Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Deja Crnović

Ponedeljek,
13. 2. 2012,
15.33

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

portret

Ponedeljek, 13. 2. 2012, 15.33

8 let

Neomi: Glasba ima trenutno prednost pred medicino

Deja Crnović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Pred drugo oddajo Iz dnevne sobe smo se pogovarjali s Tadejem Koširjem in Saško Vipotnik iz zasedbe Neomi, ki nas bo prvega marca povabila v dnevno sobo.

Neomi so konec lanskega leta izdali svoj prvi album Poglej, ki so ga izdali po približno petih letih skupnega ustvarjanja, prvega marca pa se nam bodo predstavili v drugi oddaji Iz dnevne sobe. Pred prvimi vajami za oddajo, ki jo bomo iz basistove dnevne sobe prenašali v živo na Planet Siol.net, smo se pogovarjali s pevko Saško Vipotnik in kitaristom Tadejem Koširjem.

Družinski bend Zasedbi Neomi se pogosto pripisuje naziv "družinski" bend, saj skupino pretežno sestavljajo bratranci in sestrične, zato ne preseneča dejstvo, da sta se v razširjeni družini rodili vsaj dve zasedbi (poleg Neomi še Toronto Drug Bust). Kot sta nam povedala Saška in Tadej, so svoje glasbene talente redno trenirali na morju, ko so prepevali ob kitari, pa tudi na družinskih srečanjih in praznovanjih.

A čeprav so vsi v družini vedeli, da Saška zna peti, so bili, kot pravi Tadej, presenečeni, ko jim je pokazala svoje skladbe. "Mi vsi se z glasbo ukvarjamo že od otroštva, pel je moj brat Izak, poje še bratranec Andraž Kržič, ki igra še kitaro in klavir, Nejc tudi … in nekateri smo se odločili, da se bomo z glasbo tudi profesionalno ukvarjali, da bomo to tudi študirali. Potem je pa Saša, ki študira medicino, kar enkrat prišla z demo posnetkom, ki ga je imela na svojem ipodu. Doma se je posnela na en program, vokale, 'sinte', kar ene efekte si je dala gor, ampak zvenelo je pa zelo dobro."

Ko sta z basistom Jernejem Kržičem to slišala, sta bila navdušena. "Tega od nje nisem pričakoval. Pa še taka 'casio' scena je bila …" Šlo je za skladbo Odpri oči, ki je na njihovem prvem albumu, a ima danes precej drugačen zvok. "Zdaj smo ga že desetkrat spremenili, preoblikovali aranžma, a se mi zdi, da tistega prvotnega zvoka, bistva skladbe, nismo ujeli. Prvi posnetek ima v sebi nekaj surovega, nekaj, kar je 'kul', verjetno bi ga morali dati na splet …" Pri čemer Saška protestira: "Pa tisti posnetek je res gnil, pa vse hrešči …" "Pa neki hecni efekti so, ampak je kul!" zagotavlja Tadej.

Glasba pred medicino

V družini glasbenikov, novinarjev in pisateljev – Tadejev in Saškin dedek je namreč Janez Vipotnik, pisatelj in nekdanji kulturni minister – je od prejšnjega tedna tudi Prešernov nagrajenec Matjaž Vipotnik, sin pesnika Ceneta Vipotnika. Pri takšnem družinskem drevesu – po mamini strani sta tu še pesnik Matej Bor in slikar France Mihelič – je zato morda nekoliko nenavadno, da se je Saška odločila za študij medicine. "Nikoli nisem razmišljala, da bi študirala glasbo. Moja sestra študira medicino, vsa družina je tako usmerjena, in nikoli me ni vleklo, da bi glasbo še študirala. Sicer sem vedela, da se bom s tem ukvarjala, ampak bolj tako 'za zraven'. Tudi letos poleti bi morala na kirurško prakso v Houston, pa nisem šla, ker smo snemali album. Ampak mi ni žal, ker sicer ne bi nikoli posneli tega albuma. Tudi zdaj bi morala biti v Barceloni na Erasmusovi izmenjavi," priznava študentka šestega letnika medicine.

Zasedba je sicer sprva načrtovala le kratkotrajno, bolj projektno naravnano sodelovanje, a ker so se med seboj tako dobro razumeli, so ostali skupaj in postali 'pravi bend'. Pred izidom albuma so imeli nekaj koncertov, tistega v kavarni Sem so odigrali kar dvakrat v istem večeru, v matinejskem in večernem terminu, eden prvih vidnih nastopov pa je bil na Paradi ponosa. "Nam se je zdelo, da je to dobra stvar, da jo je treba podpreti. Malo je bilo hecno, ker smo igrali notri v Openu, pa ni bilo veliko prostora, zunaj je deževalo …" Na vprašanje, ali se nameravajo spet kaj angažirati, morda ob referendumu o družinskem zakoniku, oba odgovorita pritrdilno in predstavita svoje razloge.

"Ne moreš na podlagi svojih prepričanj omejiti življenja drugim, sploh pa ne otrokom. Meni se zdi to neumno. En otrok bo, tudi če ne bo sprejet ta zakon, živel v taki družini, razlika je samo, ali bodo njegove pravice zaščitene ali ne," meni Saška. Tadej ji pritrjuje: "Problem je, da zavračanje družinskega zakonika izhaja iz rimokatoliških vrednot in vemo, da če bi jim res šlo za dobrobit otrok, bi se morali poglobiti v zlorabe, ki se dogajajo v njihovih krogih."

Naslednji album bo živahnejši Ker je prvi album večinoma napisala Saška sama, se bo za prihodnji album proces dela verjetno spremenil, saj so vmes postali skupina. "Prvi album je, kar zadeva tempo, zasanjan in prijeten. Kar smo delali za naprej, pa se mi zdi, da je ritmično in aranžmajsko živahnejše, tako da se mi zdi, da bo nova plata bolj kritična, da bo na njej več heca …"

V oddaji Iz dnevne sobe bodo prvič igrali v bolj akustični izvedbi, morda pa bodo predstavili tudi kakšno novo skladbo, na glas razmišlja Tadej. "Imamo idejo, a se bo ta verjetno spremenila, ko bomo začeli z vajami za vašo oddajo. Po petih letih se bo prav prileglo nekatere skladbe odigrati drugače."

Ne spreglejte