišča.

15. novembra bo mlada slovenska skupina Muff v Cirkusu v Ljubljani predstavila svojo debitantsko ploščo. Čeprav je skupina sodeč po starosti članov mlada, je na slovenski glasbeni sceni že tri leta. Zato se najprej pojavi vprašanje, kako to, da njihov prvenec prihaja šele zdaj.

Član skupine Miha odgovarja: "Ta očitek je povsem upravičen. Potrebovali smo nekaj časa, da smo naredili kakovosten izdelek. Ko smo začeli kot skupina, nismo razmišljali, da bi takoj naredili album. Šlo je počasi, po občutku, brez pričakovanj. Ker pa se je zgodba na hitro obrnila, smo veliko igrali na koncertih in ni bilo časa, da bi vse te pesmi povezali v eno celoto."

Ko pesem nastane iz najavne špice A večji del uspeha je skupina Muff, ki jo sestavljajo Dorian, Senidah, Miha, Tadej in Grega, doživela že pred izdajo albuma. Začelo se je s prvencem Ti daješ, velika prelomnica pa se je zgodila s singlom Naj sije, ki je bila najavna špica na eni od slovenskih komercialnih televizij. "Ko so iskali zvočno podlago za najavno špico, so k sodelovanju povabili našega producenta Cazzafuro. Iz te špice se je pozneje razvila tudi pesem," razloži Tadej.

Ta pesem je Slovencem tako zlezla pod kožo, da je bila v letu 2012 najbolj predvajana domača pesem na slovenskih radijih. Pritisk za Muff? "Pritisk nam je ustrezal, je pa to bila odskočna faza, ki je za sabo potegnila marsikaj. Zelo veliko koncertov po Sloveniji, nastop na Emi," pove Miha, Tadej pa dodaja:" Na plošči bo mogoče slišati novo, bolj radijsko različico te pesmi, ki je bolj podobna tistemu, kar igramo v živo, a melodija se ne bo spremenila."

Nastop na Emi dal zvoku še sliko Letos so bili tako povabljeni k sodelovanju na Emi, slovenskem izboru pesmi za Evrovizijo, kjer so z odmevnim nastopom navdušili še vse tiste, ki jih do zdaj niso vizualno poznali. "Prepričan sem, da smo na Emi naredili največ, kar se je dalo, predstavili smo se v najboljši luči. Pred Emo smo imeli to težavo, da so ljudje poznali našo glasbo, ki pa je niso znali povezati z obrazi. Niso poznali benda in ne pevke. S prestavitvijo na Emi, ki jo spremljajo zelo različni gledalci, pa so ti dobili vizualno informacijo, kdo smo mi," doda Miha.

Prepoznavni znak in glas skupine je gotovo pevka Senidah, ki je tudi soavtorica glasbe. Zdi se, da so našli pravo glasbo za njen globok glas. "Pomembno mi je, da je soavtorica, ker le tako lahko tako doživeto podaja našo glasbo. Spet ponavljam, a mislim, da je naše prejšnje dolgoletno delo na glasbeni sceni pomagalo razločiti, kaj komu ustreza. Imamo srečo ali karkoli se temu že reče, da nam je všeč to, kar res naredimo," razloži Miha.

Avtorji svoje glasbe Uspehi na slovenski glasbeni sceni niso padli z neba. Vsi imajo za sabo številne ure igranja na koncertih in v studiih z drugimi že uveljavljenimi glasbeniki. Njihova prednost je tudi ta, da so avtorji vsega, kar naredijo. "Mislim, da je to dobra stvar našega benda, da smo sami avtorji našega dela in da pri naši glasbi vsi sodelujemo. Imamo štiri močne avtorje, vsak pa je že napisal kakšno pesem za koga drugega. Slovenija je res majhen prostor in če si dober, potem sodeluješ pri več projektih," doda Tadej.

Vsebina, ki ni na prvo žogo Pred kratkim so na YouTube objavili videospot za pesem Uspavanka. Če je naslov pesmi nežen, je videospot vse prej kot to. "Ne pesem in ne videospot nista na prvo žogo. Velika večina pesem razume kot ljubezensko zgodbo. A ta govori o minevanju, o izgubi. Če jo dobro poslušaš, potem vse to lahko začutiš. Zmoti me, da se ljudje premalo poglobijo v glasbo in besedilo. Videospot je zelo provokativen, je boj med življenjem in smrtjo, ki je brutalen. Ljudje so navajeni vse poslušati na hitro, sploh se ne poglobijo v vsebino." In Miha nadaljuje: "Pesem je osebna. Ni na prvo žogo. Zmoti me, da smo prenapolnjeni z besedili na prvo žogo. Dejstvo je, da ta pesem ne bo ravno največji hit. A če si bo poslušalec vzel čas in se malce bolj poglobil, pa najde v njej še kaj več."

Kakovosten pop Slovenska pop glasbena scena, kamor se umešča tudi skupina Muff, je zaradi "štancanja" skladb, ki so zanemarjale zgodbo pesmi ter kakovost, dobila negativno oznako, a muffovci se popovske etike ne sramujejo: "Od etikete pop glasbe ne bežimo, ampak se je lotevamo, kot bi se je morali vsi. Pop je lahko kakovosten," doda Miha.

Muffovci pripravljajo material za nov album, za katerega obljubljajo, da ne bo treba čakati tako dolgo kot pa na prvega. "Saj material niti ni problem, samo treba si je vzeti čas, da narediš nekaj iskrenega in res kakovostnega. Vsi smo se veliko naučili na žuljih z drugimi izvajalci, da nima smisla špekulirati, kaj se bo poslušalo in kaj ne."

Seksi slengovski pomeni Za konec pa samo opomin, da boste Muff pravilno naglasili. Četudi so Slovenci, imajo angleško ime. "Naš skupni glasbeni prijatelj se je spomnil tega imena. Super zveni. Da pomeni to nek ovoj za gretje rok, je jasno, ima pa tudi slengovski pomen, ki ga ne zanikamo. Pomeni pa tudi žensko splovilo," z nasmehom konča Tadej.

Ne spreglejte