Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
15. 5. 2016,
11.09

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,23

5

Natisni članek

Evrovizija Ukrajina Jamala

Nedelja, 15. 5. 2016, 11.09

6 let, 6 mesecev

O čem govori zmagovalna evrovizijska pesem?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,23

5

Jamala Ukrajina

Čeprav se izbor za pesem Evrovizije izogiba povezavam s politiko, ima letošnja zmagovalna skladba močan političen naboj.

"Ko pridejo tujci, / pridejo v vašo hišo, / vse vas pobijejo / in rečejo / nismo krivi," so prvi stihi letošnje zmagovalne evrovizijske pesmi 1944, ki jo je odpela Ukrajinka Jamala.

Pesem je še pred finalnim izborom izzvala burne kritike Rusov, saj govori o Stalinovi deportaciji krimskih Tatarov, posredno pa tudi o ruski priključitvi prej ukrajinskega Krima leta 2014.

Jamala - njeno pravo ime je Suzana Džamaladinova - je tudi sama krimska Tatarka, njeni predniki so bili med tistimi, ki so preživeli nehumani Stalinov izgon. Maja leta 1944 so namreč Stalinove sile izvršile "kolektivno kazen" nad krimskimi Tatari, obtoženimi sodelovanja z nacisti. V le dveh dneh so s Krima pregnali okoli 240 tisoč ljudi in jih napotili v Sibirijo, med nehumanim prevozom in kmalu po njem pa naj bi jih od lakote, mraza in bolezni umrlo več kot sto tisoč. Med njimi je bila tudi ena od hčerk Jamaline prababice, ki je med prevozom umrla zaradi podhladitve. Po pevkinih besedah ni bila deležna niti pogreba - vojaki so jo preprosto vrgli s kamiona.

"Pesem seveda govori tudi o letu 2014. Dve leti, ki sta minili od takrat, sta v moje življenje prinesli ogromno žalosti." | Foto: Thomas Hanses (EBU) "Pesem seveda govori tudi o letu 2014. Dve leti, ki sta minili od takrat, sta v moje življenje prinesli ogromno žalosti." Foto: Thomas Hanses (EBU)

Jamala se je rodila 27. avgusta 1983 na območju današnje Kirgizije, po osamosvojitvi Ukrajine pa se je z družino vrnila na Krim. Tega je zapustila kmalu po ruski priključitvi leta 2014, od takrat pa še ni bila doma, piše britanski The Guardian. Njena družina še vedno živi tam.

Kaj naj storim, pojem vesele pesmi in pozabim na to?

"Če zmagam, bo to pomenilo, da sodobnim Evropejcem ni vseeno, da so pripravljeni slišati za bolečino drugih in da so pripravljeni sočustvovati," je Džamaladinova pred evrovizijskim finalom povedala za Guardian. "Pesem seveda govori tudi o letu 2014. Dve leti, ki sta minili od takrat, sta v moje življenje prinesli ogromno žalosti. Predstavljajte si - si ustvarjalna oseba, pevka, a se že dve leti ne moreš vrniti domov. Svojega 90-letnega bolnega dedka vidiš prek Skypa, ne moreš pa ga obiskati. Kaj naj storim, pojem vesele pesmi in pozabim na to? Seveda ne morem," je dejala.

Ko je po zmagi na evrovizijskem odru prejela nagrado, je Jamala izjavila, da vsem želi mir in ljubezen. Nato je visoko dvignila stekleni mikrofon in vzkliknila: "Hvala, Evropa - dobrodošla v Ukrajini!"

Ne spreglejte