Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
6. 12. 2007,
12.30

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 6. 12. 2007, 12.30

6 let, 6 mesecev

Down

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Down III Over The Under (2007)

TIP: Prefinjen, južnjaško topel, metalno brezkompromisen in oster "močvirski" doom.

Down je super-zasedba, ki jo tvori smetana metalurgov, ki pretežno delujejo v New Orleansu. V skupini so: pevec Phil Anselmo (ex-Pantera, Superjoint Ritual), kitarist in pevec Pepper Keenan (Corrosion Of Conformity), pevec in kitarist Kirk Windstein (Crowbar), basist Rex Brown (ex-Pantera) ter bobnar Jimmy Bower (bobnar Crowbar in kitarist Superjoint Ritual ter Eyehategod).

Bend, ki vseskozi deluje kot stranski projekt, je svoj prvenec NOLA objavil že leta 1995. Gre za enega najboljših underground metal albumov vseh časov. Down so na njem demonstrirali ultimativno težko izpeljanko sludge dooma, podzvrsti metala, ki je po načinu riffanja zgodnjih Black Sabbath ter vpletanju psihedeličnih elementov zelo blizu stoner rocku, po bolj pozitivni energiji in socialnih temah ter agresiji pa metalcoreu. Down pa so temu dodali še obilo southern rock topline in težkih južnjaških blues detonacij.

Sledil je Down II: A Bustle In Your Hedgerow, ki je izšel leta 2002. Na njem so Down demonstrirali še vedno agresivno, mračno in ultra-težko upočasnjeno doom metal godbo, ki je bila precej bolj večplastna od tiste na prvencu. Down so bili takrat na dobri poti, da postanejo veliki, vendar se je Anselmo odločil, da se posveti svojim Superjoint Ritual. Tako so Down še enkrat prekinili z delovanjem.

Minilo je več kot pet let, preden je projekt objavil nov album. Vmes pa se zgodilo veliko tragičnih stvari. Orkan Katrina je opustošil njihov New Orleans. Ustreljen pa je bil tudi njihov soborec, kitarist Pantere, Dimebag Darrell. Tako Down na svojem novem albumu Down III Over The Under pojejo predvsem o tem, kako težko je postalo življenje ljudi v njihovem mestu, ostro pa tudi kritizirajo vzvode, ki so pripeljali do smrti njihovega prijatelja Darrella.

Glasbeno je Down III Over The Under še malce manj ortodoksno metalurški izdelek, ki pa je kljub temu še vedno zelo surov, temačen, heavy in energičen. Večina skladb ima še vedno težko sabbathovsko podlago, upočasnjeno zadetost, močne riffe in čvrsto doom metal okostje. Ja pa v vseh skladbah veliko več instrumentalnih dodatkov in okraskov. Skupina praktično skozi cel album demonstrira kompakten, zmetaliziran špon, ki mestoma zaide v težko, a zalo počasno metalcore paranje, ki je še najbližje tistemu, kar počnejo Crowbar, na drugi strani pa Down prikažejo tudi nekaj odličnih blues kotaljenj in tudi sijajnih magično liričnih pasaž, ki so prava protiutež njihovemu siceršnjemu naelektrenemu metalurškem paranju.

Down III Over The Under je še en odličen temačen metal album, ki bo zadovoljil tako vse privržence moderno narejenega starega heavy metala in stonerje, kot tudi večino tistih težje usmerjenih metal glav, ki v tej glasbi iščejo še kaj več kot le golo agresijo.

Ne spreglejte