SiolNET. Trendi Glasba
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Trkaj: "Slovenski rap bo na veliko butnil ven"

4

termometer

Pogovor s cenjenim slovenskim raperjem, ki je 12. 12. objavil novi album Rapostol.

Kamerman, ki je snemal po backstageu, ga po tonski vaji vpraša, kako se počuti. TRKAJ: Zdej sem že mal napet, ampak bo. Nato je sledil pogovor. Nekaj besed o plošči. TRKAJ: "Plošča je Rapostol. Danes izide. Danes je uraden izid. Stvar je taka, da smo šli, kakor je cel ta nastop, cel koncert, v fuziji zlatih let in današnjega časa. Kar pomeni, da smo šli majčkeno nazaj v slovensko zakladnico komadov, da smo posemplal - se reče temu v raperskem izrazu - te komade: Ljubljančanke, neki od Majde Sepe, smo jih uporabili v današnji podobi. Plošča je pa, gor je šestnajst komadov, tko da je polna. Pa prve kritike so že odlične. Velik truda je bilo vloženga. Muzičari so vsi, vse klase, tko da - akcija." Kako si prišel na idejo, da si vzel popevke iz časa, ko tebe še bilo ni? TRKAJ: "Zaradi tega, ker se mi zdi smiselno, da Slovenci še posebej ne pozabimo na svojo zakladnico glasbe, ki jo imamo. In rap je ena taka stvar, ki ima moč, da lahko oživi preteklost in jo posodobi na nek nov način. Namesto, da gremo v Ameriko in tam iskat sample, najdimo najprej pri sebi doma, kar se da." Si imel kakšne probleme z avtorskimi pravicami? TRKAJ: "Ne. Kar se tega tiče so ljudje, vsi avtorji so lepo sodeloval, so dal ta clearance, se reče temu, dovoljenje. Tako da to je to."

Je kdo slišal, kaj si naredil iz njihovih skladb? Od originalnih avtorjev? TRKAJ: "Sej pravim, danes je izšla plošča, tako da nekateri so, so rekli, nekateri pa še ne. Upam, da se ne bodo zgrozili, pa rekli: 'Mater, tega pa nismo hoteli.'"

Je bila kakšna razlika v načinu priprave te plošče v primerjavi s prejšnjo? Več žive glasbe? TRKAJ: "Ja, tako. Več žive glasbe. Delali smo več v različnih studiih, v Mariboru, v Ljubljani, v Šmarjah, tako da sem spoznal ogromno enih ljudi, s katerimi se dela, pa kako se dela, tako da sem dobil en velik kup izkušenj."

Kako bi pa komentiral rap sceno, slovenski hip-hop zdaj, ta trenutek? TRKAJ: "Mislim, da je slovenski hip-hop malo pred tem, da na veliko butne ven. Da je bil do zdaj nekako malo v ozadju, zdaj pa je čas, da pride v ospredje. Kar pomeni: izvajalcev rapa je, po moje, ene šestdeset, sedemdeset. Od tega se samo dva ali trije pojavljajo in jih ljudje poznajo in to je žalostno, ker so tudi ostali kvalitetni in zdaj je čas, po moje, da se pride in da se butne ven."

Misliš, da scena še raste… TRKAJ: "Ne, jaz mislim, da je zdaj zrela scena, da se ve, da je, recimo, pet, deset ljudi producentov, ki ve, zakaj delajo, znajo delat, so delovni, so marljivi, vejo, kako se stvar dela."

Bi kakšnega omenil? TRKAJ: "Ja, recimo Anže Breskvar, producent moj definitivno, pa potem je tuki Jovič, pa Vili iz Dravlje Records tudi. Zelo lepo delajo. Potem je tuki Tamir Gostiša, oziroma Mistik, kokr mu pravmo. Potem je tuki NSS, potem je tuki Tibor Vučkovič, mislim, lista gre naprej in naprej in to so ljudje, ki so zelo sposobni."

Kako bi pa komentiral tujo rap sceno, jo kaj spremljaš? TRKAJ: "Ja, spremljam jo, nekateri izvajalci so zelo zanimivi, recimo Kanye West je men zdaj v novem času, da me je zelo presenetil, prihajajo pa tudi mladi, recimo oziroma novi, Saigon, Papoose. To so imena, ki v bistvu zelo zelo prihajajo ven. Ampak raje se pa koncentriram na naš rap. Ne poslušam več toliko njihovega. Pač, kar imajo oni, imajo oni, ampak mi imamo pa toliko enih drugih stvari za ponudit, da je odlično."

V čem je po tvoje slovenski rap drugačen? TRKAJ: "Ja tako, da je tak, mogoče, da je naiven še malo, da ne gre toliko v te gangstar scene, nekateri pač grejo, ampak to je zelo manjšina in da je tak topel rap v bistvu, če lahko z eno besedo rečem, da je prijeten, da se govori, recimo eni socialni problemi, da je veliko heca, to so tudi Tekochee kru zdaj dokazal. Tko, dela se."

Kako si nastopu priredil studijske posnetke, zdaj imaš velik band za sabo? TRKAJ: Tako da v bistvu…

Je veliko improvizacije? TRKAJ: "Ne, improvizacije ne. To so res profesionalci na visokem nivoju. Sklical sem ekipo, ki po izkušnjah sodeč je, nekje, v Sloveniji top, najboljša in dal sem jim komade, fantje so takoj zaštekal, imamo super vibe, tako da samo - akcija."

Kako pa načrtuješ promocijo? TRKAJ: "To pa naj zaenkrat še ostaja skrivnost. Imamo načrte. Kakor vidite, tudi tale zadeva danes, koncert, se bo zelo lepo odvila. Mi smo pričakovali 200 ljudi, prišlo jih je čez 700. Tako da že to dost pove. Tko da za naprej pa še. Ampak to je pa v bistvo poslovni načrt in ga ne bi razkrival, ne."

O nosilni skladbi. TRKAJ: "Prvi single bo Pleš'. Ta Pleš' v bistvu nakazuje, v katero smer gremo. To je single, pri katerem je pomembno, da sem vzel naslove iz zimzelenih popevk, iz skupin kot so Bele vrane, Mladi levi, Majda Sepe, Mojmir Sepe in sem iz tega sestavil simpatično zgodbico. Tako da tisti, ki bo poslušal, da bo malo vedel, naj bo pozoren, na te naslove, da vidi, kako se je vse skupaj lepo izšlo."

Tudi kdo iz druge generacije. TRKAJ: "Tako, tako."

Imaš še kakšno sporočilo? TRKAJ: "Ja, pojdite v štacune, danes je 12. 12., dan, ko je prišel ven Rapostol, naredite to in podprite to plato, podprite slovenski rap in gremo v akcijo in uživajte."

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin