Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
25. 1. 2013,
9.51

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 25. 1. 2013, 9.51

8 let

Hrustljava klofuta okusnih Kraak & Smaak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Nizozemski trio je na četrtkov večer občinstvo Kina Šiška popeljal na energičen, dinamičen sprehod po poti electra, housa, breakbeata in funka.

Napoved koncerta, ki je prišla iz ust Wima Pluga, enega izmed ustanovnih članov zasedbe, je bila preprosta, a velikopotezna: "Nastop bo energičen, predvsem pa dinamičen, saj se bomo sprehodili od electra do housa, od breakbeata do funka in nazaj. Ob koncu nastopa boste hlastali za zrakom." Izrečenim besedam prisotni nikakor ne moremo oporekati, popotovanje med naštetimi glasbenimi zvrstmi je bilo namreč dovršeno; razigrani funk so nadomestili poglobljeni hišni zvoki, ki so se v nadaljevanju porazgubili v dominantnem korakanju downbeata in breakbeta, lahkotni soul ter eksperimentalni electro sta celotno glasbeno sliko le še začinila. Edina kritika, ki jo gre pripisati Nizozemcem, je dolžina nastopa; prvič so z odra odkorakali po slabi uri preigravanja, dokončno slovo pa je sledilo uro in pol po začetku koncerta. Nezahtevni poslušalec si je v brk mrmral: "Bilo je kratko, a sladko."

Katja Šulc: Igrivo, prepričljivo in zastrašujoče dovršeno Uvod v glasbeni večer je bil tokrat v rokah "subtilne mešanice poetično obarvanih besedil in urbanih žanrov, s pridihom jazza, šansona, hipnotičnega soula, dubstepa in sodobnih glasbenih derivatov". Simpatična temnolaska Katja Šulc je zbranemu občinstvu predstavila projekt, ki izhaja iz pesniških delavnic na newyorški glasbeni akademiji New School. Desna glasbena roka Šulčeve na odru in tudi na nastajajočem albumu je DJ-operator Pier, leva pa jazz trobentač Igor Matković. Luč slovenske javnosti sta do zdaj ugledala dva singla, ki ju je sproduciral Pier, I Love You You Scream in There Will Be Boys – oba sta že požela simpatije tako doma kot v tujini. Enourni nastop tria je zvenel igrivo, prepričljivo, na trenutke celo zastrašujoče dovršeno. Letošnje slovensko elektronsko nebo bo vendarle svetlo.

Kraak & Smaak, hrustljavi in okusni Kraak & Smaak se na Nizozemskem nanaša na pregovor, ki pomeni hrustljav in okusen obenem. Wim Plug nam je v intervjuju pred nastopom zaupal, da negativna konotacija zaradi asociacije na droge občasno priplava na površje le v angleško govorečih državah. "Navsezadnje večina ljudi meni, da je ime preprosto kul, vztraja, se zapiše v misli ljudi, kar je dobro za našo glasbo." V pogovoru je poudaril, da popolnega zvoka Kraak & Smaak še niso odkrili, niti ga ne želijo, sicer bi, kakor pravijo, lahko sklenili glasbeno pot. "Naša glasba se giblje v nekem širšem okviru, znotraj katerega je mogoče prav vse. Posledično je eklektična – zmes številnih glasbenih stilov, tekoča, obenem pa ohranja svoj značilen zvok."

Trio glasbenih producentov iz nizozemskega Leidna je na oder prikorakal nekaj po deseti uri zvečer. Deželo na sončni strani Alp so v preteklosti že obiskali kot didžeji, tokrat so se slovenski publiki prvič predstavil v različici v živo – Oscarja de Jonga, Marka Kneppersa in Wima Pluga so namreč spremljali briljantni bobnar Ro Krom, uživaški basist Rose ter vokalista Rose in Seb. Številni glasbeni kritiki Kraak & Smaak opisujejo kot bend, ki ga preprosto morate videti nastopati v živo. Tokrat ne gre za premišljeno marketinško potezo, saj energije na odru ne manjka, uigranost je brezhibna, dinamika malce preveč zaniha le ob prehodu iz pokajočega funka v melanholični house. Tovrstne balade so pač sestavni del njihove glasbe. Kar zadeva včerajšnji repertoar, so se člani zasedbe pridno sprehodili skozi uspešnice treh izdanih plošč Boogies Angst, Plastic People in Electric Hustle. Največ pozornosti med občinstvom sta brez dvoma poželi uspešnici Squeeze Me in Dynamite. Ko so odigrali slednjo, so se člani zasedbe iskreno zahvalili za pozornost, opozorili na možnost nakupa zgoščenke pred vhodom v dvorano in zapustili oder.

Tiste, ki vam je glasba Kraak & Smaak všeč, lahko razveselimo z dejstvom, da bodo nizozemski energenti letos izdali sveži album. "Smo na polovici priprav svojega novega albuma, ki ga bomo izdali v tem letu. Končni izdelek bo v primerjavi s svojim predhodnikom malce bolj 'hišno' obarvan, gre za naraven razvoj skupine," se je glasil iskren zagovor Pluga. Prihodnost bomo tako preživeli v pričakovanju albuma in ponovnega nastopa v Sloveniji. Včerajšnji spektakel je bil brez dvoma hrustljav in okusen, skorja zadovoljstva po koncertu je bila dovolj debela, da preživi zimo.

Ne spreglejte