Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Deja Crnović

Sreda,
22. 4. 2015,
14.42

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 22. 4. 2015, 14.42

8 let

"Sistem, ki smo se mu upirali, je danes edina alternativa, ki je ostala"

Deja Crnović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Demolition Group po albumu Planet starcev, ki so ga izdali pred petimi leti, svojo kritiko neoliberalizma nadaljujejo z albumom Zlagano sonce.

Za skupino Demolition Group mineva 33 let od začetka ustvarjanja na slovenski glasbeni sceni. Začeli so kot Gastarbajtrs, stari 22 let in po besedah Matjaža Pegama "neugodni karakterji". "Leta zagotovo pustijo neke brazde na osebnosti, a človek se z leti izbrusi," je povedal Pegam, ki pa je dodal, da pri nekaterih v skupini puberteta bolj počasi popušča, kar se sliši tudi v njihovi glasbi.

Novi album Zlagano sonce, ki so ga za novinarje in novinarke v petih skladbah predstavili tudi na današnji novinarski konferenci, je vsebinsko nadaljevanje albuma Planet starcev. Kot je povedal pevec Goran Šalamon, je imel sam za prejšnji album precej večja pričakovanja, saj so se v besedilih opredeljevali do neoliberalizma, a angažiranost albuma je pri njihovem občinstvu očitno zasenčila glasba. "Mislim, da je odprtost do kritične drže pri našem občinstvu manjša od odprtosti do uživanja v glasbi," je povedal Šalamon.

Medtem ko je bil Planet starcev nekakšna zbirka parol neoliberalizma, so se pri Zlaganem soncu osredotočili na eno izmed vrednot, ki najbolj opredeljuje današnjo družbeno ureditev: individualizem. Tega je Šalamon opisal kot seme razdora vsake družbe in dodal, da v neoliberalni družbi niti nepolitični, medčloveški odnosi ne morejo delovati, saj prevladujoča ideologija krivdo za neuspeh prelaga na posameznika.

Za promocijsko fotografijo ob albumu so se zato fotografirali z maskami Guya Fawkesa, ki simbolizirajo upore t. i. 99 odstotkov, ki jih tematizira tudi ena od skladb na albumu, oblečeni pa so v poslovne obleke, ki simbolizirajo korporacije. Po Šalamonovih besedah "te maske simbolizirajo nekaj najbolj neukročenega, neposlušnega, po drugi strani pa poslovne obleke predstavljajo umazan svet korporacij, kjer jih ni sram iz simbolov upora proti njim narediti 'biznis', kot so ga s prodajo tovrstnih mask".

Po besedah Pegama glasba Demolition Group ostaja uporniška, takšna, kakršna je bila od samega začetka, le da so se ob začetku kariere upirali proti takratnem sistemu. "Čeprav nismo nostalgiki za prejšnjim sistemom, so danes takratne ideje, proti katerim so se upirali, edina alternativa, ki je ostala."

Čeprav so se širšemu občinstvu v Sloveniji zapisali kot tista skupina, ki je imela uspešnico s Heleno Blagne, po Pegamovih besedah Demolition Group ostajajo "mali alter bend", v katerem člani ne živijo od glasbe.

Uvodni singel Kaplja, ki so ga posneli tudi v hrvaščini in ga že predvajajo na tamkajšnjem radiu 101, že lahko slišite na slovenskih radijskih postajah, album Zlagano sonce pa bo izšel 14. maja.

Ne spreglejte