SiolNET. Trendi Glasba
Oglasno sporočilo
  • Messenger
  • Messenger

Ukulele, hit poletja

Oglasno sporočilo

Ukulela - inštrument, ki s svojo prikupnostjo, preprostostjo igranja in lahko prenosljivostjo osvaja slovenska srca - še posebej v poletnih časih. V tem članku boš izvedel, zakaj je ta prikupni inštrument v zadnjih letih postal tako popularen po celem svetu in kako izbereš najboljšega zase.

Music Box Poletje je čudoviti čas, ki ga še dodatno popestrita prijetna glasba in zabava. Ukulela je odličen sopotnik, saj zagotavlja oboje. Da pa boš s svojo ukulelo lahko vse to in še več uresničil, je pred tabo preprost vodnik, ki sem ga napisal z namenom, da bo s tem prikupnim inštrumentom tvoje poletje naravnost bombastično!

Še preden pa se to zgodi, morava ugotoviti, ali je ukulela res zate!

Pozdravljen,

moje ime je Nejc in sem prodajni svetovalec v trgovinah Music Max. Največkrat me najdeš v naši poslovalnici v Ljubljani, naše trgovine pa so ti na voljo tako v Celju kot tudi v Mariboru in Zagrebu.

Že več kot devet let tudi sam brenkam na ukulelo in njeno popularnost spremljam že od vsega začetka, hkrati pa mi je dana ta čast, da skoraj vsakodnevno v naši trgovini z novo ukulelo opremimo zadovoljnega glasbenika.

Ja - ukulela je daleč najbolj prodajan artikel v naših glasbenih trgovinah.

Da pa boš lahko eden izmed novih navdušencev nad tem prikupnim, praktičnim in zabavnim inštrumentom, se bova seznanila z nekaj osnovami in prednostmi, ki jih ta inštrument prinaša. Velja?

Super! Pa začniva!

Ali je potrebno kakšno predznanje inštrumenta, da lahko igraš ukulelo?

Sploh ne!

Tudi, če še nikoli nisi igral nobenega inštrumenta, ti bo ukulela pisana na kožo.

Z enim prstom lahko primeš kar tri različne akorde ... zabrenkaš in zapoješ ter uživaš na polno. Če se malenkost poglobiš, pa lahko iz nje izvabiš še veliko več!

Music Box

Vse akorde z lahkoto najdeš na spletu in prijemi so zapisani tako, da jih še otroci z lahkoto preberejo in primejo.

Zaradi majhnosti inštrumenta so razdalje med polji na vratu, kjer pritisneš struno in tako dobiš različne tone, tako kratke, da ni za noben akord potrebnih "prstnih akrobacij". Strune so “najlonske” oziroma po domače plastične in tako tudi tvoje prstne blazinice ne bodo trpele.

Začetki igranja ukulele so zelo preprosti in zabavni, a preden zabrenkaš svoje prve akorde, je pomembno, da je ta tvoja lepotica uglašena.

Preden se lotiva tega, pa morava najprej ugotoviti, kako izbereš ukulelo zase.

Med katerimi ukulelami lahko izbiraš?

Kar je meni še posebej všeč, je to, da pri ukulelah ni treba plačati 500 evrov ali več za dober inštrument. Že za dosti manj denarja namreč dobiš “bomba” inštrument! Tvoj izbor pa je seveda odvisen predvsem od velikosti ukulele, ki ti bo najbolj ustrezala. Pri ukulelah znamke Flight se najdejo odlični instrumenti za začetnike in profesionalce v vseh štirih glavnih velikostih (glej sliko):

Music Box

Če še nikoli nisi igral nobenega inštrumenta, so za začetek odlična izbira SOPRANO ukulele, ki so najbolj klasična in tudi najbolj priljubljena vrsta tega inštrumenta.

S samo 53 cm od glave do repa so soprano ukulele najmanjše (ker so najmanjše, so tudi najbolj prenosljive!) članice družine ukulel. Soprano ukulele so v havajski domovini pogosto imenovane kot "standardne", klasični zvok te ukulele pa takoj asociira na havajski raj, zaradi česar so najbolj priljubljene med začetniki.

Namig: Če se najdeš v tem prvem opisu, je zate kot nalašč Flight NUS 310, ki je naša najbolje prodana ukulela. Gre za najboljše razmerje med kakovostjo in ceno, ob nakupu pa ti podarimo še torbo zanjo!

Če imaš občutek, da so tvoje roke nekoliko prevelike za soprano, je zate kot nalašč CONCERT ukulela.

Morda je ta ukulela le za deset odstotkov večja od sopranske, vendar pa je koncertna ukulela glasnejša, toplejša in zagotovo jo je lažje igrati, če imaš večje roke. Poleg tega ima tudi malo daljši vrat, zato ti omogoča, da koncertna ukulela doseže višje tone kot sopran. Zveni čudno, vem!

Kot pri soprankah, imamo tudi zate odlično concert ukulelo Flight NUC 310, gre namreč za popolnoma enako izdelavo kot pri NUS 310, vendar v malenkost večji različici in seveda ti tudi pri nakupu podarimo torbo zanjo.

