Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
30. 11. 2011,
11.22

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 30. 11. 2011, 11.22

7 let, 12 mesecev

Nuša Derenda delila evrovizijske bombone

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Deset let po energičnem nastopu na Evroviziji je Nuša Derenda zasedla koncertni oder Gallusove dvorane in občinstvu ob spremljavi priznanih gostov delila evrovizijske bombone.

"Deset let je že, odkar sem nastopila na Evroviziji na Danskem s skladbo Energy oziroma Ne, ni res, ki me po toliko letih še vedno spremlja povsod. Skladbo so ljudje vzeli za svojo in jo prepevajo skupaj z menoj, kjerkoli se srečamo, za kar sem jim neizmerno hvaležna," je Nuša povedala za koncetni uvodnik dogodka s pomenljivim naslovom Neustavljiva energija. Energije je bilo dovolj, posladkanih evrovizijskih pesmi tudi. Sladkorja je bilo pravzaprav ravno dovolj, da so ljudje uživali, dvakrat celo vstali s svojih sedežev in zaplesali, na koncu pa Nuši podarili stoječe ovacije. Dvorana je bila ob koncertnem dodatku zaradi razvlečenosti dogodka že malce izpraznjena, vendar to ni pokvarilo vtisa dovršenosti.

Solistko so na odru Gallusove dvorane Cankarjevega doma čez celoten koncert spremljali člani Simfoničnega orkestra RTV Slovenija pod dirigentsko taktirko Patrika Grebla, manjkali pa niso niti visoki glasbeni gostje.

"Strup je v majhnih stekleničkah"

Večer glasbenega popotovanja se je začel s predvajanjem Nušinega evrovizijskega nastopa pred desetimi leti. Pevka je prišla na oder v elegantni črni obleki, pozdravila člane orkestra in nagovorila občinstvo z besedami: "Nocoj ne bo veliko besed, bo pa veliko glasbe." Uvodni pesmi Brez besed legendarne Berte Ambrož so sledile pesmi Ne prižigaj luči, Apres Toi, ki jo je dalnjega leta 1974 na evrovizijskem odru odpela grška pevka Vicky Leandros, brezčasna Pridi, dala ti bom cvet, nato pa je na oder že stopila prva gostja. "Vrnili se bomo v stare čase. Na Evroviziji se je s pesmijo Prisluhni mi uvrstila na odlično sedmo mesto, nastopila pa je celo dvakrat. Kakor pravijo, strup je v majhnih stekleničkah, no, Darja Švajger je celo pol centimetra manjša od mene," je nastop kolegice napovedala Nuša.

V nadaljevanju so si evrovizijski evergrini sledili kot po tekočem traku. Pesmi Ne partez pans sans moi, Ein bisschen Frieden, Love Isn't love in Waterloo so obiskovalce pripravile do tega, da so odprli usta in zapeli na ves glas. Sledil je prvi vrhunec večera, saj so se se iz pepela na oder dvignili člani zasedbe Pepel in kri ter skupaj z gostiteljico večera zapeli Dan ljubezni. Avtor skaldbe Tadej Hruškovar se je iskreno zahvalil za povabilo, Nušo pa po večkratnih poskusih le pozdravil s poljubom. Piko na i nostalgiji slovenskih popevk je dodal nekdanji lomilec ženskih src Lado Leskovar. Odpel je pesem Vse rože sveta, ki jo je natanko pred 44 leti predstavil širni Evropi na dunajskem evrovozijskem odru.

Nuša je iz evrovizijske skrinjice povlekla še kar nekaj biserov – Hold Me Now irskega pevca Johnnyja Logana, Love Shine A Light angleške zasedbe Katrina and The Waves, Rock Me Baby hrvaške zasedbe Riva, ki je leta 1989 Jugoslaviji prinesla eno in edino zmago, Danijelino Neka mi ne svane ter Take Me To Your Heaven švedske izvajalke Charlotte Nilsson. Prav ob zadnji je občinstvo na Nušino prigovarjanje vstalo s sedežev, plesne korake so vadili ob pogledu na zapeljivo trebušno plesalko.

Kontoverzne, a zapeljive sestre

Za drugi vrhunec večera je poskrbela Pešutova pesem Samo ljubezen. Kontroverzne sestre Marlenno, Emperatrizz in Dafne so nadomestile Nuša, Darja in Maja Kevc. Zadnja je zapela tudi pesem No One, ki je Slovenijo na letošnji Evrovoziji znova naredila ponosno, vzklike navdušenja pa je bilo med občinstvom mogoče slišati tudi včeraj.

Do konca nekoliko več kot dveurnega nastopa smo slišali še Nušino Energy, izraelsko Divo, grško uspešnico My Number One, Hajde da ludujemo priljubljene hrvaške pevke Tajči ter Molitvo srbske izvajalke Marije Šerifović. Nuša je nato odkoraka z odra, po nekaj minutah pa se je zaradi bučnega aplavza vrnila in ob spremljavi glasbenih gostov zapela venček svojih največjih uspešnic. Sklepni del večera je pripadel zimzeleni uspešnici Dan ljubezni.

Evrovizijski večer je bil po videnem sodeč uspešen, obiskovalci so bili glasbeno potešeni. Nuša je kljub "posrečeni" angleščini dokazala, da ima v zrelih letih tako glas kot stas.

"Evrovizija je cirkus"

Lucienne Lončina, ki je z zakoncema Vlašič "skovala" pesem Energy, nam je po nastopu povedala: "Po desetih letih mi je pesem še vedno pri srcu, še vedno je pravi hit in na to sem ponosna." Vaje je bilo po njenih besedah izredno malo: "Z Nušo sva vadili samo danes, vendar je bilo na srečo dovolj." Za konec smo jo povprašali še o evrovizijskem šovu, ki je zadnja leta zasenčil glasbeno: "Sploh ne gledam več, saj je celotna zadeva videti kot cirkus. Izvajalci nase navlečejo vse mogoče in se obnašajo kot klovni."

Ne spreglejte