Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
12. 3. 2015,
15.00

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Miligram Gospodarsko razstavišče koncert Deezer

Četrtek, 12. 3. 2015, 15.00

8 let

Dolgo je delal za druge, zdaj ima enega najbolj iskanih bendov na Balkanu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Pevec beograjske skupine Miligram, ki s turnejo Electric Tour prihaja v Ljubljano, obljublja osupljivo in unikatno tako vizualno kot slušno doživetje.

Trenutno ena najbolj priljubljenih pop rock skupin na Balkanu Miligram 21. marca prihaja na Gospodarsko razstavišče. "Celotno doživetje je navdahnjeno z električno energijo, tako da bo na odru devet metrov visok stolp Nikole Tesle. Scena predstavlja elektrarno z začetka 20. stoletja," pojasnjuje pevec skupine Aleksandar Milić - Mili.

"Na začetku me je privlačila misel, da sem človek v senci, da delujem iz ozadja, se ukvarjam z albumi in organizacijami turnej. Ko sem na tem področju dosegel maksimum, organiziral koncerte za več kot sto tisoč ljudi, produciral več kot 50 štadionov in ustvaril milijonske naklade, se je sama od sebe pojavila potreba po tem, da ustanovim svoj bend in glasbo, ki bo v prvi vrsti imela širši glasbeni izraz, jaz pa bom imel absolutno svobodo pri tem, kar želim predstaviti občinstvu," na vprašanje, zakaj je vrsto let ustvarjal glasbo za druge glasbenike na Balkanu, preden se je odločil za samostojno pot, pojasnjuje Milić.

V dveh letih tretji album Znan je namreč po številnih sodelovanjih z razvpitimi glasbeniki in pevci, kot so Ceca, Goran Bregović, Lepa Brena in Ana Nikolić. V dveh letih je skupina Miligram izdala tri albume, zadnji studijski album Ludi petak pa je doživel nepričakovan sloves, kar je bil tudi razlog za turnejo.

Miligram Electric tour je po njegovem mnenju nova generacija koncertov na območju držav nekdanje Jugoslavije, poleg svojih hitov pa bo skupina preigrala tudi pesmi, ki so jih ustvarjali za druge izvajalce. "Koncert se bo začel s stavkom Nikole Tesle, da je celotno vesolje narejeno iz popolnoma enake snovi. Če razmišljate na ta način, potem zelo težko delite ljudi po katerikoli osnovi," je prepričan sogovornik.

"Ves dogodek spominja na eno veliko glasbeno pravljico, v kateri bo lahko občinstvo prepoznalo veliko ljubezni do glasbe ter ogromno pozitivne energije, ki jo Miligram predstavlja skozi ta glasbeno-scenski dogodek," dodaja.

Če želiš biti originalen, moraš združevati nezdružljivo Zavrača misel, da bi glasbo skupine Miligram označili za turbofolk. "Če želite biti originalni na kateremkoli področju umetnosti, se morate ukvarjati s fuzijo različnih vplivov in poskušati združiti nezdružljivo. Šele tako lahko dobite originalen izraz. Mislim, da je ravno to ključ vrtoglavega vzpona Miligrama, ki je prek housa in r'n'b-ja pod vplivom balkanskega prostora ustvaril specifičen glasbeni izraz, ki ni suženj prav nobenemu žanru posebej, zveni pa skladno in kot žanr zase," pojasnjuje Mili.

Ravno želja pa kombiniranju različnih stilov se kaže že pri njegovem prejšnjem delu, poudarja in dodaja, da mu je ravno ta filozofija v karieri omogočala, da ob vsakem projektu odpre nova vrata in občinstvu ponudi več. "Miligram je kulminacija te igre melodije in ritmov pod vplivom različnih glasbenih zvrsti, kar nam daje svobodo in širino, da na koncertih ustvarimo prav posebno vzdušje," je prepričan Milić.

Jezikovna ovira ni opazna Slovensko občinstvo je po njegovem mnenju zelo zahtevno. "Jezikovna ovira na koncertih v Sloveniji skoraj ni opazna, saj slovensko občinstvo pozna kakovost naše glasbe. Ravno zato se veselim prvega večjega koncerta v Ljubljani, ker sem prepričan, da bomo vsi skupaj doživeli eno veliko glasbeno pravljico," je prepričan pevec skupine Miligram.

Ne spreglejte