Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
24. 4. 2013,
7.46

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Abba

Sreda, 24. 4. 2013, 7.46

7 let, 12 mesecev

Maja bodo v Stockholmu odprli muzej skupine Abba

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V središču Stockholma bodo 7. maja odprli prvi muzej na svetu o legendarni švedski pop skupini Abba.

"Obiskovalcem bomo ponudili edinstveno izkušnjo," je povedal direktor muzeja Mattias Hansson. Dodal je, da bodo imeli oboževalci zasedbe morda celo priložnost spregovoriti s katerim od članov četverice.

Delavci v teh dneh delajo s polno paro, da bi še pravočasno končali gradnjo templja, posvečenega avtorjem velikih glasbenih uspešnic 70. let preteklega stoletja. Med njimi so skladbe Voulez Vous, Dancing Queen in Waterloo. Z zadnjo je skupina Abba leta 1974 zmagala na Evroviziji, kar ji je prineslo mednarodno prepoznavnost.

Na ogled tudi kostumi s koncertov, glasbila in zlate plošče Obiskovalcem muzeja bodo snovalci postavitve ponudili vpogled v ustvarjalna leta zasedbe, pa tudi v zasebno življenje glasbenikov. Med drugim bodo v muzeju razstavljeni bleščeči kostumi s koncertov, glasbila in zlate plošče. Rekonstruirali bodo tudi garderobo članov zasedbe Abba in njihov snemalni studio. Oboževalcem Abbe, ki so si kdaj zaželeli, da bi postali peti član zasedbe, se bo lahko s pomočjo računalniške simulacije želja vendarle – vsaj virtualno – uresničila.

Postavili bodo tudi sobo, posvečeno skladbi Ring, Ring, v kateri bo postavljen telefon iz 70. let. Telefonsko številko aparata poznajo zgolj štiri osebe – člani Abbe Agnetha Faeltskog, Anni-Frid Lyngstad - Frida , Benny Andersson in Bjoern Ulvaeus. Glasbeniki bodo občasno poklicali v muzej, da bi se v živo pogovorili z obiskovalci. Dvomljivcem v muzeju odgovarjajo: "Ideja je bila Fridina. Seveda bo poklicala!"

Abba se pod nobenim pogojem ne bo združila Člani skupine Abba so nazadnje skupaj nastopili leta 1982, leto pozneje pa so se dokončno razšli. Vse odtlej zagotavljajo, da se ne bodo nikoli več in pod nobenim pogojem združili. Kot je leta 2008 v pogovoru za The Sunday Telegraph dejal Ulvaeus, si želijo, da bi si jih ljudje zapomnili takšne, kot so bili.

Vstopnice za ogled muzeja, ki so na prodaj po 23 evrov, so razprodane za več tednov vnaprej. Največje zanimanje so po besedah direktorja muzeja do zdaj pokazali tuji obiskovalci.

Ne spreglejte