Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
24. 8. 2017,
7.00

Osveženo pred

2 meseca

Vsebino omogoča Kino Šiška

Natisni članek

Kino Šiška koncert glasba advertorial

Četrtek, 24. 8. 2017, 7.00

2 meseca

Dogodki, ki jih to jesen ne smete zamuditi

Vsebino omogoča Kino Šiška
Koncert | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Na kultni ljubljanski urbani oder prihajajo številna vznemirljiva imena, med drugim ljubljenec Paula McCartneyja, ki utiša vsakega kritika, in aktualna newyorška "kontraprincesa". Preverite, kdaj boste imeli čas za septembrske izpitne roke.

Kino Šiška se že pripravlja na pestro novo sezono koncertov, razstav in drugih dogodkov, ki zaznamujejo kulturno življenje prestolnice. Preverili smo, česa se lahko veselimo v prihajajočih mesecih.

Nemški glasbenik Frère, ki je že nastopal z Williamom Fitzsimmonsom, The KVB in Nino Hagen, se bo v okviru brezplačnega cikla Poletje v Šiški na letnem vrtu Kina Šiška predstavil v solo izvedbi, čeprav je za septembrski prvenec okoli sebe zbral pravi bend. Odlikujeta ga poetičen glas in vrhunska kakovost, prisega pa na vokal in akustično kitaro.

Frère – Book

Benjamin Clementine, ki je prejel prestižno britansko nagrado mercury in francoskega grammyja, je začel kot ulični pevec, trenutno pa je eden najbolj markantnih glasov na pop sceni. S svojim neverjetnim tenorjem in instrumentalnim mojstrstvom brez besed pušča še tako stoične glasbene kritike. Je ljubljenec Paula McCartneyja, Zana Lowa in Davida Byrna, lahko pa ga uvrstimo ob bok Leonardu Cohenu in Nine Simone ter Edith Piaf.

Benjamin Clementine – Cornerstone

 Princess Nokia in КУКЛА: 6. 9. ob 20. uri v Katedrali

Aktualna princesa newyorške urbane kontrakulture Princess Nokia v spremstvu slovanske gengsta gejše pop band transformerke КУКЛE 6. septembra prihaja na edini regijski klubski koncert v Kino Šiška. Lani je po nekajletnem premoru po albumu Metallic Butterfly izdala album 1992. Billboard in Rolling Stone navajata, da gre za enega od 16 najboljših, a preslišanih albumov leta 2016. The Guardian pa Princess Nokio predstavlja kot enega izmed fenomenov podtalnega hip hopa in R&B. Kot spremljevalka pa bo ob Princessi Nokii nastopila КУКЛE (Kukla Kesherović).

Princess Nokia - Kitana:

8. obletnica Kina Šiška: 22. 9. ob 21. ure v Katedrali:

Matter in persons from porlock

Obletnica odprtja Kina Šiške je hkrati uvod v novo sezono. Letošnje slavje bo potekalo pod taktirko trenutno največje domače hip hop senzacije, kontroverznega kolektiva Matter, ki se iznajdljivo poigrava z ritmiko in zvočnostjo besed. V Šiški bodo premierno predstavili svojo nestrpno pričakovano drugo ploščo Mrk. Pridružila se jim bo še ena trenutno vroča podtalna zasedba, domači psihedeliki persons from porlock. Radio Študent je njihov lanski prvenec razglasil za ploščo leta.

Matter – Sinovi Moje Madre

Eden najboljših emsijev vseh časov in ustanovni član znamenitega Wu-Tang Clana je živa legenda, ki v Kino Šiška prihaja z neprekosljivim rap mojstrstvom. Njegov mojstrski solo prvenec Ironman in njegov naslednik Supreme Clientele danes ne veljata samo za klasiki žanra, temveč tudi za morebiti najboljši solo izdaji kateregakoli člana Wu-Tang Clana.

Ghostface Killah ‎– Ironman (Full Álbum) (1996)

POPJAZZIADA 2017: 30. 9. ob 20. uri v Katedrali

Popjazziada Kino Šiška | Foto:  

Eden najvidnejših festivalov a cappella glasbe v Sloveniji Popjazziada bo tudi letos v Kinu Šiška  predstavil najaktivnejše in najkakovostnejše slovenske vokalne skupine in novosti na področju popularne vokalne glasbe. Pridružili se jim bodo gostje iz tujine Upsweep.

UPSWEEP – Lean On/acappella Cover (Major Lazer & DJ Snake ft. MØ)

Ustvarjalci glasbe za Breaking Bad

V Kino Šiška septembra prihaja tudi kanadska skupina Timber Timbre (28. 9.), ki je napisala glasbeno spremljavo za eno najboljših TV-nanizank vseh časov Kriva pota (Breaking Bad). Oboževalci elektronske glasbe se lahko veselijo koncerta enega najbolj cenjenih britanskih producentov nove generacije Forest Swords (4. 10.).

Predhodniki twinpeaksovskega vzdušja

Oktobra prihaja očarljivi indie-folk-pop bend iz Tel Aviva Lola Marsh (21.10.), ki je letos junija izdal dolgometražni prvenec Remember Roses. Nestrpno pričakujemo tudi vsestranski umetniški par Danielle de Picciotto in Alexander Hacke (Hacke je bil član legendarnih Einstürzende Neubauten, de Picciotto pa soustanoviteljica berlinskega Love Parada), ki nas je že pred Twin Peaksom očaral s pravljičnim projektom The Ministry of Wolves. Tokrat nam bosta predstavila svoj epski projekt Perseverantia.

Kino Šiška | Foto: Klemen Korenjak Foto: Klemen Korenjak

Prvič v Sloveniji: The Horrors

Decembra bodo v Sloveniji prvič nastopili prvorazredni britanski psihedeliki The Horrors (1. 12.). Na koncertu bodo predstavili tudi svoj prvi novi material v treh letih. Album V izide septembra, že po prvem singlu Machine pa je jasno, da gre za še eno sijajno stvaritev.

Eden najbolj priznanih puščavskih blues rockerjev na svetu

Med nastopi, ki jih ne smemo zamuditi, je tudi svetovna tuareška senzacija Tinariwen (5. 12.), dobitniki grammyja in eni najbolj priznanih puščavskih blues rockerjev na svetu. V Šiški bodo predstavili svojo najnovejšo ploščo Elwan in pokazali, zakaj veljajo za kralje in kraljice saharske kitarske poezije.

Šolska mikropivovarna | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek Dobre tri tedne po londonskem Great British Beer Festivalu se v Ljubljani od 7. do 9. septembra predstavlja 20 britanskih majhnih in srednje velikih pivovarn, ki svoje znanje in strast usmerjajo v varjenje kraft in "real ale" piva.

Pivoljubi v začetku septembra zato ne smejo zamuditi tridnevnega Festivala britanskih kraft piv v Kinu Šiška.

Poleg vsega koncertnega dogajanja pa bo sredi meseca v Kinu Šiška ter ostalih prizoriščih na sporedu že tradicionalni mednarodni festival sodobnega plesa CoFestival. Slednjega skupaj s Kinom Šiška organizira Nomad Dance Academy, poleg predstav pa napovedujejo tudi delavnice, predavanja in filmsko projekcijo.

CoFestival - mednarodni festival sodobnega plesa, 16. - 24. 9., Kino Šiška in druga prizorišča

Video utrinki CoFestivala 2016:

Spremljajte dogodke v Kinu Šiška na njihovi spletni strani, na Facebooku, Twitterju, Instagramu, kanalu na YouTubu in preverite odzive na strani Trip Advisor
Ne spreglejte