Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
11. 12. 2007,
12.29

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 11. 12. 2007, 12.29

8 let

James Blunt ta četrtek na Planet TV

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
6. decembra si na SiOL-ovi televiziji ob 20:00 oglejte intimni koncert ene največjih britanskih pop atrakcij zadnjih let.

Eksluzivno koncert Jamesa Blunta v četrtek 6. decembra samo na Planet TV. Slišali boste vse z njegove uspešnice s plošče Back To Bedlam, med njimi tudi: High, You're Beautiful ter akustično verzijo skladbe Goodbye My Lover.

Britanski pevec in avtor James Blunt je osvojil glasbene lestvice po vsem svetu s svojim čudovitim in mojstrsko izdelanim albumom Back To Badlam. Ta zbirka melodičnih balad, med katerimi je tudi moderna pop klasika You're Beautiful, je bila prodana v večkrat platinasti nakladi in je Blunta v neverjetno kratkem času izstrelila v svet zvezd. Potem, ko je na tekmovanju za Brit Awards osvojil še naslova za Najboljšega moškega solističnega izvajalca ter Najboljšega pop izvajalca, je njegova izjemna popularnost nesporna.

18. novembra 2005 je James Blunt nastopil v intimnem vzdušju studia BBC v Londonu in rezultat je ta čudovit, vznesen koncert, kjer skupina nastopa s sodelovanjem osemčlanske godalne sekcije. Koncert je bil posnet v tehnologiji HD in predvajan na BBC v decembru istega leta. Režija: Phil Hayes.

Biografija

James Blunt, s pravim imenom James Hillier Blount, se je rodil 22. februarja leta 1974. Njegova življenjska pot je precej nenavadna. Bil je priden učenec. Po uspešno opravljeni srednji šoli se je vpisal na Univerzo Bristol, katere glavni sponzor je britanska vojska. Svoje izobraževanje pa je končal na Kraljevi vojaški akademiji Sandhurst blizu kraja Camberley. Bluntov oče je bil polkovnik britanskih letalskih sil. James Blunt je dosegel čin kapetana. Po nekaterih virih pa naj bi celo vodil enoto 30 tisočih vojakov, ki so bili poslani za mirovne sile na Kosovo. Blunt pa je bil prvi britanski oficir, ki je takrat stopil v kosovsko glavno mesto. Ko je služil na Kosovu, je napisal pesem No Bravery. Aprila leta 2002 je bil član častne straže na pogrebu britanske kraljice Elizabete. Bil pa je tudi član straže, ki je stala ob njeni krsti, kar je v vojaških krogih prav posebno velika čast.

Kdaj si je Blunt ob tako intenzivni karieri pridobil toliko glasbenega znanja, ni znano. Dejstvo pa je, da je Blunt fenomenalen pevec in velemojster falzeta. Morda malce manj znano pa je, da Blunt poleg klavirja in kitare odlično obvlada tudi orgle, maribmo in melotron.

Po odhodu iz vojske je Blunt kot pevec in avtor podpisal pogodbo z EMI Music Publishing. Kmalu je njegov talent opazila nekdanja pevka 4 Non Blondes in danes cenjena skladateljica Linda Perry (Pink, Courtney Love, Christina Aguilera, Gwen Stefani...). Blunt je podpisal pogodbo za njeno založbo Custard Records in zanjo je v ZDA posnel leta 2004 posnel sedaj že kar legendarni album Back To Bedlam. Ostalo je zgodovina!

Bluntova pot navzgor je bila strma, a tudi precej dolgotrajna. Pravo eksplozijo je povzročil njegov tretji single You're Beautiful, ki je izšel vsled Bluntovih koncertov, na katerih je bil pred-izvajalec slovitemu Eltonu Johnu. Pesem je v Veliki Britaniji sprožila nakupovalno nostalgijo, za katero se je zdelo, da je ne bo nikoli več. Namreč, skladba je postala Otoški No. 1 šele po šestih tednih. Dandanašnji pa se večino singleov pokupi v prvem ali največ drugem tednu po izidu. Še večji uspeh pa je Blunt dosegel v ZDA. You're Beautiful je bila po devetih letih prva pesem, s katero je kak britanski izvajalec dosegel prvo mesto lestvice singleov v ZDA.

Zanimivih zgodb okoli je You're Beautiful in albuma Back To Bedlam je še kar nekaj. Morda najbolj nenavadna pa je ta, da so Bluntovi oboževalci prosili radijske urednike v veliki Britaniji, naj po več kot letu dni umaknejo ali vsej bistveno zmanjšajo predvajanje You're Beautiful in ostalih Bluntovih hitov. Britanski častnik Sun pa je objavil novico, da je You're Beautiful postala najbolj želena skladba otoških porok. Blunt naj bi prekosil hit Robbieja Williamsa Angels, za katerega se je že začelo dozdevati, da je nepremagljiv.

17. septembra letos je Blunt objavil novi album All The Lost Souls, s katerim ni ponovil uspeha v ZDA, kar je bilo od muhastih in vase zagledanih Američanov tudi za pričakovati. Drugod po svetu pa tudi ta album žanje velike uspehe. Album so v prvem tednu po vsem svetu prodali v 650.000 primerkih. Do sedaj pa so ga prodali v nekaj manj kot 2 milijona primerkih. Končna številka bo zagotovo še nekoliko višja, saj se bo Blunt opravil na turnejo za to ploščo šele prihodnje leto.

Ne spreglejte