Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Torek,
22. 11. 2016,
12.49

Osveženo pred

7 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Natisni članek

koncert glasba Kino Šiška Gold Shadow

Torek, 22. 11. 2016, 12.49

7 let, 5 mesecev

V Ljubljano prihaja "umetnik, ki piše kot Leonard Cohen in poje kot Robert Plant"

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Foto: Ojoz Yutaka

Na turneji The Labyrinth Solo se bo pri nas ustavil glasbenik Asaf Avidan. V Kinu Šiška se bo predstavil na sebi najljubši način – sam s kitaro in ob ustvarjanju atmosfere prvinskih čustev.

23. novembra bo na samostojnem nastopu oder Kina Šiška zavzel Asaf Avidan. Ustvarjalec, za katerega je novinar The New York Times Jon Pareles zapisal, da je: "Umetnik, ki piše kot Leonard Cohen, poje kot Robert Plant in ima karizmo kabaretnega performerja."–

Kitare se je lotil dokaj pozno

Gre za glasbenika, ki se je kitare naučil igrati dokaj pozno, pri 26 letih, po razhodu s takratnim dolgoletnim dekletom. Vse to je obrodilo mini album Now That You'are Leaving, s katerim je takoj opozoril na svoj avtorski pristop.

S solo nastopi s kitaro in orglicami po odrih rodnega Izraela je hitro postal prepoznaven. Za tem so prišle zahteve in želje po okrepitvi zasedbe. Okoli sebe je zbral lokalne glasbenike, nastala je skupina Asaf Avidan & The Mojos.

Množile so se plošče, med njimi The Reckoning, Poor Boy-Luckly Man, Through The Gale. Sledili so koncerti po svetu in krepila se je mednarodna slava. Z nastopi so si prislužili celo sloves najboljših performerjev v živo.

Vrnitev k samostojnemu ustvarjanju

Vendar pa se je zaradi umetniške vizije in potrebe po lastnem izrazu Asaf Avidan ponovno odločil za samostojno pot. Nastal je album Different Pulses, zelo intimen in introspektiven, v katerem je prepletel različne glasbene horizonte in žanre, spojene z njegovim glasom in besedili.

V tistem času se je zgodil tudi zanj neprijeten fenomen: remiks njegove pesmi Reckoning Song je postal hit poletja in zasedel vrhove lestvic komercialnih postaj. Ne glede na Avidanove proteste, v katerih je bil kritičen do remiksa, je pesem zaokrožila svet. Njegov novi album in komercialna pesem pa sta v uspešnosti kot povratna zanka vplivali druga na drugo.

Odgovor na komercialni uspeh: osebni album

Medtem ko se je izogibal komercialnemu uspehu, je glasbenik na vse skupaj odgovoril z novim osebnim albumom. V Gold Shadow se je vrnil k temi, ki ga je v svet glasbe tudi pripeljala: razhod s svojo takratno partnerico je uglasbil skozi jazz-kabaret-bluse-pop prizmo fatalističnih prehodov iz ljubezni v bolečino.

Potem ko je samo pred nekaj meseci končal turnejo tega albuma, se je spet odločil za spremembo. Za intimni in osebni glasbeni pohod, na katerem ga bomo lahko ujeli tudi v Ljubljani.

Ne spreglejte