Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 12. 2012,
21.23

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 12. 12. 2012, 21.23

7 let, 12 mesecev

Plavi orkestar v Ljubljani predstavil album Sedam

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Člani sarajevske zasedbe Plavi orkestar so predstavili svoj sedmi studijski album, ki je nastajal kar štiri leta, naslovili pa so ga Sedam.

Skupina Plavi orkestar bo prihodnje leto praznovala 30. obletnico začetka delovanja. Glasbeniki so se sicer vmes porazgubili, leta 2009 pa se je pojavila ideja, da bi znova združili moči. Tedaj je začel nastajati material za novi album, a so zaradi želje pevca Saše Lošića, da bi gradivo izpopolnili, minila kar štiri leta, preden je Sedam končno izšel.

Za dolgoletno potrpežljivost in "razumevanje umetniškega" nemira, se je Lošić na današnji predstavitvi zahvalili direktorju založbe Dallas Records, Goranu Lisici - Foxu. Ta je dejal, da se je na album splačalo počakati toliko časa, saj gre po njegovem mnenju za najboljši izdelek zasedbe od "tistih starih časov".

Lošića, ki sicer sklada tudi filmsko glasbo, zaznamuje prehajanje med alternativo in glasbo za množice. Za glasbo Plavega orkestra je dejal, da jim kljub vsemu ne zadostuje ustvarjati zgolj zabavne glasbe, saj se radi gibljejo po poteh nepredvidljivega. Skupino poleg Lošića sestavljajo še bas kitarist Samir Čeremida, bobnar Admir Čeremida in solo kitarist Saša Zalepugin.

Na albumu Sedam je 11 skladb, ki so plod številnih sodelovanj z znanimi glasbeniki. Pri skladbi Ti misliš da je meni lako se je zasedbi pridružila pevka Dragana Mirković, pri skladbi Revolucija pa so vskočili člani priljubljene alternativne zasedbe Dubioza kolektiv. Zanimiva je tudi pesem Od kod si doma, v kateri se mešata slovenščina in bosanščina. Velja dodati, da Lošić že nekaj let živi in ustvarja v Sloveniji.

Skupina Plavi orkestar je bila ustanovljena leta 1983 in izhaja iz novovalovske tradicije osemdesetih let, nekaj časa pa je celo pripadala sarajevskemu gibanju New Primitives. Kljub temu da so na sceni že 30 let, pa je Lošić dejal, da tega sam ne razume kot obletnico, gre zgolj za golo dejstvo, da so že toliko let predani glasbi. Skupina se bo ob izidu albuma podala na turnejo, veliki koncert bo v Zagrebu 8. marca 2013, o poznejših datumih pa člani skupine ostajajo skrivnostni.

Ne spreglejte