SiolNET. Trendi Glasba
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Gala koncert ob odprtju prenovljene akademije Franza Liszta

4

termometer

Prenovljena Akademija za glasbo Franza Liszta v Budimpešti bo 22. oktobra ponovno odprla vrata.

Na 202. rojstni dan slavnega skladatelja iz 19. stoletja bodo s svečanim koncertom proslavili prenovljeno stavbo in koncertno dvorano. Z generalno prenovo slovite akademije so začeli konec leta 2011, stala pa je okoli 52 milijonov evrov. Vodja ustanove Andras Batta je na nedavni novinarski konferenci povedal, da je projekt sofinanciral Evropski sklad za regionalni razvoj. Dodal je, da bo akademija po prenovi prostorov začela z novimi kulturnim in koncertnim programom, poimenovanim Koncertni center Lisztove akademije. Poudarek bo še naprej na komorni glasbi, med glavne koncertne dogodke v novi sezoni pa Batta napoveduje nastop Kvarteta Keller, Kvarteta Takacs in Kristofa Baratija.

Akademija za glasbo Franza Liszta velja za vodilno glasbeno izobraževalno ustanovo na Madžarskem. Akademijo, ki jo je ustanovil slavni skladatelj, pianist, dirigent in učitelj glasbe Franz Liszt, danes obiskuje okoli 900 glasbeno nadarjenih študentov.

Liszt se je rodil leta 1811 v gradiščanskem kraju Doborjan, ki danes pod imenom Raiding pripada Avstriji, tedaj pa je bil del Madžarske. Nadarjenost za glasbo je opazil njegov oče, ljubiteljski glasbenik, in ga že v ranem otroštvu začel učiti klavirja. Po nekaj nastopih je vzbudil zanimanje aristokratov, ki so mu omogočili izobraževanje v tujini.

Večino svojega opusa je Liszt ustvaril za klavir. Med obsežnejšimi sta dva klavirska koncerta ter Mrtvaški ples za klavir in orkester, v katerem je parafraziral gregorijanski napev Dies irae. Poleg izvirnih klavirskih del je pisal skladbe na ljudske melodije, zapustil pa je tudi več transkripcij, predelav oziroma parafraz del drugih skladateljev.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin