Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
2. 2. 2018,
14.54

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Oglasno sporočilo

Natisni članek

PR članek Kino Šiška

Petek, 2. 2. 2018, 14.54

6 let, 2 meseca

Zaradi elektronske glasbe morala zapustiti Iran

Oglasno sporočilo

Slovenska premiera dokumentarnega filma o dveh uporniških iranskih DJih in njunem boju proti političnim omejitvam.

Kino Šiška | Foto:

Dva mlada DJ-a Anoosh Raki in Arash Shadram sta eni osrednjih ustvarjalcev elektronske glasbe v Teheranu. Iranski režim z vsemi moralnimi, verskimi in političnimi omejitvami skuša prepovedati vse tovrstne dogodke, zaradi česar se morajo organizatorji skrivati pred policijo in obveščevalnimi službami.

Režiserka filma Susanne Regina Meures se je s podtalno iransko glasbeno sceno srečala kot glasbena novinarka ter stopila v stik z ustvarjalci preko Facebooka. Odločila se je za odhod v Teheran in iskanje posameznikov, ki bi bili pripravljeni nastopiti v njenem filmu. Kar je bilo sprva načrtovano kot dokumentarec, ki bi ostalemu svetu predstavil iransko glasbeno podzemlje, je kasneje postal film o dveh posameznikih, ki sta zaradi svoje želje po ustvarjanju glasbe morala zapustiti državo.

Mlada DJa sta se po vzoru razvpite zabave Burning Man odločita organizirati odmeven koncert v puščavi 1000 km od iranske prestolnice, kmalu zatem pa Anoosha Rakija v Teheranu tudi aretirajo. V napetih okoliščinah sta prejela klic organizatorjev švicarskega festivala Street Parade ter se odločila za nastop v državi, kjer še danes bivata in ustvarjata.

Raving Iran (2016)

10. februar 2018 ob 20:00

slovenska premiera dokumentarnega filma (84 min) in okrogla miza

Filmu bo sledila okrogla miza na temo filma. Govorili bodo prodoren slovenski glasbenik, bloger in kolumnist N’Toko, zaradi ostrih kritih iranskih oblasti v svojih besedilih izgnan iranski reper Naji, ki kot prosilec za mednarodno zaščito trenutno živi v Ljubljani, ter vodilni tekstopisec in izvajalec odnosov z javnostmi na področju elektronske glasbe s klubske in festivalne scene v Sloveniji in tujini Gregor Zalokar.

Organizacija: velenjsko društvo za promocijo kulture elektronske glasbe Cogo v sodelovanju z organizacijo za krepitev elektronske glasbe iz balkanskega podzemlja SolvdMag ter Kinom Šiška.

 

Ne spreglejte