Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 3. 2019,
14.01

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,46

Natisni članek

Dick Dale

Ponedeljek, 18. 3. 2019, 14.01

5 let, 1 mesec

Umrl je priznani surf rocker Dick Dale #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,46
Dick Dale | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

V soboto je v 82. letu umrl ameriški kitarist Dick Dale, imenovan tudi kralj surferske kitare. Med njegovimi najbolj znanimi deli je skladba Misirlou, ki jo je mogoče slišati v uvodu kultnega Šunda v režiji Quentina Tarantina. Slovel je po izjemno hitrem igranju, ki je bilo v navdih tudi skupini The Beach Boys in Jimiju Hendrixu.

Dick Dale je za svoj slog igranja dejal, da ga spominja na bučanje in lom valov ter oglašanje morskih živali med deskanjem v Kaliforniji. Številni priznani glasbeniki in oboževalci žalujejo za njim in ga označujejo za "resničnega inovatorja".

Vzrok kitaristove smrti še ni znan, kot poročajo tuji mediji, pa je imel Dick Dale že kar nekaj bolezni, od odpovedi ledvic, diabetesa do raka, navaja britanski BBC.

Kitaro in deskanje združil v glasbi

Dick Dale se je rodil kot Richard Anthony Monsour v Bostonu leta 1937. Njegov oče je bil migrant iz Libanona, mati pa Belorusinja iz Poljske. Glasbenik je slovel po tem, da je v svojo glasbo vključeval srednje- in vzhodnoevropske melodije, pa tudi bolj eksotične lestvice, ki dotlej niso bile značilne za rock glasbo.

Kot deček se je učil igrati na trobento in ukulelo, saj si je želel postati naslednik priznanega country glasbenika Hanka Williamsa. Nato je od prijatelja za osem ameriških dolarjev kupil kitaro. Pri 17 letih se je z družino preselil v Kalifornijo, kjer se je navdušil nad deskanjem. Oboje je nato združil v svoji prepoznavni glasbi.

Slovel je tudi po izjemnih živih nastopih in tako so se v kalifornijski lokal Rendezvous Ballroom zgrinjale trume poslušalcev. Septembra leta 1961 je izdal svoj prvi singel Let's Go Trippin pri založbi Del-Tone, ki jo je ustanovil in financiral njegov oče. Let's Go Trippin velja za prvo posneto surf rock skladbo, ki je postala lokalna uspešnica in pripomogla k izidu njegovega prvenca Surfer's Choice leta 1962.

Na tem albumu je bila tudi skladba Misirlou Twist, ki ji je tri desetletja od izida albuma svetovno slavo prinesla vključitev v Šund Quentina Tarantina, The Black Eyed Peas pa so nekaj njenih delov leta 2006 vključili v svojo uspešnico Pump It, navaja BBC.

Kasneje je podpisal pogodbo s Capitol Records in surf rock se je začel vse bolj uveljavljati kot samostojna zvrst skozi zasedbe, kot so The Beach Boys, The Trashmen, Jan and Dean ter The Surfaris. Hkrati je glasbenikov neverjeten pristop k igranju kitare vplival na priznane kitariste, kot so Jimi Hendrix, Jimmy Page in Stevie Ray Vaughan.

Ed Sheeran
Trendi Je z grammyjem nagrajena uspešnica res plagiat? #video

Dobil raka, nato še z onesnaževanjem povezano okužbo

Kot glasbenik se je skušal upokojiti leta 1966, ko so mu diagnosticirali rektalnega raka. Ko je bolezen premagal, je svoje delovanje usmeril v boj za ohranjanje ogroženih živali in pridobitev licence za pilotiranje. Leta 1979 je med deskanjem staknil z onesnaževanjem povezano okužbo in tako postal tudi zagrizen okoljevarstvenik.

H glasbenemu ustvarjanju se je vrnil v 80. letih preteklega stoletja. Odtlej je, kljub svarilom zdravnikov, nastopal vse do smrti, saj je moral, kot je dejal, nekje dobiti denar za poplačilo 3.000 dolarjev stroškov za zdravila, ki jih je potreboval za svoje zdravstvene tegobe.

Preverite tudi:

Al Bano
Trendi Legendarnega pevca razglasili za "grožnjo nacionalni varnosti" #video
Seungri
Trendi Spolna škandala pokopala kar dva zvezdnika korejskega popa

 

Ne spreglejte