Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
15. 3. 2013,
7.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

koncert

Petek, 15. 3. 2013, 7.53

8 let

Nelly Furtado: Slovenija, ljubim vas

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Kanadska ptica je le priletela na slovenska tla ter dvatisočglavi množici postregla z uro in pol trajajočim ekspresnim koncertom. Kratko, sladko, a brez presežkov.

Kanadska pevka portugalskih korenin se pred trinajstimi leti na vrhove glasbenih lestvic sprehodi z uspešnico I'm like a bird, svetovno javnost čez noč očara s svežino ter edinstvenim glasom, začinjenim z veliko mero otroške igrivosti. Glasbena slika je pristna, iskrena in strašno poslušljiva. Prvencu Whoa, Nelly! tri leta pozneje sledi malce manj uspešni album Folklore, se pa zato veliko bolje godi nasledniku, leta 2006 izdanemu albumu Loose. Pesmi Promiscuous, Maneater in Say It Right pridno božajo ušesa oboževalcev, Nelly doseže najvišjo stopničko kariernega ozvezdja, glasbene nagrade pobira na vsakem koraku, sprehodi po rdečih preprogah postanejo vsakdan. Sledi triletna odsotnost z glasbenih odrov, nato pa premor prekine album Mi Plan, namenjen špansko-govorečemu občinstvu. Projekt, kateremu kritiki napovedujejo samomorilske težnje, se izkaže za dokaj uspešnega, pevka v žep med drugim pospravi tudi latinskega grammyja za najboljši ženski popalbum. Po nekem nepisanem pravilu se pevka ponovno odpravi ne triletni oddih, septembra lani pa javnosti postreže s sveže pečenim ploščkom Spirit Indestructible. Ogromno je besedičenja o tem, da je izdelek le še senca pevkine stare slave, na trenutni turneji se ena za drugo vrstijo odpovedi, koncerti se nezadržno selijo v manjše dvorane. Poraja se vprašanje, ali je ptica pristala na trdnih tleh?

Razloge za padec zanimanja gre iskati v šestletni odsotnosti z ameriških in evropskih glasbenih odrov, precejšnja krivda pa leži tudi na ramenih pevkinega pretiranega spreminjanja glasbenega jezika. Spirit Indestructible pomeni še korak bližje popu, ki ga prebadajo hiperprodukcijski elektronski ritmi. Pristnost in edinstvenost se izgubita v morju preposlušanega vsakdana. Nelly priznava, da se z vsakim izdelkom podaja v lov na novo bazo oboževalcev. Če je bil album Loose, kjer se pevki pridruži hip hop producent Timberlandom, zadetek v polno, pa kritiki zadnji izdelek označujejo za krepko brco v temo. Na četrtkovem koncertu v Hali Tivoli se je razkrila pravkar opisana zgodba: zimzelene uspešnice so navduševale, medtem ko so sveže sestavljene skladbe publiko pustile povsem hladno.

Uro in pol trajajoča prehitra koncertna vožnja

Koncert v tivolski tretjini se začne nekaj po pol deveti zvečer, konča pa natančno uro in pol pozneje. Glasbeni sprehod med skladbami je ekspresen, celo malce prehiter, saj določene uspešnice – omeniti velja predvsem Say It Right – potrebujejo počasnost, nežnost, čutnost. Neizvirne predelave in pretirano hitenje izbranemu repertoarju odvzame kanček čarobnosti, kanček tistega, kar dela Nelly Futrado drugačno, posebno. Uvodno dejanje večera je v rokah novosti, pesmima Spirit Indestructible in Waiting fot the night sledijo uspešnice Say it right, Powerless in Try. Pevka se ob koncu vsake skladbe minimalistično zahvali v slovenskem jeziku, publiko nagovori kasneje: "Hvala, lepo je biti prvič v Sloveniji. Blagoslov je glasbo deliti z vami." Publika besede nagradi z iskrenim aplavzom, nato se ponovno prepustijo lahkotnemu pozibavanju. Sledi pesem Quando Quando Quando, kjer se Nelly v predelavi pridruži Michael Buble. "Vem, da ljubite glasbo, tudi sama jo ljubim. V znak te ljubezni nosim malo repliko flavte," pove pevka in pokaže na obesek, ki visi na njeni verižici. Glasbena pripoved se nadaljuje z uspešnico I'm like a bird.

V dvorani završi, oči obiskovalcev se priprejo, tisočera grla prepevajo v en glas. Pevka v zanosu spusti eno kitico pesmi, prisrčno pomaha oboževalcem, nato jim za trenutek preda vokalne vajeti. Poudariti velja, da je Nellyjin glas brezhiben, otroško zapeljiv in ženstveno božanski. Na odru jo krasi svetleča oprava, začinjena z bulerji. Vrhunec koncerta se ohlaja v ritmu navijaške pesmi Forca, novosti Hold up in zimzelene Turn off the light. Zadnjo okrasi funky uvod, nato pa jo objamejo distorzirani zvoki. Subjektivno povsem nepotrebna predelava. Pesmi Broken strings in All good things ponovno zapeljeta publiko, pri sveži High life pa pevka slehernika prepriča s svojimi raperskimi sposobnostmi. Sklepni del koncerta izzveni v stilu gimnazijskega plesa.

Zasedba skladbama Give it to me ter Promiscuous girl nadene disco preobleko, ozvočenje popolnoma preprečuje razumevanje besedila, vse prisotne preseneti priredba Madonnine uspešnice Like a prayer, nastop pa sklene nažigaška pesem Maneater. "Slovenija, ljubim vas. Hvala in lahko noč," so zadnje besede pevke in skupina zapusti oder. Sekundo pozneje se v dvorani prižgejo luči, obiskovalci se presenečeno spogledajo, nato se glasbeno ne povsem potešeni odpravijo domov. "Nisem preveč pričakoval, tako da tudi nisem preveč razočaran," so besede moškega, ki lepo sklenejo koncertne občutke simpatične Nelly Furtado.

Ne spreglejte