Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
18. 9. 2020,
18.46

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,21

1

Natisni članek

Kanye West

Petek, 18. 9. 2020, 18.46

3 leta, 7 mesecev

Kanye West v boj proti glasbenim založbam: To je sodobno suženjstvo #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,21

1

Kanye West | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Kontroverzni raper se je v novem izpadu na Twitterju lotil glasbene industrije, predvsem založb, ki po njegovih besedah zasužnjujejo glasbenike.

Raper Kanye West je v zadnjih dneh spet v polnem pogonu na svojem priljubljenem družbenem omrežju Twitter. Tokrat se je v množici tvitov lotil glasbene industrije, natančneje glasbenih založb, ki po njegovih besedah zasužnjujejo glasbenike in si z neživljenjskimi pogodbami prilaščajo večino njihovega zaslužka.

Kim Kardashian Kanye West
Trendi Kim Kardashian prekinila molk: Moj mož ima bipolarno motnjo

West je tako na Twitterju objavil prek sto strani svoje pogodbe z založbo Universal. "Rad bi, da vsak odvetnik na svetu pregleda tole," je tvitnil in glasbeno industrijo označil za "sodobno suženjstvo".

Napovedal je tudi, da ne bo izdajal novih skladb, dokler se mu ne uspe izviti iz primeža pogodb z založbama Universal in Sony, med drugim pa je objavil še video, v katerem urinira na enega od svojih grammyjev:

Pa so pogoji v njegovih pogodbah res tako suženjski? Na BBC so za mnenje povprašali odvetnico Aurelio Butler-Ball, specializirano za glasbeno industrijo.

Iz pogodbenih strani, ki jih je objavil na Twitterju, je razvidno, da je West za svoj šesti studijski album Yeezus dobil 12 milijonov dolarjev (dobrih deset milijonov evrov) predplačila, ob tem pa je upravičen še do med 14 in 25 odstotkov tantiem.

Po besedah odvetnice Butler-Ball so tako visoka vnaprejšnja plačila za albume "dandanes v glasbeni industriji redka, saj denarja preprosto ni". Odstotek tantiem, ki jih West prejema, pa je podoben kot pri večini glasbenikov, je še pojasnila za BBC.

Kanye West | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

"Takšen je standard," je dejala odvetnica, "slavni, uveljavljeni ustvarjalci si lahko včasih izpogajajo nekaj odstotkov več, toda če založba tvega in vnaprej plača tako visok znesek, želi potem večino prihodkov od prodaje."

West je sicer pred letom in pol tožil založbo EMI, ker je želel prekiniti pogodbo, ki mu je med drugim prepovedovala, da bi se upokojil. Lansko jesen je z njimi dosegel poravnavo, a podrobnosti dogovora niso znane.

Srčika zdajšnjega spora z založbo Universal pa naj bi bili t. i. masterji, izvirni posnetki njegove glasbe, ki jih je želel odkupiti od založbe, ta pa menda noče razkriti njihove cene. Po besedah Westa zato, ker "vedo, da jih lahko plačam".

Oglejte si še:

Trendi Kanye West tudi uradno milijarder, koliko ima pod palcem? #video
Trendi Raper spet razburja: tokrat je s športnimi copati razjezil muslimane #video
Ne spreglejte