Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
27. 3. 2015,
13.51

Osveženo pred

1 mesec, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Deezer glasba dobro počutje motivacija

Petek, 27. 3. 2015, 13.51

1 mesec, 4 tedne

Tri tedne Bacha in nespečnosti ne bo več

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Poslušanje glasbe je ena najbolj skrivnostnih človekovih vedenj in najpogostejša človekova aktivnost med prostim časom. Z glasbo smo bolj učinkoviti, sprošča nas in nam pomaga k boljšemu počutju.

Glasba nam pomaga premagovati bolečino in ima številne vplive na telesno in duševno počutje. Vpliva na srčni ritem in njegovo spremenljivost. Odzivi vegetativnega živčevja so sinhronizirani z glasbo, tako da glasba s svojim ritmom in vrhunci vzbuja določena čustva, poleg tega izboljša tudi pretok krvi. Predvsem v oskrbi starejših pacientov nam glasba lahko pomaga pri premagovanju oziroma dojemanju bolečine.

Odkrili so, da sproščujoča glasba pred operacijo sprošča bolj kot zdravilo za umirjanje, ki deluje na živčevje.

Najbolj blagodejno na dobro počutje po pisanju ameriškega nacionalnega centra za biotehnologijo vpliva klasična in meditativna glasba, medtem ko heavy metal in techno glasba nista priporočljiva oziroma sta celo škodljiva, saj povzročata stres in življenjsko ogrožajočo srčno aritmijo. Najidealnejša izbira za izboljšanje kakovosti življenja so skladbe Bacha, Mozarta in italijanskih skladateljev.

Ustvarite pravo razpoloženje z izborom prave glasbe

Klasična glasba in počasna pop glasba nam pomagata pri premagovanju nespečnosti. Madžarska medicinska fakulteta je ugotovila boljše spanje pri pacientih, ki so tri tedne vsak večer pred spanjem poslušali lahkotno klasično glasbo.

Poslušajte najboljše pesmi za sladko spanje - na Deezerju!

Za boljše počutje poiščimo glasbo, ki ima 60 udarcev na minuto (BPM) ali manj. Torej, preštejmo udarce, žanr ni pomemben. V moderni glasbi, ki temelji na 4/4 taktu, je osnovna ritmična enota četrtinka, običajen tempo pa 120 udarcev na minuto. To pomeni, da je hitrost igranja takšna, da lahko v eni minuti zaigramo 120 četrtink. Oznaka 60 BPM pomeni, da v 1 minuti zaigramo 60 četrtink.

Dobrega počutja ne prepustite naključju: z Deezerjem ste lahko sami svoj DJ – vedno in povsod.

Glasba je univerzalna. Ni občutka, ki ga ne bi spodbudila, in ni razpoloženja, ki ga ne bi mogla izboljšati. Če je ta vedno na dosegu, pa še toliko bolje.

Bolj vzdržljivi in hitreje spočiti

Glasba pomaga, da smo med telesno vadbo bolj motivirani in vaje izvajamo bolj intenzivno – hitreje tečemo in kolesarimo ter smo veliko bolj vzdržljivi. Poslušanje glasbe nas namreč odvrne od razmišljanja o tem, da se fizično naprezamo.

Tudi po telovadbi se hitreje regeneriramo s pomočjo glasbe.

Poslušajte najboljše pesmi za intenzivno vadbo - na Deezerju!

Tudi hujšamo lahko z glasbo. Če si bomo ob obroku zavrteli lahkotno glasbo in zasenčili razsvetljavo, bomo manj pojedli, predvsem pa bomo jedli počasneje. To se bo poznalo pri kilogramih.

Proti depresiji in za boljšo pozornost

Ritmična glasba po ugotovitvah univerze Stanford sproži spremembo možganskih valov, s tem lahko izboljšamo motnje pozornosti in depresijo. Glasba z močnim ritmom stimulira možgane in povzroči resonanco možganskih valov z glasbenim ritmom. Počasni ritmi pa spodbujajo počasne možganske ritme, ki so povezani s hipnotičnim in meditativnim stanjem. Hitrejši ritmi spodbujajo pozornost in večjo koncentracijo.

Za večjo učinkovitost v službi priporočamo instrumentalno glasbo, medtem ko za opravljanje manj kompleksnih nalog lahko poslušate malce zahtevnejšo glasbo. Ob delu bo dobro dela tudi nevsiljiva filmska glasba. Ob poslušanju bomo podoživeli čustva iz filma.

Lotimo se tesnobe z glasbo, ki pomirja tako uspešno kot dobra masaža. Naš nasvet: pojdite na masažo in zraven poslušajte meditativno ali lahkotno glasbo. Učinek bo dvojen.

Poslušajte najboljše pesmi proti depresivnemu razpoloženju - na Deezerju!

Česa ne smemo poslušati? Če smo ob določeni pesmi v najstniških letih jokali, je ne poslušajmo v odrasli dobi, ta pesem nam ne pomagala k boljšemu počutju. Izogibajmo se glasbi iz žalostne epizode v življenju.

Kako ugotoviti, kaj deluje pri nas? Opazujte svoje občutke, ko poslušate določeno pesem. Naredite si svoj seznam pesmi, ki nam vzbuja pozitivne občutke.

Kaj si zavrteti, ko …

- potrebujete motivacijo za delo ali študij? Naš predlog: The Script – Hall of Fame ft. will.i.am.

- se odpravljate na trening? Na noge vas bo zagotovo spravila pesem Papa Roach – Last Resort.

- bi se radi umirili? Enya – Only Time nas pomirja že precej časa.

- ste si vzeli čas za meditacijo? Zavrtite si Airstream – Electra.

- je čas za domača opravila in se vam preprosto ne ljubi? Zbudil vas bo Avicii s pesmijo Wake me up.

- bi prijatelje radi spravili v žurersko razpoloženje? Zdi se nam, da je Rihanna s pesmijo Right now ciljala prav na te.

- morate okrepiti samozavest? Za dober občutek bo poskrbela pesem Good Feeling izvajalca Flo Rida.

- bi radi pričarali romantično vzdušje? Zadnje čase nas dela romantične Ed Sheeran s pesmijo Thinking out Loud.

- imate vsega dovolj? Na težave poglejte z druge plati ob pesmi Eminem – Lose Yourself.

Naredite svoj seznam predvajanja

Vsak ima seveda svoj okus za glasbo, zato naš seznam s svojimi najljubšimi motivacijskimi pesmimi dopolnite sami – z Deezerjem bo to preprosto in hitro.

Ne spreglejte