Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Deja Crnović

Torek,
23. 2. 2016,
13.11

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Kesha tožba

Torek, 23. 2. 2016, 13.11

6 let, 6 mesecev

Zakaj mora Kesha delati za svojega domnevnega posiljevalca?

Deja Crnović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Lukasz Gottwald, znan tudi kot Dr. Luke, se je na Twitterju prvič odzval na obtožbe, da je več let spolno zlorabljal, pretepal in na druge načine trpinčil pevko Kesho.

Pevka Kesha Rose Sebert, čeprav naj bi jo producent Dr. Luke spolno zlorabljal, ne sme prekiniti pogodbe z založbo Sony, ki zaposluje njo in producenta.

Kesho podpirajo številni zvezdnice in zvezdniki Kesha je proti producentu leta 2014 vložila tožbo zaradi spolnega napada, v petek pa je sodišče odločilo, da to ni zadosten razlog za pevkino prekinitev pogodbe z založbo Sony, pri kateri dela Dr. Luke.

Ta konec tedna so številni zvezdnice in zvezdniki stopili v bran pevki, ki mora zaradi pogodbe z založbo posneti še štiri albume. Pevka Taylor Swift ji je v znak podpore podarila 250 tisoč dolarjev oziroma 227 tisoč evrov v upanju, da bo s tem vsaj delno pokrila sodne stroške.

Dr. Luke prvič komentiral tožbo in zanikal obtožbe

Medijska podpora Keshi je bila tako množična, da je odvetnica Dr. Luka v izjavi za javnost zapisala, da gre za kampanjo na družbenih omrežjih, katere cilj je s širjenjem laži pridobiti prednost pri pogajanju o pogodbi in denarju.

Dr. Luke je kmalu zatem na Twitterju zapisal, da čeprav do zdaj ni komentiral obtožb, meni, da je v javnosti veliko špekulacij, ki temeljijo na pomanjkanju informacij. "Nisem posilil Keshe in nikoli nisva imela spolnih odnosov. Kesha in jaz sva bila več let prijatelja, bila mi je kot mlajša sestra," je zapisal.

Sodnica dosodila "ekonomsko smotrno" Poleg spolnih napadov naj bi Dr. Luke povsem nadziral kariero Keshe, pri 18 naj bi jo prepričal, da je pustila šolo in se izselila iz svojega kraja, jo silil v jemanje drog, ji podtaknil uspavala in jo nato posilil, ji grozil, da bo uničil njo in njeno družino, če bo kdaj javno spregovorila o zlorabah, ter jo silil v podpisovanje pogodb, po katerih je sama prejela le majhen delež dobička.

Kesha je želela, da bi njeno pogodbo s Sonyjem začasno zamrznili, vsaj dokler primer ni razrešen na sodišču, a so to na newyorškem vrhovnem sodišču zavrnili. Sodnica Shirley Kornreich je celo dejala, da se ji zdi ekonomsko najbolj smotrno, da Kesha ostane pri založbi, ki bi z njenim odhodom utrpela preveč škode, in da je Dr. Luke v njeno kariero že vložil milijone dolarjev.

Prekiniti pogodbo z založbo je skoraj nemogoče Na odločitev sodnice je vplivalo tudi dejstvo, da je Sony Keshi ponudil delovanje pri založbi mimo Dr. Luka, vendar to, kot opozarjajo številni, ni nobeno zagotovilo, da ne bo dnevno v stikih s človekom, ki naj bi jo spolno zlorabljal.

Kesha bi sicer, da bi prekinila pogodbo s Sonyjem, morala plačati precej visoko odškodnino, česar pa si, glede na to, da za svoje delo ni bila pravično plačana, ne more privoščiti. Prekinitev pogodbe z založbo je po pisanju Bustla ena težjih stvari v ZDA, ki uspe le redkim. Skupina TLC, Tony Braxton in Tom Petty so si, potem ko so razglasili bankrot, lahko izpogajali boljše pogodbe, nekoliko lažjo nalogo pa naj bi imel Zayn Malik iz One Direction. Njegova pogodba s skupino naj bi že vključevala možnost, da zapusti skupino in snema svojo glasbo, kar je lahko tudi storil.

Ne spreglejte