Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
11. 12. 2007,
16.30

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 11. 12. 2007, 16.30

8 let

Pokopali pevca z angelskim glasom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Toše Proeski, makedonski pop pevec, glasbenik in humanist, je v Kruševu, okoli 170 kilometrov jugozahodno od Skopja, nedaleč svojega doma, z državniškimi častmi legel k večnemu počitku.

Komaj 26-letni pevec, priljubljen tudi prek meja rodne Makedonije, je umrl v torek ob zori v avtomobilski nesreči na Hrvaškem, od koder so ga še isti večer z vojaškim helikopterjem prepeljali v domovino.

Mladi šolani tenorist, doma iz Kruševa, je bil znan tudi kot dobrodelnež in je nastopil na mnogih dobrodelnih koncertih ter bil najmlajši ambasador UNICEF-a. Redkokatera osebnost iz sveta zabave je bila tako priljubljena kot Proeski. Radijske in televizijske postaje v Makedoniji so v torek prekinjale svoje oddaje in sporočale žalostno novico. Na glavnem trgu v prestolnici Skopje je množica v spomin na pevca cel dan prižigala sveče pred njegovimi fotografijami. Podobno je bilo po drugih mestih Makedonije.

Z minuto molka so se preminulemu pevcu poklonili poslanci sobranja, makedonskega parlamenta, družini pa je sožalje osebno izrazil tudi zunanji minister Antonio Milošoski. Mnogi so ga občutili kot največjega ambasadorja Makedonije v svetu in 17. oktober razglasili za dan žalovanja.

Na veleposlaništvu Republike Makedonije v Ljubljani se je bilo moč podpisati v žalno knjigo, ki so jo namenili za spomin na pevca, v njegovo čast pa gorijo sveče tudi v centru Ljubljane. Žalni knjigi so odprli tudi v Skopju in Zagrebu.

O tragičnem dogodku so poročali pomembni svetovni mediji, posebej čustveno pa so se odzvali njegovi številni sodelavci in prijatelji - ne le v Makedoniji, temveč tudi v državah nekdanje Jugoslavije, kjer je Proeski veliko nastopal in osvajal srca občinstva. Smrt je to pop ikono, ki se mu je klanjalo staro in mlado, našla sredi velikih načrtov za nadaljnji prodor, med drugim v Slovenijo, pa tudi širše v Evropo. Rodila se je legenda, ki se je bodo še dolgo spominjali.

Ne spreglejte