Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
7. 4. 2015,
11.49

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Deezer

Torek, 7. 4. 2015, 11.49

6 let, 6 mesecev

Legendarni rocker Johnny Štulić: Nočem umreti v bedi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Pevec in avtor skladb kultne hrvaške zasedbe Azra se že trideset let bori z založbami z območja nekdanje Jugoslavije, ki mu po njegovih besedah dolgujejo ogromno denarja.

"Moj primer je edinstven, verjetno sem edini na svetu, ki mu za vsa glasbena in literarna dela niso plačali zasluženih honorarjev," je legendarni Branimir Johnny Štulić pred kratkim dejal v intervjuju za srbski tabloid Blic. "Mnogi mislijo, da mi je vseeno za denar, a jaz ne razmišljam tako. Normalno je, da dobim denar, ki sem si ga pošteno prislužil."

"Izbrisan" na Nizozemskem "Nihče mi ne more vzeti duše. Blues pevka Billie Holiday je umrla v bedi, jaz pa pravim, da ni uboga Billie, ampak skladatelj in pisec Johnny. Nočem končati tako," je še dejal avtor legendarnih skladb, kot so Balkan, A šta da radim, Usne vrele višnje in Gracija, ki že od leta 1990 na Nizozemskem živi v nekakšnem prostovoljnem izgnanstvu, po pisanju Blica pa nima niti osebnih dokumentov.

Od založb terja več deset milijonov evrov

Štulić se že desetletja bori z založbami, ki naj bi po njegovih navedbah nepooblaščeno izdajale njegova dela, njemu pa niso izplačale nobenega honorarja. Pred časom je beograjsko sodišče zavrnilo pritožbe njegovega odvetnika, ki je začel postopek proti založbam Plato, Komuna in Hi-fi zaradi kršenja avtorskih pravic. Nepooblaščeno uporabo diskografije skupine Azra pa Štulić očita tudi hrvaški založbi Croatia Records oziroma nekdanjemu Jugotonu, ki naj bi mu dolgovala kar 25 milijonov evrov.

Samosvoj glasbenik trdi, da z založbami ni podpisal nobene pogodbe, po kateri bi lahko uporabljale njegovo delo. Dodaja, da se je moral na začetku 80. let včlaniti v Sokoj, nekakšen jugoslovanski Sazas, da bi lahko dobil honorarje, ki so mu pripadali. A izplačila niso nikoli prispela, pravi Štulić, menda zaradi sistemske napake, so mu pojasnili.

"Moje zahteve zavračajo, medtem ko drugi dobro služijo z mojim delom" "Iz Sokoja sem izstopil februarja 1981. Od takrat vse do današnjega dne ponovno izdajajo pesmi Azre, moje poznejše solo albume in moja zbrana dela, sam pa po tridesetih letih izkoriščanja mojih del ne dobim svojih pravic niti na sodišču. Moje zahteve zavračajo in jih razglašajo za zastarele, medtem ko drugi dobro služijo z mojim delom," je pojasnil Štulić, ki bo ta konec tedna dopolnil 62 let.

Azro lahko poslušate tudi na Deezerju:

Ne spreglejte