Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Deja Crnović

Ponedeljek,
10. 2. 2014,
8.47

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 10. 2. 2014, 8.47

8 let

Maček Muri in Muca Maca 30 let pozneje (video)

Deja Crnović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ne zgodi se prav pogosto, da glasba tako dobro prenese zob časa, še redkeje se to godi otroškim kasetam. Mačja glasba Nece Falk, Jerka Novaka in Kajetana Koviča je v soboto še vedno zvenela mladostno.

Koncert ob 30-letnici izida kasete bi moral v popoldanskih urah zaključiti festival Bobri, a so zaradi velikega zanimanja v Kinu Šiška zvečer priredili še ponovitev za nekoliko starejše. Kljub relativno pozni uri, koncert se je namreč začel ob 20.30, pa je bilo na koncertu še vedno veliko otrok in staršev, kar nekaj pa je bilo tudi tistih, ki smo odraščali ob prigodah muckov in ki se nam po vseh teh letih še vedno zdi, da je Muca Maca ena najboljših slovenskih rockerskih skladb.

Razlogov, zakaj je Maček Muri še danes zvezda, je seveda več. Besedila Kajetana Koviča so sicer otroška, vendar ne otročja, zabavna, vendar ne trapasta. In kot se za dobra otroška besedila spodobi, so s svojimi prispodobami zgovorna tudi za starše. Temu sledi tudi interpretacija Nece Falk, ki je med koncertom zgodbe o muckih začinila tudi s kakšno bolj aktualno pripombo o mačjih falotih v mestu, njena komunikacija z občinstvom pa je bila tako sproščena in elegantna, da se je zdelo, da smo vsi približno istih let, čeprav je že hiter pogled v prve vrste dokazoval nasprotno.

Skozi besedila o mačjem letališču, mačjih posebnežih, mačjem nogometnem klubu NK Mucek in Zlati ladji smo mimogrede dobili še predavanje o rock glasbi. Občasno smo se izgubili v hipijskem vzdušju, predvsem pa smo zaradi številnih let poslušanja Mačka Murija poznali vse skladbe. Kljub prigovarjanju iz občinstva Banan nismo slišali, smo pa zato v dveh dodatkih dobili ponovitev največjih uspešnic, na koncu tudi uspavanke.

Na odru so Neco Falk poleg avtorja glasbe Jerka Novaka spremljali še drugi Novakovi: Miro, Čarli in Ana, pa Igor Leonardi, Lado Jakša, Blaž Celarec in Aleš Kacjan.

Ne spreglejte