Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
19. 12. 2007,
11.40

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

ocenili smo

Sreda, 19. 12. 2007, 11.40

6 let, 6 mesecev

Leeloojamais

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Country Club Music (2007)

TIP: Morda celo najboljša slovenska pop plošča vseh časov.

Kot večino stvari v popularni glasbi Slovenci tudi pop pojmujemo zelo čudno, ali bolje rečeno, malo drugače. Pop je za nas predvsem tisto, kar je popularno - ta trenutek torej našponane dekline, ki posiljujejo z neumnimi besedili, globokimi in neokusnimi dekolteji ter ostudno, iz pritlehne polke izpeljano glasbo. Na drugi strani te naše "pop scene" pa nas pričakajo podobno "urejeni" mladci ali mladenke, ki svoje umotvore zavijajo v patetiko zgodbic o teen-bendu, v katerem vsi vse delajo skupaj. Na tej strani pa imate še eno izbiro, ki obsega področje med popevkarsko/evrovizijskim kičem ter nekakšnemu ničemur podobnemu plesnemu štanc (lahko zraven še turbo in Balkan) rogoviljenju. V vsaki malce bolj urbani sredini, kjer je glasbena kultura na vsaj malo višjem nivoju kot pri nas, pa vedo, da so vse te zgoraj naštete smernice le deviacije, ki s pravim, kreativnim popom, ki ima neko trajno vrednost, nimajo nobene zveze. Vse zgoraj napisano se da povedati tudi z drugimi, bolj preprostimi besedami: "V Sloveniji pravega popa ni že tja od konca osemdesetih."

Brežiški comboti Leeloojamais pa so na dobri poti, da to sramotno dejstvo pošteno popravijo. Pred leti so s svojim drugim albumom neXtasy ter killersko groovy skladbo Ne Zameri mi dodobra pretresli sesuto slovensko pop sceno. Sicer so radijski uredniki in drugi snovalci našega okusa kar dolgo rabili, da so dojeli, pa vendarle. Ne zameri mi je postala pesem leta in ena najbolj želenih skladb.

Nedavno pa je bend z novo pevko Christine izdal novi album Country Club Music, s katerim, če že ne nič drugega, dokazuje, da uspeh prejšnje plošče ni bilo naključje. No, v resnici plošča ponuja še mnogo več. Še pred njenim izidom so Leeloojamais lansirali pilot-single s skladbo Ti bi kr takoj. Pesem ima, podobno kot Ne zameri mi, killerski beat in vibracijo, ki malce spominja na Rock Me Amadeus, avstrijskega pop šarmerja Falca. Zraven tega pa je tu še nesramno sexy nu-soul harmoniziranje in malce novovalovsko obarvan saksofon, da o koketiranja polnem besedilu niti na govorimo.

Če je Ne zameri mi na prejšnjem albumu precej izstopala, pa Ti bi kr takoj niti ne toliko. Na Country Club Music je vsaj še pet potencialnih hitov strupenega ritma, omamnih melodij in sijajnih refrenov. Vendar to ne pomeni, da so se Leeloojamais kakorkoli pomehčali ali poenostavili. Prej obratno, moderne pop forme so vzeli na način freestaylerjev, kjer je vse prepovedano dobro in lepo. Po drugi stani pa Leeloojamais pop igrajo in ne sestavljajo z računalniki. Lahko bi rekli, da se popa lotevajo s čisto rockersko logiko. Od tod njihove skladbe izžarevajo toliko dinamike, čustvenosti, topline in nenazadnje tudi toliko odličnih instrumentalnih pasaž in fraz.

"Posebno poglavje" v tej zgodbi je mlada Chirstine, ki je hkrati rockersko odločna in soulovsko čutna. "Njen bonus" pa je zapeljiva in nadvse okusna porednost, ki še posebej pride do izraza takrat, ko razlaga tipom, da pojma nimajo. :)

In to je to, Country Club Music je eden redkih slovenskih albumov, ki zvenijo svetovno. Konglomerat različnih slogov (funky, r'n'b, easy rock, novi val, country, retro, power pop in še kaj bi se našlo), ki ga ustvarjajo Leeloojamais, je naravnost perfekten, kot tudi njihov flow, ki je inteligenten, hudičevo nalezljiv, poleten in predvsem urban.

Le upamo pa lahko, da bo ta album prebudil tudi tisto (verjetno najštevilčnejšo) tiho večino slovenskih poslušalcev, ki ne verjame (več) vse številčnejšim bleferjem, bednim in do poneumljanja ponavljajočim playlistam polkvalificiranih radijskih in televizijskih ("kao") urednikov ter ne gleda glasbenih oddaj, v katerih so glasbeniki ponižani do te mere, da se morajo iti razne trapaste igrice ali kvize. Country Club Music je naravnost idealna plošča za to tiho večino, ki še kljubuje vse silovitejšemu izpiranju možganov, in ki zna sama izbrati in uživati v dobri glasbi. In če bo album smash, potem bomo končno pokazali, da je tudi Slovenija lahko urbano in kultivirano pop tržišče, kjer se ne prodajajo samo pop smeti, in kjer se lahko tudi ustvarjalna drznost in inovativnost obrestujeta. Ja, delo Leeloojamais v tem okolju kolektivnega poneumljanja sploh ni lahko!

Ne spreglejte