SiolNET. Trendi Glasba
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Siddharta & Simfonični orkester RTV Slovenija

1

termometer

Po desetih letih od prvega skupnega nastopa s simfoniki se je Siddharta odločila za julijski koncert v Cankarjevem domu. In izdali so tudi koncertni album.

Čeprav na Siddhartinem albumu, ki so ga velikani slovenskega rocka – po toliko letih ustvarjanja jih lahko tako poimenujemo – predstavili pred dvema dnevoma, ni ravno veliko novega materiala, je dvojni koncertni album z dodatkom celotnega videodogajanja prava decembrska ekstaza slovenskega rocka. Zakaj takšni superlativi?

Zagotovo najpomembnejši podatek je, da gre za izjemno zrel glasbeni projekt skupine, ki je že pred desetimi leti prvič, takrat na bežigrajski razvalini, nastopila s simfoniki. A od takrat se je marsikaj spremenilo; Siddharta je postala večja, glasbeno zrelejša, roko na srce, Tomijeva besedila so veliko bolj razumljiva in glasbeno izražanje, poznavanje glasbenih zvrsti se je z razumevanjem rocka in klasične glasbe dirigenta Simona Krečiča zlilo v celoto, ki je pred tem niti Siddharta ni povsem razumela. Tokrat povsem iz elektrike izklopljeni člani zasedbe, ki so v letih ustvarjanja, če odštejemo Tomijevo polovično brado, celo malo osiveli, so nedvomno nabrali še veliko novih glasbenih spoznanj, ki se odražajo v koncertnem posnetku, narejenem v dveh dnevih julija v Cankarjevem domu.

Devetnajst skladb albuma, ki nas tokrat ne le s podporo, pač pa močno vlogo simfoničnega orkestra popeljejo čez Siddhartino ustvarjanje vse od skladbe Siddharta do Klinika in Eboran v izvedbi z otroškim pevskim zborom, pa na drugi zgoščenki od skladbe Bonsai do skladbe Napoj, ki, mimogrede, v tej izvedbi zveni odlično. Album (in koncert) zaokrožita Samo edini, ena od himn slovenske rockerske glasbe, in Vojna idej, ki ob koncu dvojnega albuma zgodbo konča tako, kot se za Siddharto in simfonike spodobi: močno, na trenutke celo filmsko in predvsem z željo po še.

Tehnično gledano so tako Siddharta kot simfoniki in vsi, ki so za projektom stali, izpeljali dobro delo. Glasba se sliši, kot da ustvarjalci igrajo v vaši dnevni sobi, zato tudi ne čudi dejstvo, da je tonski mojster projekta za svoje delo dobil celo že evropsko nagrado. In še en plus smo našli v zadnjem projektu Siddharte: ko vam zmanjka materiala za poslušanje, lahko vstavite DVD in si Siddharto s simfoniki tudi ogledate.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin