Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
17. 3. 2009,
11.36

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 17. 3. 2009, 11.36

6 let, 6 mesecev

Elvis Jackson

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Against The Gravity (2009)

TIP: Svetovno, a naše!

V zadnjih desetih letih so Elvis Jackson pazljivo in sistematsko razvijali zelo unikatno različico navitega party-ska punka, v katerem je bilo tudi precej družbeno kritičnih not. Elvisi so v svoji glasbi črpali tako iz slovenske post-punk tradicije, kot tudi iz dogajanj na svetovni sceni. Univerzalnost njihove glasbe je botrovala, da je bend že relativno kmalu začel nastopati tudi v tujini, tako po Balkanu, kot tudi po Zahodni oziroma Srednji Evropi – in to s precejšnjim uspehom.

Njihov pravkar izdani album Against The Gravity pa pomeni tisti dokončen preboj na svetovno sceno. K temu je veliko pripomogel tudi ameriški producent Bill Gould, sicer basist (ponovno zbranih) Faith No More. Gould je na novih skladbah Elvis Jackson ohranil prepoznavno in unikatno vibracijo benda, hkrati pa mu je z izpostavitvijo in precizno obdelavo detajlov ter prefinjeno, a energično produkcijo dodal tisto svetovno zvočno prepoznavnost, ki je skupini do sedaj na nek način manjkala.

Definitivno so Elvis Jackson za Against The Gravity napisali zares odlične skladbe, ki variirajo od silovitih punk grooverjev in modernih rock killerjev do čistih in toplih ska in celo reggae skladb. V njih pa je poleg že znane, navihane »EJ naelektrenosti« začutiti tudi kanček modernih ameriških (Epitaph?) punk odzvenov, kot tudi tistih »crossover« (od hardcorea do funka) aranžmajskih trikov, s katerimi so zasloveli Faith No More.

Morda največja odlika albuma pa so zares raznovrstne, zvočno nadvse barvite, intenzivne in super-kakovostne skladbe. Toliko tako kakovostni skladb na enem mestu boste le s težavo našli tudi na albumih na papirju bistveno večjih tovrstnih svetovnih izvajalcev. Elvisi pa so za povrh ubrali še pravo mero med skladbami, ki (pošteno) udarijo na prvo žogo, in tistimi bolj raziskujočimi, ki jih je proti koncu albuma tudi nekaj.

Vsekakor je pred vami daleč najboljši slovenski, pogojno rečeno, ska punk album. Elvis Jackson so namreč ta žanr nadgradili tako z avtorskim pristopom, kot tudi vpletanjem številnih, nadvse atraktivnih, modernejših prijemov. Skratka, Against The Gravity je prva liga tudi v svetovnem merilu!

Čisti rock zadetek in neumorna party vibracija več kot zagotovljena!

Ne spreglejte