SiolNET. Trendi Glasba
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Festival Avsenik v znamenju 60-letnice glasbe slavnih bratov

4

termometer

S koncertnim večerom, naslovljenim Na avtocesti, se drevi v Begunjah na Gorenjskem začenja tridnevni Festival Avsenik, ki bo minil v znamenju 60-letnice glasbe bratov Avsenik - Slavka in Vilka.

Do nedelje se bo na festivalu zvrstilo več kot 30 slovenskih in tujih izvajalcev, organizatorji pa pričakujejo več kot 6000 obiskovalcev.

Izvajalci bodo v bližini Avsenikove rojstne hiše Pri Jožovcu od 20. ure dalje glasbeno potovali po deželah, v katerih je Ansambel bratov Avsenik gostoval v času svoje največje popularnosti. To je bilo v 80. letih minulega stoletja, ko so prve avtorske Avsenikove melodije že ponarodele.

Sobotni večer bo pod naslovom Lepo je biti muzikant ponudil nastope različnih zasedb, ki bodo predstavile Avsenikovih 60 ustvarjalnih let. Nedeljski popoldanski koncert pa bo festivalsko dogajanje sklenil pod imenom Slovenija, od kod lepote tvoje, so sporočili organizatorji.

Na vseh treh večerih bo nastopil ansambel Saša Avsenika, ki predstavlja tretjo generacijo družine Avsenik. Med drugim bo mogoče prisluhniti tudi idejnemu vodji festivala Gregorju Avseniku.

Brata Slavko in Vilko Avsenik sta s svojim ansamblom tlakovala pot narodno zabavni glasbi. Po svetu sta prodala več kot 31 milijonov kaset in plošč. Avseniki se lahko pohvalijo z več kot 10.000 posnemovalci ter s 150 klubi ljubiteljev Avsenikove glasbe.

Lani je Slovenski etnografski muzej Avsenikovo glasbo vpisal med slovensko nesnovno kulturno dediščino, po glasbi bratov Avsenik pa je v režiji Jaše Jamnika nastal tudi prvi narodno-zabavni muzikal, naslovljen Bila sva mlada oba. Ta bo veliko premiero doživel 7. septembra v ljubljanskih Križankah.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin