Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
24. 8. 2011,
11.04

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

prepoved glasba

Sreda, 24. 8. 2011, 11.04

8 let

Sto prepovedanih skladb na Kitajskem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Kitajske oblasti so sestavile seznam stotih pesmi, ki jih morajo glasbene spletne strani do 15. septembra umakniti, ker nimajo dovoljenja ministrstva za kulturo.

Med stotimi skladbami, za katere ni povsem jasno, zakaj so se znašle na seznamu, so med drugimi tudi I Want It That Way skupine Backstreet Boys, Last Friday Night Katy Perry in Judas Lady Gaga. Glasbene spletne strani, kjer je glasbo možno naložiti ali pa samo poslušati, morajo izbranih sto pesmi do sredine septembra umakniti, ker te nimajo dovoljenja ministrstva za kulturo, ki se je pred dvema letoma odločilo boriti proti "slabemu okusu in vulgarnim vsebinam", kot tudi kršenju avtorskih pravic. Skladbe brez dovoljenja in neregistrirane spletne strani po mnenju kitajskih oblasti škodijo spletnemu trgu glasbe in nacionalni kulturni varnosti, zato bi spletne strani morale prakticirati samopreiskovanje in samocenzuro.

Strani, ki do 15. septembra ne bodo umaknile skladb, bodo deležne pravnih sankcij, razen če skladbe prijavijo ministrstvu v presojo o primernosti. Ker pa to lahko storijo samo lastniki skladb, so se na seznamu znašle predvsem ameriške skladbe, kar nekaj pa je takšnih iz Tajvana in Hongkonga.

Na seznamu so tako med drugim še Beyonce s skladbo Run The World (Girls), Britney Spears z Burning Up. Po številu skladb vodi Lady Gaga, saj so se na seznamu znašle The Edge of Glory, Hair, Marry the Night, Americano, Judas in Bloody Mary. V nemilosti so se znašli še Simple Plan s 4 skladbami, Owl City in Natalie Walker pa s tremi.

Med azijskimi pevci, katerih pesmi so prepovedale kitajske oblasti, je tudi tajvanska pevka Chang Hui-mei, ki je ob inavguraciji nekdanjega tajvanskega predsednika Chen Shui-biana leta 2000 zapela tajvansko himno. Kitajska, ki Tajvan obravnava kot del svojega ozemlja, je začasno prepovedala njene nastope na kitajskih tleh in odstranila njene oglase.

Kitajske oblasti naj bi prepovedale tudi nastope nekaterih tujih glasbenih skupin na Kitajskem in vnaprej preverile sezname pesmi, pripravljenih za nastope, da bi se izognile žaljivim skladbam. Kitajska vlada sicer od leta 2010 naprej zahteva predhodno odobritev za vse pesmi, ki naj bi jih predvajali na glasbenih spletnih straneh, s čimer naj bi sicer po navedbah kitajskih oblasti le omejevali piratstvo.

Ne spreglejte