Super, kajne?!

Če pa si pripravljen za svojo novo ljubljenko odšteti še kak dodaten novec, ti lahko priporočam odlično Flight DUC 525 CEQ, ki je izdelana iz odličnega, izbranega lesa, njena prednost pa je tudi, da jo lahko priklopiš na ozvočenje, pa še uglaševalec je že vgrajen. Skupaj s torbo, ki jo dobiš ob nakupu, je to vse, kar potrebuješ za maksimalni užitek!

Kako pravilno držati ukulelo?

To je zelo odvisno od velikosti ukulele, ali jo igraš stoje ali sede, če si fant ali dekle, ali pa, če uporabljaš pas.

Da povzamem:

Če sediš, poskusi uravnotežiti ukulelo med nogami ali na stegnu. V resnici nekateri največji igralci ukulel vseh časov (Roy Smeck, Jake Shimabukuro, člani Ukulele Orchestra iz Velike Britanije) držijo ukulelo na stegnu, ko jo igrajo. Če ukulelo igraš na ta način, je pozitivna stvar v tem, da zmanjšaš stik ukulele s telesom. Prosim, upri se želji, da bi objel svojo ukulelo (ne glede na to, kako zelo jo imaš rad).

Vem, težko je! A takrat, ko jo držiš močno ob sebi, boš ustavil vibracijo lesa, kar pa bo zvok "zamrznilo".

Včasih ne boš imel druge izbire, kot da igraš stoje.

Če stojiš, drži ukulelo na dveh točkah: prva točka je med podlaktjo roke, s katero brenkaš, in telesom.

Druga točka je tvoja roka, s katero "grabiš" akorde. Prepričaj se, da ti ukulela ne zdrsne prepogosto, in vse bo super.

Morda bo potrebno malo prakse, vendar se splača.

Čeprav ga skoraj nikoli ne uporabljam, pa obstajajo jasne prednosti uporabe pasu, ko stoje igraš.

Če uporabiš pas, se lahko tudi vrtiš okoli in celo zaplešeš, kot to stori znana ljubka virtuozinja Taimane Gardner.

Music Box

Lahko tudi preprosto vzameš vezalko, ki jo navežeš okoli trupa na eni strani in okoli vratu na drugi strani ter slediš svojim sanjam!

V kolikor se odločiš, da želiš preizkusiti igranje ukulele s pasom, ti lahko priporočam OSS GSA70B PAS ZA UKULELE, ki je cenovno ugoden in popolnoma zadovolji željo po igranju stoje.

Pa sva skoraj že pri koncu, a ne smeva pozabiti, da je treba ukulelo pred začetkom igranja seveda uglasiti, in tako prideva do točke …

Kako uglasim ukulelo?

Music Box

Najbolj priljubljena in "standardna" uglasitev sopranskih in koncertnih ukulel je gCEA.

To pomeni, da če strune na ukuleli razdeliš na številke, pri čemer je: prva struna tista, ki ti je najbližje, ko pogledaš na ukulelo iz svojega igralnega položaja navzdol, to uglasiš na G (pri tej struni bodi pozoren, saj je uglašena najvišje na ukuleli). Njena sosednja, druga struna, bo C. Tretja struna bo E in je najbolj oddaljena iz tvojega zornega kota. Četrta struna bo uglašena na ton A.

Seveda si pri tem najlažje pomagaš s kompaktnim uglaševalcem, ki sploh ne stane veliko. Sam uporabljam naš najbolj prodajan Flight FTC-77 clip uglaševalec. Tega čisto enostavno pritrdiš na glavo ukulele, vklopiš, zabrenkaš struno, ki bi jo rad uglasil in uglaševalec ti bo na podlagi zaznavanja vibracij strune najbolj zanesljivo in natančno pomagal pri uglasitvi posamezne strune. Uporaben je za vse inštrumente s strunami in je tako kompakten, da ga med igranjem lahko kar pustiš pritrjenega na inštrumentu, njegova cena pa se giblje pod desetimi evri. Ko zabrenkaš struno, bodi pozoren, da ta zazveni. Uglaševalec bo prepoznal ton in ti pokazal, ali je struna prenizko ali previsoko uglašena, tako navijalec, v katerega je vpeta struna na ukuleli, zavrtiš tako, da se struna napne in zviša ton, ali pa spusti in zniža ton. Na začetku bo potrebno malo potrpljenja, a se boš hitro "zverziral", in nato te čaka obilo užitkov.

Tako!

Prebila sva se skozi vse osnove in verjamem, da si spoznal ogromno prednosti in dobrih lastnosti tega prikupnega inštrumenta, ki je obnorel ves svet, vendar to še ni vse! “Ukulele svet” nima meja in tik pred zaključkom najinega popotovanja skozi vodnik do bombastičnega poletja s prikupnim inštrumentom, ki sliši na ime ukulela (svojo lahko tudi ljubkovalno poimenuješ), bi ti rad na hitro predstavil še nekaj uporabnih izdelkov, ki celotno izkušnjo še dodatno popestrijo, čeprav včasih nanje pozabimo.

