Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
9. 12. 2011,
12.48

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 9. 12. 2011, 12.48

7 let, 12 mesecev

"Rambo Amadeus gre na Evrovizijo"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Rambo Amadeus je včeraj v Kinu Šiška upravičil sloves Svetovega Kilo Carja. Glasbeni sprehod skozi aktualni album je začinil s satiro, stand up komedijo in absurdom. Zmagovalna kombinacija.

"Rambo Amadeus si je ustvaril sloves, ki temelji na fuziji džeza, funka in rocka ter domiselni in lucidni poetiki, po drugi strani pa na nepredvidljivih nastopih, prežetih z neposredno satiro, ki pogosto meji že na stand up komedijo," je bilo zapisano v napovedi dogodka. Predjed je bila glasba, izvirna besedila glavna jed, sladica Rambove domiselne in nadvse poučne pripovedke. Če se osredotočimo na glasbeno pripoved, je včeraj okoli 800 obiskovalcev preposlušalo zadnji album Rambo Amadeus & Mutant Dance Sekstet: U Domu sindikata, manjkale pa niso niti ponarodele uspešnice Balkan boj, Glupi hit, Jemo voli jem, Halid invalid Hari, Šakom u glavu ...

Aktualni album, posnet v živo na koncertu v beograjskem Domu sindikata, vsebuje obilico novih, še neobjavljenih pesmi, preostali del pa predstavljajo stari komadi, aranžirani na novo. "Uporabi tisto, kar je že bilo uporabljeno, in predstavi na novi način," nam je v intervjuju zaupal glasbenik. "Dober poznavalec glasbe lahko na albumu prepozna številne citate in iz tega izvleče princip netrajnostnega razvoja. To so tako imenovani 'reusi'. Uporabi tisto, kar je že bilo uporabljeno, in predstavi na nov način," doda.

Izobraževanje skozi zabavo

Rambo Amadeus je prišel na oder Katedrale Kina Šiška nekaj po pol deseti uri zvečer, zapustil pa ga je malo pred polnočjo. Že sam prihod kralja glasbene ekstravagance je bil deležen huronskega aplavza. V nadaljevanju je vse potekalo počasi. Rambo je najprej izbiral kitaro, jo ležerno uglaševal, navdušeno pozdravil občinstvo, ga nekaj časa nagovarjal, povedal zgodbo ali dve, zaigral pesem ali dve, se malce ponorčeval iz katerega od članov benda, spet povedal satirično zgodbo, sledila sta pesem in spet nagovor. Dejstvo je, da je Rambo Amadeus rojen nastopač, vrhunski kitarist, inteligenten filozof z izdelanim pogledom na svet, borben okoljevarstvenik, zagovornik glasbenega in industrijskega recikliranja. Svetu je že s svojim prvencem predstavil pojem turbofolka. Definicija se glasi: "Turbofolk je nekritična uporaba tehnologije." Tudi za aktualnim preimenovanjem iz Svetovnega Mega Carja v Svetovnega Kilo Carja se skriva poučno sporočilo: "Odkrijte skromnost kot vrlino, saj jo je kapitalizem povozil in spremenil v hibo. Ljudje potrebujejo prevzgojo, in ker jaz nisem zmožen ljudi prevzgajati na drugačen način, sem se odločil, da začnem novo metodo prevzgoje, ki se ji reče 'edutainment'. Gre za izobraževanje skozi zabavo."

"Odpravljam se na Evrovizijo"

Vsi zgoraj našteti dejavniki so razlog, da občinstvo na Rambovih koncertih po obilni glasbeni in gledališki pojedini hlasta za drobtinicami. "Mojster Rambo, glasovali bomo zate, bodi predsednik države. Mojster Rambo!" je na vrhuncu večera vzklikalo občinstvo. "Glasovali boste zame? Bil bi predsednik, a imam visoke ambicije, precej višje od vaše majhne države," se je glasil prefinjen odgovor satirika. Občinstvo je nadaljevalo: "Mojster Rambo, glasovali bomo zate, bodi zmagovalec Evrovizije." Rambo se je odpravil z odra. Vrnil se je kot predstavnik Jugoslavije na tekmovanju za Evrovizijo in na prefinjen način odpel svojo edinstveno pesem. Dvorana je dobesedno jokala od smeha.

"Vem, da se vam zdim boljši kot kdorkoli prej. Zahvala gre lobistom. Rekli so mi, naj naredim priredbo komada, in zaradi zagledanosti vase sem naredil priredbo svojega komada," je bil eden od zadnjih stavkov večera. Prisotne je razveselil z dvema koncertnima dodatkoma, nastop pa sklenil z besedami: "Slovenija, hvala, ker me prenašaš takšnega, kot sem."

Ne spreglejte