Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
3. 1. 2017,
10.52

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

rak dobrodelni koncert Jaka Pucihar Darja Švajger koncert

Torek, 3. 1. 2017, 10.52

6 let, 6 mesecev

Mali vitez vabi na dobrodelni koncert

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Darja Švajger, Jaka Pucihar | Foto Mediaspeed

Foto: Mediaspeed

Ustanova Mali vitez 7. januarja že tradicionalno organizira novoletni koncert za osebe, ki so v otroštvu preživele raka in se s posledicami te zahrbtne bolezni soočajo tudi danes v vsakodnevnem življenju.

Otroški rak je redka bolezen, za katero zboli vsako leto okoli 50 mladih iz Slovenije. Pred nekaj desetletji je uspelo ozdraviti le redke posameznike, po letu 1990 pa je ozdravljenih več kot 80 odstotkov mladih bolnikov. Vrste otroškega raka so drugačne, praviloma bolj nasilne bolezni od raka odraslih ljudi.

Mnogi vse življenje nosijo hude posledice bolezni in zdravljenja

Za njihovo ozdravitev je potrebno intenzivno zdravljenje, pozne posledice prebolelega raka pa so številne in hude posebej zato, ker je težka bolezen nastopila še v času razvoja in dozorevanja. Otroški rak lahko zapusti telesno invalidnost in za mladega človeka pomembne psihične in socialne pozne posledice: neugodno samopodobo, zmanjšano sposobnost ustvarjanja potrebnih socialnih vezi.

V Sloveniji danes živi že skoraj 900 ljudi, ki so v otroštvu premagali raka. Poleg zdravstvene pomoči potrebujejo širšo socialno podporo, da živijo aktivno in kakovostno življenje, čeprav so obremenjeni s poznimi posledicami bolezni.

Mali vitez | Foto: Mali vitez je edina nevladna organizacija v Sloveniji, ki se že od svoje ustanovitve leta 1996 trudi pomagati prav vsakemu, ki potrebuje podporo zaradi poznih posledic raka v otroštvu. Vizija ustanove je, da bi mladi ljudje, ki danes še potrebujejo vašo in našo podporo, dozoreli v osebe, ki bodo pomagale prihodnjim generacijam.

"Čeprav smo priznani kot dobrodelna, humanitarna ustanova, ne dobivamo sredstev iz državne Fundacije za invalidne in humanitarne organizacije, ker naša zakonodaja tega ne dopušča," ob tem poudarja doc. dr. Lorna Zadravec Zaletel, predsednica upravnega odbora ustanove Mali vitez. "Donacije pravnih in fizičnih oseb so nam izjemno pomemben vir denarnih sredstev za izvajanje naših dejavnosti."

Tradicionalni dobrodelni koncert v Slovenski filharmoniji

Prav v ta namen v soboto, 7. januarja ob 18. uri, prirejajo tradicionalni novoletni dobrodelni koncert z Darjo Švajger in Jako Puciharjem. Vstop na koncert, ki bo v Slovenski filharmoniji, bo prost, na voljo pa bodo položnice za prostovoljne prispevke organizaciji Mali vitez.

Ne spreglejte