Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
28. 7. 2013,
17.29

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Eric Clapton blues

Nedelja, 28. 7. 2013, 17.29

7 let, 12 mesecev

Umrl avtor glasbene uspešnice Cocaine

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V petek se je v petinsedemdesetem letu starosti zaradi infarkta poslovil J. J. Cale, avtor uspešnic, ko so Cocaine, After Midnight in Call Me the Breeze.

Kot poročajo tuji glasbeni mediji, je v petek v kalifornijskem mestu San Diego zaradi infarkta umrl štiriinsedemdesetletni J. J. Cale, glasbenik in avtor skladb, ki so pozneje postale uspešnice glasbenikov, kot so Eric Clapton in Lynyrd Skynyrd.

V času svojega ustvarjanja se je Cale uveljavil kot ustvarjalec sproščenega bluesa, ki mu je primešal elemente folk in jazza in s tem postal utemeljitelj tako imenovanega zvok iz Tulse. Kot glasbenik je sprva preigraval v honky-tonk barih v Tulsi (Oklahoma), leta 1964 pa se je preselil v Los Angeles, kjer je kot tonski tehnik delal za glasbenika Leona Russella in producenta Snuffa Garretta. Kot kantavtor je svojo prvo singel ploščo izdal leta 1965 pri založbi Liberty Records – na plošči se je kot B-side nahajala tudi skladba After Midnight.

Ravno ta skladba je pozneje postala prvi solo hit Erica Claptona, ki je potem priredil še Calovo skladbo Cocaine. Lynyrd Skynyrd so podoben uspeh doživeli s pesmijo Call Me the Breeze. Cale si je sicer za svoje sodelovanje s Claptonom oziroma za skladbo The Road to Escondido leta 2006 prislužil nagrado grammy.

V času svoje kariere je Cale posnel več kot deset solo albumov – prvi, ki nosi naslov Naturally, je bil izdan leta 1972. Kljub svoji neumorni aktivnosti je Cale ohranil precejšnjo anonimnost; izogibal se je intervjujem, redko je nastopal v živo, prvo desetletje svojo kariere pa svojega obraza ni pokazal niti na ovitkih plošč.

"Sem človek v ozadju," je leta 1990 povedal za Chicago Sun Times. "Nimam znanega imena, ljudje so mojo glasbo že slišali – kljub temu, da so vse moje znane pesmi, ljudem bolje predstavili drugi. To je bil moj cilj." Kljub temu, da se ni izpostavljal, pa je Cale s svojim ustvarjanjem vplival na pisano paleto mlajših glasbenih ustvarjalcev.

Ne spreglejte