Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
23. 1. 2019,
4.00

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,95

1

Natisni članek

pretočna glasba Spotify

Sreda, 23. 1. 2019, 4.00

5 let, 3 mesece

Glasbeniki snemajo vse krajše pesmi, ker tako več zaslužijo #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,95

1

Kim Kardashian, Kanye West | Zadnja uspešnica, pod katero se je podpisal Kanye West, je bila dolga le dobri dve minuti. | Foto Getty Images

Zadnja uspešnica, pod katero se je podpisal Kanye West, je bila dolga le dobri dve minuti.

Foto: Getty Images

V zadnjih nekaj letih se je povprečna dolžina uspešnic skrčila za 20 sekund.

Imate občutek, da popularne pesmi postajajo vse krajše? Res je. Kot piše ameriški medij Fortune, se je povprečna dolžina skladb na Billboardovi lestvici najbolj priljubljenih novih singlov v petih letih skrajšala za 20 sekund, zdaj v povprečju trajajo tri minute in 30 sekund.

Ne gre za to, da glasbeniki nimajo več česa povedati ali pa da občinstvo preprosto nima več potrpljenja za daljše skladbe, poudarja Fortune, vse krajše pesmi so posledica novih navad pri poslušanju glasbe.

glasba, slušalke | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Lani so platforme za poslušanje pretočne glasbe, tako imenovani streaming, ustvarile že 75 odstotkov vseh prihodkov glasbene industrije. Te platforme, denimo Spotify, pa glasbenikom plačujejo glede na to, kolikokrat so uporabniki poslušali njihove skladbe, pri čemer ni razlike, ali gre za dvominutni "hitič" ali desetminutno kompozicijo.

Izračun je preprost - krajša kot je pesem, več jih bo vsak uporabnik poslušal in več bodo glasbeniki zaslužili. Zato je bolj smiselno album napolniti z več krajšimi skladbami, kar so začeli početi tako rekoč vsi trenutno najbolj priljubljeni glasbeniki.

Spotify naj bi glasbenikom za vsako poslušanje njihove skladbe, ne glede na njeno dolžino, plačal med 0,004 in 0,007 evra. | Foto: Reuters Spotify naj bi glasbenikom za vsako poslušanje njihove skladbe, ne glede na njeno dolžino, plačal med 0,004 in 0,007 evra. Foto: Reuters

Spletni portal Quartz je tako primerjal albume več priljubljenih glasbenikov, kot so Kendrick LamarDrakeNicky Minaj in Kanye West, ter ugotovil, da so prav vsi začeli ustvarjati in objavljati opazno krajše skladbe.

Kanye West je tako na album The Life of Pablo iz leta 2016 uvrstil kar osem skladb, krajših od treh minut, njegova zadnja uspešnica I Love It, ki jo je izdal septembra lani, je imela pičli dve minuti in deset sekund.

Za primerjavo - Westov hit Runaway iz leta 2010 v podaljšani različici traja kar devet minut:

Lanska skladba I Love It komajda še seže čez dve minuti:

Podobno je pri Kendricku Lamarju, enem trenutno najbolj priljubljenih ameriških izvajalcev. Na albumu Good Kid, M.A.A.D City, ki ga je leta 2013 izstrelil med zvezde, je povprečna dolžina skladb pet minut in 37 sekund, prav vse pa so daljše od treh minut in pol. Na Lamarjevem najnovejšem albumu DAMN. je povprečna dolžina skladb le še tri minute in 57 sekund.

Nekoč je dolžino skladb omejevala tehnologija, zdaj pa denar

Ob tem pa Quartz še poudarja, da tehnološki razvoj že od nekdaj vpliva na glasbo. Na prve fonografe je bilo tako mogoče zapisati le dve do tri minute glasbe, zaradi česar je bila takšna tudi dolžina pesmi od dvajsetih pa vse tja do petdesetih let prejšnjega stoletja. Z gramofonskimi ploščami, pozneje pa kasetami in CD-ji, ki so vsi lahko nosili več podatkov, pa so se podaljšale tudi skladbe. Šele s pojavom pretočnih glasbenih vsebin nas tehnologija ne omejuje več, a je medtem pravila igre začel narekovati denar.

Preberite še:

Uroš Umek
Trendi DJ Umek predstavil aplikacijo, ki vam pove, "kaj in kje dogaja"
Aleš Vovk - Raay
Trendi Raay: Da Slovenija ne more zmagati na Evroviziji, je neumnost #intervju
Filmi, ki jim velja prisluhniti
Trendi Filmi, ki jim velja prisluhniti #foto #video
Ne spreglejte