Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Deja Crnović

Ponedeljek,
1. 8. 2011,
8.32

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

resničnostni šov

Ponedeljek, 1. 8. 2011, 8.32

6 let, 6 mesecev

MTV praznuje 30 let

Deja Crnović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Na današnji dan pred 30 leti je MTV z besedami "Dame in gospodje, rock and roll" začel pisati glasbeno zgodovino.

Posnetki Apolla 11, ki vzleti v vesolje, pristanek na Luni, nato pa prvi videospot, ki so ga predvajali na glasbeni televiziji MTV, zgovorni Video Killed the Radio Star skupine The Buggles.

MTV je v začetku osemdesetih prinesel popularno kulturo najprej v ameriške domove, nato pa s širjenjem in podružnicami v domove po vsem svetu. Če je na začetku premor med videospoti trajal nekaj sekund, da so zaposleni zamenjali videokaseto, je MTV danes postal sinonim za kratke posnetke in hiter tempo.

Čez šest let še v Evropi Leta 1987 smo MTV dobili tudi v Evropi, prvi videospot, ki so ga zavrteli, je bil Money for Nothing skupine Dire Straits, kjer na začetku pesmi Sting zapoje: I Want My MTV. In kot se je izkazalo, vsaka generacija sproti zahteva svoj MTV, ta pa se zahtevam vdano prilagaja.

Nekoč smo namreč spremljali MTV-jeve VJ-e, njihove oddaje z gosti, občudovali Raya Cokesa, spoznavali rap in s skladbo Life is Life skupine Laibach dočakali tudi prvi videospot slovenske glasbene skupine, ki so ga predvajali na tej postaji. MTV-jev program je nekoč temeljil na predvajanju videospotov, ki so bili nekakšni oglasi za glasbene skupine, danes pa je MTV znan predvsem po tem, da je postal neizčrpen vir resničnostnih šovov, medtem ko je potrebo po gledanju videospotov prevzel spletni You Tube.

Resnični svet Leta 1992 so na MTV predvajali prvo sezono resničnostne serije The Real World, v kateri so v stanovanje naselili skupino neznancev in nato spremljali njihovo življenje. The Real World je oddaja z najdaljšim stažem na MTV, saj se je 26. sezona začela 9. marca letos. Oddaja, ki je v vseh teh letih spremljala mladostnike, ki so se v različnih ameriških mestih spopadali s samostojnim življenjem, ki seveda prinaša veliko spolnosti, predsodkov, drog in neodgovornega vedenja, je postala odskočna deska za nadaljnjo neskončno produkcijo resničnostnih oddaj. A The Real World je bil samo začetek konca videospotov na MTV. Minutažo so videospotom jemali nešteti šovi, med najbolj opaženimi zadnja leta pa so bili zagotovo The Osbournes, The Hills, Jackass, MTV Cribs, Jersey Shore in Skins.

Prav zaradi vedno večjega števila resničnostih oddaj so govorice, da se na male zaslone letos vračata Beavis in Butthead, pospremila ugibanja, ali bo risani duo tokrat namesto videospotov komentiral kar Jersey Shore. Risanka z najstniškima nergačema se na MTV vrača oktobra letos.

Globalni MTV z lokalnim okusom Prvega septembra 2005 je svoj MTV dobil tudi Balkan, čeprav se zdi, da je bil MTV v času, ko smo dobili MTV Adria, že nekoliko v zatonu. Navdušenje se je poleglo, videospoti so se preselili na splet, z vedno pogostejšim predvajanjem resničnostnih šovov, kot sta My Super Sweet 16 in Teen Mom, pa MTV cilja na mlajšo generacijo, ki glasbo uživa na drugačen način.

Vsaki generaciji svoje Za MTV je danes značilno, da se je v 30 letih tako spremenil, da ga prvotni gledalci praktično ne gledajo več. Danes vlogo programa, kjer se predvaja zgolj glasba, MTV predaja sestrskim postajam VH1, delno pa tudi specializiranim postajam, kot sta v Veliki Britaniji recimo MTV Rocks in MTV Dance. Trideset let bodo praznovali na postaji VH1 Classic z maratonom starih posnetkov, a morda 30-letnico glasbene televizije, kjer M že dolgo ne pomeni več "music", še najbolj zaznamuje občutek, da je tistim, ki so gledali MTV pred 30 leti, zanj danes povsem vseeno.

Ne spreglejte