Dodatki za ukulelo, na katerega pogosto pozabimo

Music Box

- Če si, tako kot jaz, in bi rad doma imel svojo ukulelo vedno pripravljeno na akcijo, potem je stojalo zanjo kot nalašč zate. Naš OSS GS5000 WIRE FOLK STAND je ustvarjen za to, da bo tvoja ukulela prijetno počivala na vidnem mestu in jo boš lahko vzel v roke takoj, ko se ti bo “zaigralo” na njej.

- Čeprav ti v naši trgovini ob nakupu večine ukulel podarimo še torbo, ki je izredno kakovostna in nepremočljiva, si marsikdo za svojo ljubljenko želi “bulletproff” zaščito in v ta namen imamo izbor izredno kakovostnih trdih kovčkov: OSS GCU4003 za sopranke in OSS GCU4004 za koncertne ukulele.

- Tradicionalno se sicer ukulela igra s prsti, a marsikomu je tudi všeč igranje s trzalico, ki pa je za ukulele prav posebna, narejena iz filca in izvabi iz inštrumenta prav čarobne zvoke. Če želiš izkušnjo brenkanja popestriti, definitivno priporočam OSS UPK300 FELT UKULELE PICKS 3 PK.

- Tako kot za kitare obstajajo tudi prikupni kapodastri za ukulele, njihov namen pa je, da zvišaš lego pesmi, ne da bi bilo treba odkrivati nove akorde in tako brez težav prepevaš svoje najljubše skladbe v tonaliteti, ki ti najbolj sede. KYSER KULEA CAPODASTER UKULELE HAWAIIAN je za ta namen odličen!

- Vsak mojster, izdelovalec ukulel bo rekel, da je les “živa stvar” in pri tem ima popolnoma prav! Tako na les kot na celotno ukulelo, ki je izdelana iz lesa, vplivajo hitre toplotne spremembe. Največji sovražnik pa je pomanjkanje vlage, ki lahko inštrument izsuši do te mere, da ga uniči. Brez strahu, pomanjkanje vlage pri nas občutimo najbolj v zimskem času, in da bo tvoja ukulela vedno "sveža" in pravilno vzdrževana, bo za to poskrbel OSS GA250 VLAŽILEC ZA UKULELE, ki ga priporočamo ob vsakem njenem nakupu.

Odlično!

Prebila sva se do konca tega prikupnega vodnika. Upam, da si pridobil veliko koristnih informacij, in da zaključiva v stilu lepih sončnih dni, ki so pred nami, manjka le še zaključna misel.

Ukulela je odličen sopotnik tega poletja

Music Box

Zaradi svoje prikupne velikosti, praktičnosti ter čudovitih zvokov lahko tudi tebi to poletje pričara rajske Havaje na vsakem koraku. Bodisi na plaži, v naravi ali kampu je nepogrešljiva in pričara obilo intimnih užitkov, zabavo cele druščine ali očaranje boljše polovice.

AKCIJA!

Ker te posebne priložnosti ne smeš zamuditi, sem še enkrat skupaj zbral odlične opcije zate:

Flight NUS 310 - https://musicmax.si/p11019sl/

Flight NUC 310 - https://musicmax.si/p11018sl/

Flight DUC 525 CEQ - https://musicmax.si/p10943sl/

Če pa si želiš posebno ukulelo, je v naši ponudbi zate preko 80 različnih, vse te pa najdeš na naši spletni strani (https://musicmax.si/c11577sl/). Najbolje pa je, da nas obiščeš v eni od naših poslovalnic, kjer ti bomo z veseljem pomagali izbrati najboljšo zate.

Naj bo tudi tvoje poletje polno užitkov in dobre glasbe ob brenkanju na tvojo novo ukulelo! Se vidimo!

Nejc Grahek, prodajni svetovalec v trgovinah Music Max

P. S. Aha, skoraj bi pozabil!

Pri našem direktorju Bogdanu sem ti izboril še 10-odstotni popust na vse izdelke, omenjene v članku!

Vse, kar moraš narediti, je, da ob prihodu v eno izmed naših trgovin poveš, da si prebral oziroma prebrala ta članek.

Z veseljem ti bomo svetovali in pomagali pri tem, da bo to poletje nepozabno in polno dobre glasbe.

Se vidimo!


MUSIC MAX prodajalna LJUBLJANA

Poišči na zemljevidu

Šmartinska 106, 1000 Ljubljana

Tel.: +386 (0)1 600 27 85

Mob.: +386 (0)40 622 552

E-mail : infolj@musicmax.si


MUSIC MAX prodajalna CELJE

Poišči na zemljevidu

Levstikova 1d, 3000 Celje

Tel.: +386 (0)3 492 53 51

Mob.: +386 (0)51 623 929

E-mail: infoce@musicmax.si


MUSIC MAX prodajalna MARIBOR

Poišči na zemljevidu

Partizanska 44, 2000 Maribor

Tel.: +386 (0)2 228 16 00

Mob.: +386 (0)51 609 444

E-mail: infomb@musicmax.si

Naročnik oglasnega sporočila je Music Max d. o. o.

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin