Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
14. 4. 2013,
10.54

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Nedelja, 14. 4. 2013, 10.54

7 let, 12 mesecev

Hamo: Na svetu smo zato, da se imamo radi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Zasedba Hamo & Tribute 2 Love je na sobotni večer občinstvu Orto bara premierno predstavila prvenec Dve. "Ljudje smo na svetu zato, da se imamo radi," se glasi kratko, a jedrnato sporočilo albuma.

"Glasba Tribute 2 Love je odgovor na hektičnost vsakdana. Združuje rock, pop, soul, blues in funk. Melodije morja in zakajenih beznic. Je ravno toliko prazna, kolikor je polna. V njej lahko iščete pomene, ji pripišete politično držo in angažirano pretencioznost. Lahko zgolj poslušate, brezbrižno trepljate z nogo po podu in naročite naslednje pivo," se glasi kratek, a izčrpen povzetek ustvarjanja skupine, ki je na sobotni večer precej lahkotno napolnila ljubljanski Orto bar. Priložnost je bila veličastna, saj so izkušeni fantje občinstvu premierno predstavili prvenec Dve, repertoar je obsegal vse skladbe iz omenjenega albuma, vse, kar so še dodali glasbeni pojedini, lahko opredelimo kot smetano na torti. Dve uri trajajoče savnanje v klubu, ki je dobesedno kričal po krepki sapici, se je obrestovalo. Mešanica rocka, soula in bluesa, ki jo Matevž Hamo Šalehar vokalno popelje na zavidljivi nivo, je delovala pristno, prvinsko, nadvse prepričljivo. Že dejstvo, da občinstvu po nastopu v trenutno najbolj vročem ljubljanskem klubu ni hlastalo za zrakom, ampak za koncertnimi dodatki, pove več kot tisoč besed.

Brezkompromisen izraz prekaljenih glasbenikov Matevž Hamo Šalehar se sprehaja po preverjenih rockovskih poteh, tu pa tam ubere kakšno popularno bližnjico, ki ga je že stala zmage. Pred kratkim je s svojo skupino Tribute 2 Love pri založbi Celinka izdal prvenec Dve, na katerem je 16 skladb v angleščini in slovenščini. Skupino poleg pevca, kitarista, orgličarja in klaviaturista Matevža Hama Šaleharja sestavljajo še Jani Baš (klaviature, Hammond), Martin Janežič Buco (bobni, tolkala), Uroš Škerl Kramberger (bas kitara), Uroš Primožič Spretan (kitara) ter letošnja noviteta Matej Mršnik (kitara). Zasedba, posvečena izključno ljubezni, se je oblikovala leta 2006. Prvo javno opozorilo se je rodilo s skladbo Do You Believe In Love, prvi singel v slovenščini Vija vaja ven so objavili leta 2011, sledila mu je balada Gremo se igrat boga, letos spomladi pa so poslušalstvu namenili sveži swingovski singel Rožice. Hamo se je v letih glasbenega ustvarjanja prelevil v enega prepoznavnejših slovenskih pevcev, z zbrano druščino vztraja na prepletu rocka, soula in bluesa. Album Dva je predstavnik pristnega, na trenutke surovega, predvsem pa žlahtnega rocka, ki lahko zapusti slovenske okvirje ter se poda na mednarodno popotovanje. Bluesovski Gremo se igrat boga in Vija vaja ven, pop rockovska Lost My Faith, rockovski Gun In Love in Superstar, boogie Days Like This, soulovski Do You Believe In Love in Falling bi zagotovo delovale tudi onstran meja. Album Dva je brezkompromisen izraz prekaljenih glasbenikov, ki se niso pripravljeni podrejati zahtevam občinstva. Zaznamuje jih prepoznaven glasbeni okus ter predanost ljubezni.

Hamo: Jebi ga, sem hipi po duši "Album je narejen z ljubeznijo do glasbe, uspelo nam je posneti zvok, ki nas pooseblja. Kljub temu da se glasba seli v ozadje, ni več v prvem planu, album se ne posluša več od začetka do konca, poslušalec se ne posveča podrobnostim. Ponosen sem na naš izdelek," nam po koncertu zaupa Matevž Hamo Šalehar. Sporočilo albuma: "Če bi mediji toliko govorili o ljubezni, kot govorijo o slabih stvareh, bi se imeli ljudje bistveno bolj radi. Sliši se patetično, ampak ljudje smo na svetu zato, da se imamo radi, ne da se streljamo. Jebi ga, sem hipi po duši."

Dejstvo, da je plošča izšla pri majhni založbi Celinka, pevec podpre z besedami: "Veliko raje sem na polici z neko kakovostno ligo izvajalcev, ki se trudijo biti boljši, javnosti ne prodajajo nekih instantnih produktov. Založba je majhna, a nadvse simpatična. Če se boš odpravil v trgovino, boš ploščo našel med dobrimi izvajalci." Kar zadeva repertoar v Orto baru, glasbenik pojasni, da so se držali skladb na prvencu, dodali pa so tudi dva bluesa, glasbo, ki je še niso posneli: "To je stvar trenutka, zgodbo poveš vsakič drugače, vsakič edinstveno. Nekaj smo prihranili za 'live' ploščo."

Ne spreglejte