Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
30. 8. 2021,
11.28

Osveženo pred

2 leti, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,73

Natisni članek

Jamajka reggae Lee Scratch Perry

Ponedeljek, 30. 8. 2021, 11.28

2 leti, 7 mesecev

Umrl legendarni reggae glasbenik Lee Scratch Perry

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,73
Lee Scratch Perry | Foto Guliverimage/Imago Lifestyle

Foto: Guliverimage/Imago Lifestyle

V 86. letu je v nedeljo umrl priznani jamajški glasbenik in producent Lee Scratch Perry, je sporočil jamajški premier Andrew Holness. Ob sožalju družini, prijateljem in oboževalcem je Holness poudaril, da bo glasbenik vsem ostal v spominu po izjemnem prispevku "glasbeni bratovščini".

Lee Scratch Perry je bil rojen 20. marca 1936 na severozahodu Jamajke kot Rainford Hugh Perry. Pri 15 letih je pustil šolo in se preselil v Kingston. Leta 1984 je za britansko glasbeno publikacijo NME dejal, da se v šoli ni naučil ničesar uporabnega, vsega, kar je znal, ga je, po njegovih besedah, naučila narava.

Eden od pionirjev reggaeja in duba

Producent in pevec je bil eden od pionirjev reggaeja v 60. in 70. letih prejšnjega stoletja, obveljal pa je tudi za enega od začetnikov duba, glasbene zvrsti, ki izhaja iz reggaeja. Delal je z legendo reggaeja, in sicer z Bobom Marleyjem in drugimi priznanimi jamajškimi glasbeniki. Leta 1968 je ustanovil svojo založbo Upsetter Records, leta 1973 pa je v Kingstonu odprl studio Black Ark, v katerem so nastale številne reggae in dub uspešnice.

Njegovi produkcijski prijemi so zaznavni tudi v drugih glasbenih zvrsteh, od hip hopa do postpunka. Med drugimi je sodeloval s Paulom McCartneyjem ter skupinama The Clash in Beastie Boys.

Leta 2003 je za studijski izdelek Jamaican E. T. prejel grammyja za najboljši reggae album.

Iz Evrope se je pred kratkim vrnil na Jamajko

Ekscentrični glasbenik se je šele nedavno vrnil na Jamajko iz Evrope, kjer je živel. Januarja je na Instagramu zapisal, da je Švica, kjer je nazadnje bival, prehladna, tamkajšnja energija pa se mu ni zdela več prava, ob čemer naj bi namigoval na protikoronske ukrepe te države.

Lee Scratch Perry | Foto: Guliverimage/Imago Lifestyle Foto: Guliverimage/Imago Lifestyle

Po navedbah jamajškega premierja Andrewa Holnessa je Lee Scratch Perry v nedeljo umrl v bolnišnici Noel Holmes v jamajškem kraju Lucea, vzrok smrti pa za zdaj ni znan. Jamajški premier je v zapisu ob glasbenikovi smrti poudaril, da je bil "resnično eden najpomembnejših ustvarjalcev z Jamajke".

Bunny Wailer
Trendi Umrl je velikan reggaeja Bunny Wailer
Ne spreglejte