Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
31. 1. 2008,
11.12

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

ocenili smo Justin Timberlake

Četrtek, 31. 1. 2008, 11.12

6 let, 7 mesecev

Justin Timberlake

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
FutureSex/LoveSounds (Sony BMG/Menart) 2006

TIP: Zelo izviren, mestoma celo drzen, nadvse drugačen, a hkrati še vedno komercialno zapeljiv pop album.

Že po prvih taktih uvodne, naslovne skladbe človek kar ne more verjeti, da je bil Justin TImberlake kdaj v boy-bandu, v katerem je kot objekt poželenja močil najstnice in jim pral glavo s srce parajočimi in posladkanimi besedili ter cvilečim glasom, ki je bil predvsem plod prevelikega izbruha hormonov. Na svojem drugem samostojnem albumu se namreč Timberlake predstavlja kot tisti najbolj neugoden pop player, ki se je odločil, da bo za vsako ceno premaknil meje komercialnega popa na višjo ter hkrati tudi še nikoli slišano raven. Ja, verjeli ali ne, ampak Justin Timberlake je naredil strupeno dober pop album. Za dosego tega cilja si je omislil ekipo hudih producentov - svetovnih klas. JAWBreakers, Timbaland, will.i.amm in Rick Rubin pa niso sodelovali na albumu samo zato, da so naredili spisek imenitnih gostov še daljši, ampak so tudi oni v marsikateri skladbi dali pop zvoku povsem nove razsežnosti.

FutureSex/LoveSounds je prava parada izjemnih pop zvokov in beatov. Timberlake je mnoge izmed njih potegnil iz bližnje in tudi bolj oddaljene zgodovine pop glasbe. V njegovih novih skladbah je zaslediti duh Princea, Queen, Davida Bowieja, Stevieja Wonderja in še nekaterih, prav tako pa tudi elektronskega popa in electra osemdesetih. Vendar gre pri tem "sprehajanju skozi čas" zgolj za namige in prav nikoli za kakšno načrtno oživljanje zgodovine. Skladbe na FutureSex/LoveSounds so ultra-moderen in v večina primerih sila inovativen pop. Timberlake, ki je avtor ali soavtor večine skladb, se je tokrat umaknil tudi iz klišejev sodobne pop produkcije. Tako tokrat praktično ni sledov nu-soula, ki je krasil njegov predhodnik Justified izpred štirih let. Nove pesmi po večini vsebujejo sila nenavadne harmonije in še bolj nenavadne zvoke, ki so brez izjeme spektakularni in nemalokrat ne meji eksperimenta. Večina izmed skladb pa ima za povrh tudi še izrazit in zelo nekonvencionalen plesni naboj. Tudi sama produkcija je čista znanstvena fantastika. Zvok albuma je tako totalno navit, sila intenziven ter na drugi strani še vedno sila prijeten in nadvse komercialen.

Timberlake pa je povsem novim glasbenem okoljem prilagodil tudi svoj način petja, ki je tokrat precej bolj okusen in manj pretenciozen. Predvsem je Timberlake povsem znižal glas oziroma je večino skladb odpel v srednjih legah. Tako tokrat prvič pri njem ni slišati tistih posiljenih visokih zavijanj in patosiranj, ki naj bi vlažilo najstnice in kdo ve še koga. Čeravno na prvi vtis deluje takšno petje bolj umirjeno, pa je v resnici precej bolj dorečeno, artikulirano, smiselno in prepričljivo - še posebej v kontekstu glasbe, kakršno predstavlja na FutureSex/LoveSounds.

Čeprav je Justin Timberlake eden največjih pop zvezdnikov zadnjih nekaj let, pa je bilo vseeno zanimivo opazovati, kako bo publika sprejela (za pop sceno) tako inventivno in ne ravno enostavno glasbo. Pravzaprav je bil izid FutureSex/LoveSounds nekakšen test ravni okusa današnjih odjemalcev pop glasbe. No, album pa je že v prem tednu izida osvojil tako ameriško kot tudi britansko, irsko, kanadsko in verjetno še kakšno izmed pomembnih lestvic. Trenutno pa je FutureSex/LoveSounds album, ki se po vsem svetu najbolje prodaja.

Naj se glasbena industrija še tako trudi dokazovati, da so današnje kupne navade glasbenih potrošnikov drugačne in na bistveno nižji ravni, kot je bila nekoč, in da morajo zato vlagati milijarde v sumljive, če že ne kar zanič projekte, pa je FutureSex/LoveSounds dokaz, da se mentaliteta kupovanja v teh časih ni prav nič spremenila, kot tudi da ostaja pravilo, da če je izdelek dober, se bo tudi dobro prodajal, nespremenjeno. Problem je torej na "oni strani" - torej v glasbeni industriji, ki diktira in reklamira slab okus ter podpisuje in objavlja zanič in predvsem zanjo poceni izvajalce. Dejstvo pa je, da če bi vsako leto glasbeni založniki uspeli objaviti petdeset tako kakovostnih in hkrati komercialno vznemirljivih pop albumov, kot je FutureSex/LoveSounds , krize, kakršna vlada že nekaj let v glasbenem poslu, zagotovo ne bi bilo. Peer to peer strežniki gor ali dol! Tudi s tega vidika, je FutureSex/LoveSounds album, ki "ni nateg" in ima trajno vrednost. Skratka, FutureSex/LoveSounds je pop album, kot se šika - od začetka do konca!

Ne spreglejte