Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
22. 12. 2011,
13.08

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 22. 12. 2011, 13.08

8 let

"Magnificent" Magnifico

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Nabito polno Cvetličarno so na četrtkov večer stresale "turbulentze" veličastnega Magnifica. Mešanica balkanskega melosa, pop rocka in countryja je bila tradicionalno popolna.

"Slišali bomo klasičen Magnificov opus. Želim si, da bi bilo zabavno, da bi bil koncert neobremenjujoč, prednovoleten, saj se tudi sami tako počutimo," nam je nekaj dni pred koncertom povedal Robert Pešut – Magnifico. In res. Vzdušje je bilo povsem sproščeno, 99 odstotkov obiskovalcev rahlo opitih, pelo se je na ves glas, plesalo se je kolo, skakalo se je v zrak in padalo po tleh, skratka prisotni so bili vsi elementi klasične prednovoletne veselice.

"Ste vedeli, da je danes najdaljša noč v letu? Aleluja," so bile besede, s katerimi so Magnifico in člani zasedbe Turbulentza zasedli oder. Dejstvo je, da preprostega poslušalca in gledalca prepriča že Robertova prezenca, navduši elegantna preprostost njegove pojave, piko na i pa doda še igrivo pozibavanje, ki tu in tam spomni na nastopaštvo legendarnega Johhnyja Casha. Uvodne minute so bile v znamenju uspešnic Bosangero nero, Duet, Ubit ću te ja, Pastirče mlado, Hir aj kam Hir aj go, Giv mi mani, Zum zum, Ljubljana–Portorož, Ti si moja ljubezen ... Vsakič, ko je mešanico kitare, bobna, basa in tolkal prebodel zvok trubaške tobente, je v dvorani završalo. Balkanski melos je pač del glasbe, ki "zrajca" vse, tudi Slovence. Magnifico to ve, na to noto je zaigral že ob začetku svoje kariere, dodal kanček provokativnosti, družbene kritičnosti, slovenske ironije in uspeh je bil zagotovljen. "Da je zdravja in sreče, dobrega vina in punc, da je vse dobro za vse, da je sreče za vse, da nas preprosto boli k..." se je glasila ena od prvih letošnjih novoletnih čestitk.

Pojavljajo se orisi nove plošče

Magnifico se je v svoji karieri preizkusil kot glasbenik, igralec, kuhar in pisec filmske glasbe. Med najbolje plačane slovenske glasbenike se je uvrstil z idilično mešanico balkanskega melosa, pop rocka in countryja, ob koncu devetdesetih se je na prestol slovenskega trendseterja zavihtel s pomočjo "zlatnega lančiča", odpete srajce in usnjene jakne, zaigral je v Kozoletovem Porno filmu, nato v Anžlovarjevemu Pokru, napisal je evrovizijsko uspešnico za trio Sestre, s čimer je v jok spravil celo Karmen Stavec. Vrhunec njegove kariere predstavlja podpis pogodbe z globalno založbo Sony Music o prodaji licenčnih pravic za singel Hir aj kam, hir aj go. Leta 2008 izda po mnenju kritikov najbolj dovršen izdelek do zdaj, Grande Finale. Z Balcountry Quartetom še isto leto postrežejo z albumom Srečno, zadnji izdelek Magnification pa je ugledal luč leta 2010. V kratkem intervjuju nam je Magnifico zaupal, da se trenutno ukvarja s pisanjem glasbe za drugi del srbskega filma Montevideo, bog te video, pojavljajo pa se tudi že orisi nove plošče. "Stvari, ki smo jih delali za film, so me tako navdihnile, da smo začeli razmišljati o novi plošči. Do podrobnosti še nismo prišli. Najprej bomo poskušali ujeti neko širšo sliko o tem, kako naj vse skupaj zveni."

Preprost za vzdrževanje

Drugi del koncertnega večera je glavni strateg začel z besedami: "Sem moški brez hobijev, preprost za vzdrževanje. Ne hodim v hribe, jadranja ne maram. Moja velika strast je statistika. Lezbijke, katerih je danes zagotovo okoli 50 odstotkov, dober večer. Petnajst odstotkov je pedrčkov, tudi vam dober večer. Največ je seveda alkoholikov in narkomanov, vam želim poseben večer." Eden za drugim so si sledili zimzeleni komadi Revolution is my Solution, Gdo je čefur, Silvia, Sexy Boy in komad In ko enkrat bom umrl. Pesem Gospod težko sem ponižen so nastopači postregli v romantični narodnozabavni različici, Halo gospodično pa je pospremil country melos. Magnifico in Turbulentza zatem zapustijo oder, se vrnejo, odigrajo komade Emily in The Land of Champions, se iskreno zahvalijo za pozornost in za vedno odidejo. Obiskovalci vseh starosti zapuščajo dvorano navdušeni, malce jih sicer zanaša, a so glasbeno povsem potešeni. "Noro je bilo, vredno vsakega evra," se prijateljici zaupa starejša gospa.

Ne spreglejte