Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
14. 5. 2016,
15.02

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,15

Natisni članek

Dami Im Stockholm Avstralija tekmovanje Evrovizija

Sobota, 14. 5. 2016, 15.02

6 let, 6 mesecev

Evrovizija: Kaj se zgodi, če zmaga Avstralija?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,15
Evrovizija 2016: Avstralija | Foto Reuters

Foto: Reuters

Smo pred velikim finalom največjega glasbenega tekmovanja ne le v Evropi, ampak na svetu. To je še bolj očitno zadnji dve leti, ko v njem nastopa tudi Avstralija. A kaj bo, če ta dejansko zmaga?

Avstralija je na izboru za Pesem Evrovizije prvič nastopila lani, takrat na vabilo organizatorjev izbora na Dunaju. Razlogov je bilo več, eden je bil slogan lanskega jubilejnega 60. izbora Gradimo mostove, drugi pa vsekakor ta, da je Evrovizija v Avstraliji izjemno, morda celo nerazumljivo priljubljena. Avstralska televizijska mreža izbor prenaša že več kot 30 let!

Avstralijo je lani premierno zastopal Guy Sebastian:

Čeprav je bilo sprva mišljeno, da bo nastop Avstralije le enkratna posebnost, se je Evropska radiodifuzna zveza (EBU) odločila, da se lahko Avstralci vrnejo tudi na letošnji izbor, a se morajo za uvstitev v finale boriti tako kot večina preostalih sodelujočih držav, v polfinalu.

Po odličnem polfinalnem nastopu je Avstralka med favoriti

Polfinale za avstralsko predstavnico Dami Im in njeno skladbo Sound Of Silence ni bil previsoka ovira. Še več, s prepričljivim četrtkovim nastopom je dodobra premešala karte in se na stavnicah povzpela na drugo mesto, tik za favoriziranega Rusa, po nekaterih napovedih pa se ji obeta celo zmaga.


Kdo je Dami Im?

27-letnica se je rodila v Južni Koreji, ko je imela devet let, pa so se z družino preselili v Brisbane v Avstralijo. Je šolana pianistka, leta 2013 pa je zmagala v avstralski različici talent šova X Factor. Izdala je že več albumov, zadnjega aprila letos, na njem pa so predelave skladb znane skupine The Carpenters.


27-letnica, rojena v Južni Koreji, je zmagovalka avstralskega X Factorja. | Foto: Andres Putting (EBU) 27-letnica, rojena v Južni Koreji, je zmagovalka avstralskega X Factorja. Foto: Andres Putting (EBU)

Kje bo Evrovizija prihodnje leto, če zmaga Avstralija?

Ker po evrovizijskih pravilih izbor prihodnje leto gosti država aktualnega zmagovalca, se seveda poraja vprašanje – kaj bo, če zmaga Avstralija? Bodo vse evropske delegacije prihodnje leto romale v deželo tja spodaj? Bomo zaradi časovne razlike prenos gledali sredi dneva?

Evrovizijska pravila pravijo, da ne. Izbor za Pesem Evrovizije je lahko namreč samo na evropskih tleh, je zapisano v pravilniku, in v primeru zmage Avstralije bi ga soorganizirali avstralska TV-mreža SBS in država članica EBU. Katera, ni določeno. A tudi pravila o prirejanju izbora v Evropi so, roko na srce, precej prožna. Ne nazadnje je tekmovanje v letih 1979 in 1999 gostil Izrael.

Ne spreglejte