SiolNET. Trendi Glasba
7,60

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Hrvatom je uspel preboj v veliki finale #Evrovizija

7,60

termometer

Evrovizija, Hrvaška
Foto: Getty Images

Na drugem polfinalnem večeru za Pesem Evrovizije se je našim sosedom Hrvatom uspelo prebiti med najboljšo deseterico in s tem v veliki finale.

Po torkovem prvem polfinalu, v katerem se našemu predstavniku Omarju Naberju ni uspelo uvrstiti v izbor najboljših za finale, je na drugem polfinalu Hrvatom uspelo dobiti vstopnico za sobotni finale. 

Hrvaški predstavnik Jacques Houdek je bil sicer tarča kritik, saj so ga obtoževali plagiatorstva; njegovi pesmi My Friend nekateri namreč očitajo, da močno spominja na veliki hit iz risanke Ledeno kraljestvo, a kot kaže, evrovizijski predstavniki ne vidijo podobnosti.

Pozornost je pritegnila tudi srbska predstavnica Tijana Bogićević, ta je predstavila skladbo, ki so ji nekateri napovedali zmago, drugi pa so se ji smejali, a v finale se, tako kot naš Omar, ni prebila.

Nastopajoči v drugem polfinalu:

Srbija
1 / 18 Srbija
2 / 18 Avstrija
3 / 18 Makedonija
4 / 18 Malta
5 / 18 Romunija
6 / 18 Nizozemska
7 / 18 Madžarska
8 / 18 Danska
9 / 18 Irska
10 / 18 San Marino
11 / 18 Hrvaška
12 / 18 Norveška
13 / 18 Švica
14 / 18 Belorusija
15 / 18 Bolgarija
16 / 18 Litva
17 / 18 Estonija
18 / 18 Izrael

V drugem polfinalnem večeru so si finale pripeli Bolgarija, Belorusija, Hrvaška, Madžarska, Danska, Izrael, Romunija, Norveška, Nizozemska in Avstrija.

Ti se bodo pridružili deseterici izbranih iz torkovega polfinala: Moldaviji, Azerbajdžanu, Grčiji, Švedski, Portugalski, Poljski, Armeniji, Avstraliji, Cipru in Belgiji.

Hrvati se veselijo preboja v finale. Hrvati se veselijo preboja v finale. Foto: Getty Images

V finalu še spopad z velikimi petimi

Za najboljših deset v drugem predizboru je glasovalo 21 držav: 18 tistih, ki so nastopile, ter še Nemčija, Francija in Ukrajina, ki imajo že zagotovljeno mesto v sobotnem finalu. Nemčija in Francija kot dve izmed velikih petih, Ukrajina pa zaradi lanske zmage in kot letošnja gostiteljica. Na prvem polfinalnem večeru so poleg nastopajočih glasovale še Italija, Španija in Velika Britanija.

Velikih pet držav prispeva največ denarja v blagajno Evrovizije, zato imajo zagotovljeno mesto v finalu. To so Nemčija, Francija, Italija, Španija in Velika Britanija.

Dvajset predstavnikov držav, ki so se morale do finala prebiti prek polfinala, se bo v soboto, 13. maja, tako spopadlo še z njimi.

Sistem glasovanja na letošnji Evroviziji: vsaka država svojim favoritom podeli točke dveh komisij, in sicer strokovne žirije in občinstva, od 1 do 8 ter 10 in 12 točk.

Save

Save

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 147
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin