SiolNET. Trendi Glasba
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Trouble

4

termometer

Simple Mind Condition (2007)

TIP: Zelo dober, energičen retro-heavy metal, poln mistike in malce blažjega doom vzdušja.

Ameriški bend Trouble velja za enega najvplivnejših doom metal izvajalcev, čeravno v svoji skoraj tri desetletja dolgi karieri ni nikoli dosegel tistega pravega priznanja. Začetki te zanimive skupine segajo v leto 1979. Pet let kasneje pa so objavili svoj istoimenski prvi album, ki so ga na kasnejših izdajah zaradi tega, ker je skupina leta 1990 posnela še en album z naslovom Trouble, naslovili s Psalm 9. Ta album je eden ključnih doom metal izdelkov in prototip tega, kar so kasneje poimenovali tudi stoner rock. Trouble so na njem demonstrirali ultimativno izpeljanko upočasnjenega, sila mračnega metala, ki največ dolguje Black Sabbath in zadeti psihedeli poznih šestdesetih in zgodnjih sedemdesetih.

Trouble so bili vedno retro-bend, vendar so v svojo glasbo zmeraj znali vtkati tudi kakšen svoj in tudi bolj moderen prijem. Skupino pa so zaradi precej mistično-religioznih besedil velikokrat uvrščali tudi med krščansko usmerjene white metalce, kar je še posebej prišlo do izraza leta 1978, ko je skupino zapustil bobnar Jeff Olson, ki se je odločil, da bo raje postal duhovnik. No, Olson se je pred leti vrnil v skupino.

Po hudih težavah z drogami, financami in založbami so se Trouble v zadnjih nekaj letih očitno precej pobrali. K temu je veliko pripomoglo tudi dejstvo, da je Dave Grohl, ki je k svojemu projektu Probot povabil tudi pevca Trouble Erica Wagnerja, takrat izjavil, da je nakup prvenca Trouble enako pomemben kot nakup albuma Beatles Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band.

Novi album Simple Mind Condition je še en odličen album, na katerem se Trouble vračajo k silovitim riffom v slogu Black Sabbath. Vendar pa jih tokrat postavljajo v precej bolj organsko in večplastno celoto. Same skladbe so odlično narejene in zelo tekoče. V njih prevladuje precej starinski heavymetalski oziroma hard rock groove, ki pa je poln tiste, danes že precej pozabljene monumentalnosti in tektonske rušilnosti. Na drugi strani pa so Trouble tokrat precej obogatili zvok, ki mestoma veliko dolguje tudi sodobnim produkcijskim rock prijemom. Prav tako pa skupina svoj orto-kitarski drive nadgrajuje tudi z bolj zahtevnimi vložki in nekaterimi dodatnimi instrumenti. Pri tem pa nikoli na zakrije tiste svoje značilne in zelo prvinske kitarsko/rockerske osnove. Same skladbe so tudi tokrat precej mistične in mestoma psihedelično zadete. Morda tista bistvena novost, po kateri se tokratna plošča malce razlikuje od njihovih predhodnih, pa je odlična produkcija, s katero je bend tokrat zelo uspešno izpostavil prav vsak detajl svoje glasbe.

Simple Mind Condition je zelo pravoveren rockerski izdelek, ki je, obrtniško gledano, perfektno narejen. Skupina je tokrat malce več stavila na prvinski in zelo klasično metalsko/rockerski feeling, zaradi česar Simple Mind Condition zveni malce manj doom, kot nekatere druge njihove plošče. Trouble tokrat sicer ne ponujajo česa bistveno novega ali še nikoli slišanega, kljub temu pa bi album moral navdušiti vse ljubitelje stoner rocka, "sredinskega dooma" ter klasičnega blacksabbathovskega retro-heavy metala. Vsekakor pa je prav, da se vsake toliko kdo spomni, kako se je stvarem nekoč streglo.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin