Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
25. 10. 2017,
10.06

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Oglasno sporočilo

Natisni članek

Kino Šiška PR članek

Sreda, 25. 10. 2017, 10.06

6 let, 6 mesecev

Ste že bili v Komuni?

Oglasno sporočilo

Komuna s prizvokom arabskih ritmov, makedonske alternative, nizozemskih šamanov ter novega projekta članov Prismojenih profesorjev bluesa.

Kino Šiška My Baby | Foto:

Dvorana Komuna ljubljanskega prizorišča Kino Šiška bo v začetku novembra prizorišče niza koncertov za glasbene sladokusce. V samo tednu dni bodo nastopile tako skupine, ki so začrtale smernice glasbenih trendov, kot tudi imena, ki so slovenskemu občinstvu morda še neznanka.

WHITE WINE (ZDA/Nemčija, art rock teater), 2. 11., ob 20.00

Po odmevnem nastopu na letošnjem festivalu MENT Ljubljana februarja se trio White Wine v prestolnico vrača s povsem novo ploščo Killer Brilliance. Poleg zvočne kulise, ki na koncertih nikogar ne pusti hladnega, trojec z odrsko predstavo ustvari pravcati art rock teater. Njihovo vodilo: življenje je prekratko, da bi lahko bili kreteni.

UNSANE (ZDA, noise rock), 6. 11., ob 20.00

Legendarna zasedba Unsane bo v Ljubljani nastopila šele prvič, čeprav je newyorški trio že od devetdesetih let prejšnjega stoletja spreminjal zgodovino noise rocka. Njihove zgodnejše plošče še danes veljajo za klasike podtalnega hrupa, skupina pa je septembra letos izdala nov album Sterilize. Pred njimi bosta nastopila slovenska It's Everyone Else, ki sta s svojo glasbo in živimi nastopi tako prevzela avstrijskega založnika, da ju je nemudoma vzel pod svoje okrilje.

JERUSALEM IN MY HEART (Bejrut/Kanada, spoj arabske in elektronske glasbe), 7. 11., ob 20.00

Radwan Ghazi Moumneh in Charles-André Coderre sta se slovenskemu občinstvu kot Jerusalem In My Heart prvič predstavila v okviru festivala Sonica leta 2015, ko sta zbrane v bunkerju v Argentinskem parku navdušila z intimnim dogodkom, “na katerem so se poklopili vsi aspekti”, kot ga je opisal Radio Študent. Takrat sta nam predstavila še vedno aktualno drugo samostojno ploščo If He Dies, If If If If If If. Edinstveno zvočno izkušnjo na odru z vizualijami na 16-milimetrskem filmskem traku dopolnjuje Coderre, dvojec pa se bo v Šiški oglasil, tik preden se kot eden od programskih kuratorjev letošnje izdaje odpravi na znameniti nizozemski festival Le Guess Who? Kot predskupina bo nastopil dvojec balans, ki se je javnosti prvič predstavil leta 2014, po dveh digitalnih albumih, dokumentih njegovega jammerskega ustvarjanja, pa je v začetku 2017 izdal še prvo fizično ploščo bunkerpop.

VASKO ATANASOSKI (Makedonija, punk kantavtor), 8. 11., ob 20.00

Vasko Atanasoski je institucija neinstitucionalne, subkulturne glasbene scene Makedonije. Že dve desetletji je aktiven kot organizator neprofitnih koncertov in roadie DIY-turnej, z odrov pa ga poznamo predvsem kot člana skupin Bernays Propaganda, XAXAXA, FxPxOx, PMG Kolektiv in drugih. Lani je Vasko Atanasoski začel svojo samostojno avtorsko kariero, njegov prvi solo LP Pazi Kuće pa je izšel ravno te dni, 11. oktobra, za njegovo lastno založbo Balkan Veliki in hrvaško založbo Geenger. Na albumu med drugimi gostujejo Kristina Gorovska, pevka Bernays Propaganda, in legendarni basist Mike Watt (Minutemen, fIREHOSE, The Stooges). Pričakujte iskreno dozo avtorske ekspresivnosti, glasbene domišljije in komunikativnega humorja. Na večeru se mu bo z akustičnim grungeem in poplavo besed pridružil lanski klubski maratonec in letošnji MENTovec Miha Peterlič.

MY BABY (Nizozemska, blues-trance-indie), 9. 11., ob 20.00

Magični in vse hitreje prodirajoči nizozemski trio je na velike odre pomagal lansirati ameriški blues fenomen Seasick Steve, ki je My Baby posvojil na svoji evropski turneji leta 2015. Od takrat zasedba navdušuje na vseh večjih evropskih festivalih indieja, bluesa in trancea, od Glastonburyja prek Ozore do sosednjega INmusica, kjer je lani vskočila in v pozabo odpihnila odpovedane zvezde Skunk Anansie. Kalejdoskopski glasbeni vudu tudi na novi izdaji utrjuje sloves My Baby kot ene najboljših nizozemskih skupin, ki si ga je prislužila z nagrajeno ploščo Shamanaid in prav tako izvrstnim prvencem Loves Voodoo! Pred My Baby bo nastopil ekspresiven in eksploziven power-groove trio Message of Love, novi projekt polovice udarne blues rock zasedbe Prismojeni profesorji bluesa ter Bora Zakonjška.

Ne spreglejte