Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
4. 2. 2015,
11.04

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Tajči Evrovizija

Sreda, 4. 2. 2015, 11.04

6 let, 6 mesecev

Tajči se vrača: kaj jo je pred 20 leti odgnalo iz domovine?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Pevka, ki je na začetku 90. let hipoma osvojila občinstvo nekdanje Jugoslavije, potem pa nenadoma odšla v ZDA, se zdaj vrača na hrvaško glasbeno sceno in razkriva, zakaj se je pred leti odselila.

Tatjana Matejaš, bolj znana kot Tajči, je leta 1990 na Evroviziji zastopala Jugoslavijo z megauspešnico Hajde da ludujemo, ki jo je občinstvo prepevalo še dolgo po razpadu skupne države. Dve leti pozneje je na vrhuncu priljubljenosti nenadoma zapustila Hrvaško in se odselila v ZDA. Tam se je poročila in si ustvarila družino, glasbeno kariero pa je nadaljevala z ustvarjanjem duhovne glasbe in petjem v cerkvah.

Domače občinstvo jo je že skoraj pozabilo, zdaj pa 44-letnica napoveduje glasbeno vrnitev na Hrvaško. Ob tem je za hrvaški spletni medij Tportal spregovorila o razlogih, zaradi katerih je tako nenadoma zapustila Hrvaško in se odpovedala obetavni glasbeni karieri, pa tudi o dolgoletnem spopadanju z depresijo.

Depresija in nesrečna ljubezen "Z depresijo sem se borila več let," je povedala svetlolasa glasbenica. "Ob pogovorih s psihoterapevtom sem veliko brala ter se obdala z ljudmi z zdravo, čvrsto vero in pozitivno miselnostjo. Delala sem na sebi, to je edina rešitev," je pojasnila in, sicer posredno, namignila, da je čez lužo odšla zaradi nesrečne ljubezni: "Nesrečne ljubezni se zgodijo, ko ne znamo ljubiti življenja, ki nam je bilo podarjeno. Šele ko v sebi najdemo to ljubezen, lahko ljubimo in sprejmemo, da smo ljubljeni."

Moža je spoznala pri redovnicah Leta 2000 se je poročila s producentom Matthewom Cameronom, ki ga je spoznala prek redovnic, pri katerih je pela. "Osvojil me je s svojim pogumom, vero, avanturističnim in kreativnim duhom ter razmišljanjem zunaj okvirov. In s poljubom," je za Tportal povedala Tajči, ki je že pred časom odkrito spregovorila tudi o tem, da z možem obiskujeta zakonsko svetovalnico. "Dobri psihologi, duhovni učitelji, svetovalci in mentorji so zelo pomembni. Še posebej za dva človeka, ki želita skupaj korakati skozi življenje," je pojasnila.

Po več kot dveh desetletjih spet poje v hrvaščini Vrnitev na hrvaško glasbeno sceno je napovedovala že leta 2011, ko je načrtovala veliko turnejo po republikah nekdanje Jugoslavije, a jo je pozneje odpovedala. Ta teden pa je Tajči na hrvaških radiih vendarle predstavila novo skladbo Uzorita, ki jo je zapela v dalmatinskem narečju. Obenem je začela na platformi za množično financiranje Indiegogo skupaj z neprofitno organizacijo Portal Dobrote zbirati finančna sredstva za pomoč socialno ogroženim otrokom na Hrvaškem. Velikega koncerta ob glasbeni vrnitvi tokrat ne načrtuje: "Bolj so mi všeč manjši, intimnejši koncerti in odprto, neposredno druženje. Nisem ena tistih, ki so radi nedostopni."

Tajči lahko prisluhnete tudi na Deezerju:

Ne spreglejte